Cijfers februari 2018

Hierbij de maandelijke cijfers!

Elektriciteit

Ons verbruik was de afgelopen maand 555kWh, tel je de opbrengst van de PV panelen erbij op dat komen wij op 693kWh. Dat is dik 90kWh meer dan het jaar er voor. Dit komt hoofdzakelijk door het idioot koude weer. Tel ik de ELGA niet mee dan komt ons verbruik op 265kWh uit. Dat is ongeveer evenveel als het jaar er voor en beduidend minder dan januari 2018 toen wij 329kWh verbruikten.

ELGA

Deze maand is niet helemaal te vergelijken. Wij zijn een weekend weg geweest met de thermostaat op 17 graden zonder CV ketel. Verder was het laatste deel van februari dermate koud dat de ELGA het echt niet meer trok en het stokje over gaf aan de CV ketel.

De ELGA verbruikte 428kWh deze maand tegenover 339kWh het jaar er voor. Februari 2018 was veruit de koudste maand gemeten sinds dat wij de ELGA hebben. De gemiddelde temperatuur was slechts +0,5 graden. Totaal kende februari 2018 maar liefst 490 graaddagen.Ten opzichte van 2017 was ons verbruik 2% lager verrekend met graaddagen. De cijfers waren respectievelijk: +19%, -7%, -2% voor 2015, 2016 en 2017. Maar deze cijfers zijn dus slechts deels te vergelijken.

COP

De ELGA verbruikte dus 428kWh en wekte in die periode 1805kWh aan warmte op. Daarmee komt de COP voor februari op 4,2. Dit is een idioot hoge COP die ik niet had verwacht!

Apparaten

Het verbruik van onze apparaten was:

 • Audiomeubel: 24,6
 • Grote vriezer: 14,8
 • Koelvriescombinatie: 11,8
 • Vaatwasser: 21,1
 • Vloerverwarming: 14,6
 • Vriezer boven: 8,8

Zonnepanelen

Het was veruit de zonnigste februari ooit. De prognose volgens jSunnyreports was 89,6kWh echter hebben onze panelen maar liefst 144,5kWh opgewekt! Dat is maar liefst 61% meer dan verwachting.  Dat is het mooie van zonnig maar koud weer.

Gas

Ons gasverbruik was 38,7m3. Dat is 18m3 hoger dan het jaar er voor. Vooral de laatste paar dagen heeft de ketel het huis moeten verwarmen omdat de ELGA het echt niet meer trok. Hierover schrijf ik later nog een artikel. Ondanks dat vind ik het een hele prestatie dat ons gasverbruik slechts 38,7m3 was bij deze kou buiten.

Water

Ons waterverbruik was 9,3m3

 

7 Reacties

 1. Floris Wouterlood

  Een uitstekende prestatie! Dat de buitenunit van de ELGA ermee stopt bij extreem lage temperaturen is bekend. Ik vraag me af welke systemen er tegenwoordig zijn die wel gewoon doorgaan, of beter presteren dan de ELGA dwz warmte onttrekken aan zeer koude buitenlucht.

 2. Albert

  Ik denk dat Martin de 3 graden begrenzing op de Elga aan heeft staan. Ik heb dit in deze maand uitgeschakeld en kom op een verbruik van 620 kWh en 18,5 m3 gas. Als ik de COP schat dan ga ik uit van een extra verbruik door de Elga van 300 kWh en een besparing van 120 m3 gas. Zo kom ik op een COP van 3,5. Nog steeds voldoende om de warmtepomp te laten draaien in plaat van de Cv-ketel.
  Helaas had de Elga er wel moeite mee om de kamertemperatuur boven 18,5 te krijgen maar dat heeft ook deels met mijn afgifte systeem te maken; slecht gedeeltelijk vloerverwarming en nog een paar radiatoren. In januari had ik de 3 graden switch wel aan staan en had ik een gasverbruik van 50 m3 en verbruikte de Elga 285 kWh (januari heeft 10% meer dagen, daar moeten we rekening mee houden). Mijn conclusie is dat de Elga ook prima in staat is om in een winterse maand de woning te verwarmen tegen een redelijk stroomverbruik maar dat het wel ten koste van wat comfort gaat en dat ik dit met een extra warmtebron (niet de Cv-ketel) wil opvangen of dat ik wil proberen of de Elga het bij een regiem zonder nachtverlaging wel warm kan houden zonder te veel extra stroom te verbruiken. Overdag is er vaak niemand thuis en dan is het verspilde energie.

