105W naar 9W

Op de overloop hingen nog drie 35W 34mm halogeenspotjes. Een tijdje geleden ging daarvan eentje kapot. Ik wilde eigenlijk deze niet weer vervangen voor een halogeenlampje maar het liefst door LED. De lokale bouwmarkten hier hebben intussen wel een aardig aanbod in ledverlichting maar 35mm LED spots zijn eigenlijk niet te vinden.

Via google kwam ik een aantal webshops tegen die ze zouden moeten hebben, maar bij allemaal waren ze of uitverkocht of stonden ze in backorder. Bij 1 webshop kwam ik ze gelukkig wel tegen. Ik heb ze gistermiddag besteld en vandaag waren ze al in huis.

Dit zijn ze:

In nog geen 5 minuten waren alle drie de lampjes vervangen.

Besparing

Deze lampjes staan nog relatief veel aan, zeker zo’n 2 uur per dag. De oude lampjes verbruikten 35×3/1000*2*365 = 77kWh op jaarbasis. De nieuwe lampjes verbruiken 3×3/1000*2*365 = 6,6kWh. Dus een besparing van ruim 70kWh of omgerekend 14 euro per jaar. Met een prijs van 7,95 per spotje verdienen wij deze dus in iets minder dan 2 jaar terug.

Update!

Lichtkleur

De lichtkleur is goed en de opbrengst is geweldig. Ik heb een foto gemaakt zonder flits. De lampen geven dezelfde lichtopbrengst als normaal halogeen en de lichtkleur is ook hetzelfde.

 

 

2 Reacties

  1. Barry

    Hoe is de lichtkleur? vergelijkbaar met halogeen of toch harder wit?

  2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

    Volgens de handleiding 2700K, ik zal vanavond als het donker is een foto maken.

Geen reacties toegestaan.