Aanpassingen zijn meteen zichtbaar 2.

In een aantal andere grafieken komt de wijziging van het voetventiel ook heel duidelijk terug. Dit is de eerste keer dat ik zo concreet het verschil kan zien tussen voor en na een wijziging in het verwarmingscircuit.

COP

De COP van voor en na de wijziging. De COP was al erg goed gedurende de hele dag maar ’s avonds ligt deze een stukje hoger. Waar in de ochtend de COP nauwelijks boven de 6 uit komt is dit eerder regel dan uitzondering in de avond.

Flow

Deze had ik persoonlijk niet verwacht. Door het open schroeven van het voetventiel gaat de flow bij de ELGA aanzienlijk omhoog. De flow is van ongeveer 10.2 liter/minuut omhoog gegaan naar bijna 12 liter/minuut. De verklaring is eigenlijk heel erg simpel. De weerstand in de leidingen is nu een stuk lager geworden waardoor de pomp meer water kan rond pompen. De weerstand naar boven is niet veranderd door deze aanpassing dus het enige wat ik kan bedenken dat die extra 2 liter per minuut dus nu ten goede komt aan de vloerverwarming.

Aanvoertemperatuur

De aanvoertemperatuur zakt van 32,5 naar net geen 30 graden. Een lagere aanvoertemperatuur betekent ook weer dat de efficientie van de warmtepomp omhoog gaat. Dit blijkt ook wel uit de COP cijfers hier boven.

Warmte

Dit is de output aan warmte die de ELGA opwekt. Nu zegt deze grafiek nu nog niet heel veel. Hieronder daarom de grafiek hoeveel elektriciteit de ELGA nodig had om deze warmte op te wekken.

HIer is te zien dat de hoeveelheid energie die de ELGA nodig heeft in de avond ietsje lager is dan de ochtend. En dat terwijl de opbrengst van de ELGA hoger is in de avond.

Vloerverdeler

Wij hebben een gewone vloerverdeler en geen LTV vloerverdeler. Ik was even bang dat de vloerverdeler het koude retourwater ging mengen met het warmte water van de ELGA. Dit is bij deze lage temperaturen gelukkig niet het geval. De aanvoertemperatuur was vanochtend 30 graden en het aanvoerblok van de vloer was ook 30 graden. Achteraf wist ik dit ook al. Ik had eerder al daar eens een artikel over geschreven en warmtebeeldfoto’s van gemaakt. ( http://www.familie-kleinman.nl/energie/vloerverwarmingsfotos-ltv-verdeler/ ).

Verder heb ik bijna 2 jaar terug het voetventiel gesmoord van de vloer ( http://www.familie-kleinman.nl/energie/tweaken-aan-de-installatie/ ). Die aanpassing heb ik dus nu volledig terug gedraaid. Wij stoken nu 24/7 ook dezelfde temperatuur op de 1e verdieping, dat deden wij 2 jaar geleden niet.

Cijfers

Ik heb de cijfers van 1-11 t/m 1-11 van de afgelopen drie jaar erbij gepakt. Daar komt dit uit:

    kWh1 kWh2 Gd1 Gd2 kWh Gd %
1-11-2014 1-11-2015 560 1308 717 2260 1868 2977  
1-11-2015 1-11-2016 430 1590 523 2068 2020 2591 124,2%
1-11-2016 1-11-2017 776 1359 803 1954 2135 2757 99,3%

 

De ELGA is omgerekend met graaddagen 24,2% meer gaan verbruiken na het aanpassen van het voetventiel. De aanpassing van permanent door de boiler is niet in cijfers terug te vinden. Het verschil tussen de laatste twee jaren is te verwaarlozen.

Conclusie

Het lijkt er dus heel sterk op dat het open schroeven van het ventiel een groot en positief effect heeft op de efficiëntie van de ELGA. Dat noem ik nog eens een resultaat. Ik vind het persoonlijk wel erg jammer van de elektriciteit die ik eigenlijk nu voor niets heb gebruikt. Al mijn aanpassingen de afgelopen jaren waren dus funest voor de werking van de ELGA.

De vraag is nu of ik positief in de andere richting kan gaan werken waarbij de efficientie van de ELGA nog verder omhoog kan.

 

 

 

5 Reacties

 1. Marnix

  Hoe snel heb je de thermostaat en voetventiel eruit ?
  Vergeet niet kogelkranen te monteren kan je eventueel nog wat knijpen maar ik denk niet dat knijpen nodig is.

 2. Martin Kleinman

  Dat is nog wel een dingetje. Dan moet het hele systeem leeg en daarna moeten de kraan en ventiel er tussen weg.

  Al met al ( voor mij ) een aantal uren werk. Ik ben niet zo bedreven met alles wat met stalen leidingen werkt. Ik heb ooit een kogelkraan moeten vervangen omdat die ging lekken. Daar ben ik uiteindelijk bijna 3 uur mee bezig geweest.

 3. Marnix

  Dat komt waarschijnlijk hoofdzakelijk omdat je het juiste gereedschap niet hebt.
  Kogelkranen monteren op strategische plaatsen kan een hoop aftappen schelen in de toekomst, haal je toch de boel leeg dan kunnen die er meteen tussen.
  Voor nu kan je ook wachten tot volgend voorjaar en deze winter kijken bij welke buitentemperatuur de jas binnen aanmoet 🙂

  25% besparing betekend 450 kwh gewonnen (potentieel) en dit met 1 schroefje een een draai aan een knop 🙂

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Goed gereedschap scheelt inderdaad het halve werk. Enige wat ik heb daarvoor is een waterpomptang en een hele grote bahco.

 5. Marnix

  Ik heb er zelfs 2, 18 inch Bahco’s om 1,5″ en 1 1/4″ moeren aan te kunnen draaien.
  Verder een slijptol, pijpensnijder en aparte ontbramer.
  Knelkoppelingen zijn makkelijk als het los moet maar vaak bij aandraaien nog net lekt en dan zit je in krappe hoekjes te prutsen.

  Pompsnelheid kan wel naar een watt of 12 denk ik, de mijne staat nu op de middenstand waar dit vorig jaar stand 1 was.

Geen reacties toegestaan.