 3. Cees Bakker

  Interessant hoe Martin het nu zou aanpakken. Ik herken er veel in. Ik heb hoekhuis uit 1978 zoveel mogelijk geïsoleerd en oriënteer mij op Loria warmtepomp en heb daarvoor in dec 16 12 extra PV panelen (3540Wp) op ZW-dak laten leggen. Nu totaal 4360 Wp. Ik wil ATAG HR combi cv-ketel er uit en van t gas af. Kook al op inductie. Liefst huidig voorraadvat van 23 jaar oude 120 ltr Luigjes zonneboiler gebruiken ipv standaard 190 ltr vat van Loria duo.
  Vraag is welk vermogen WP ik nodig heb. Ik lees dat Martin zwaarste type (10 kW) zou kiezen. Heb je zoveel warmtevermogen nodig? Ik wilde mij beperken tot 6 kW. In koude perioden zoals eind februari hoeft mijn hele huis geen 20 gr te zijn. Kinderen zijn de deur uit. Woonkamer wel op 21 graag.
  Mijn cijfers van feb 18: 220 m3 gas (waarvan laatste week 72 m3), 186 kWh afname, 204 kWh teruggeleverd, 287 kWh totaal opgewekt.
  Jaarverbruik (mrt 17 – feb 18): 1180 m3 gas, 1700 kWh afname, 3110 kWh terugleveren, 4030 kWh opwekken.
  Is mijn plan (Loria 6006) realistisch?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Albert,

  Ik heb geen enkele temperatuursbegrenzing meer op de ELGA zitten. De ELGA zou in theorie nu door moeten kunnen tot -20. -20 is de absolute afschakeltemperatuur van de buitenunit ( Carrier ).

  Echter; Mijn ELGA slaat af bij ongeveer -4. Hij slaat dan niet zo zeer af dat hij geen warmte meer kan leveren maar de software van de ELGA detecteert dat gedurende 2 uur lang de temperatuur in de woonkamer nog verder afneemt ondanks het werk van de ELGA. Op dat moment schakelt de ELGA af en wil de ketel aansturen.

  Dat gebeurde bij mij op 1,2 en 3 maart toen het zo extreem koud was.

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Cees,

  Ik zou op basis van mijn ervaringen met de ELGA ( 5.1kW ) en mijn woning niet kiezen voor de 6006, 6kW Loria. Bij de ELGA is in elk geval te merken dat bij lagere temperaturen dat het afgegeven vermogen ook afneemt.

  1 maart j.l was het koud met -5 gemiddeld over de hele dag. Mijn ELGA kan op dat moment niet meer leveren dan gemiddeld 4kW aan warmte. Ik heb op dat moment meer nodig aan warmte.

  Als je dan met de Loria bij die koude ook nog een boilervat moet verwarmen met warm water dan wordt het heel erg krap denk ik allemaal. De prijs van de 6006 zit op 3650,- ( Exclusief BTW), de 6008 is maar 250 euro duurder ( 3900,- ).

  Andere vraag is uiteraard hoe vaak komt dit koude weer voor per jaar en is het die extra investering waard. Een optie zou dus ook de 6006 kunnen zijn en wanneer het echt koud wordt een simpel 2000W elektrisch kacheltje in de woonkamer erbij te plaatsen voor ondersteuning.

  Ik zou zelf denk ik kiezen voor de 6008 of toch de 6010. Grote voordeel van een grotere warmtepomp is dat hij makkelijker alles warm krijgt en ook langer in deellast, hogere COP, kan draaien.

 6. Jan Schoot

  Dat zijn mooie cijfers. Als ik over de laatste 4 weken zie dan heeft de Elga 349 Kwh gebruikt. Aan gas nog 147 m3. Gas verbruik over dezelfde periode vorig jaar voor plaatsen van de Elga 191m3. Nu was het wel kouder, maar als ik in voor gaande koude periode mijn gas verbruik zie dan zou ik er ongeveer nog 30m3 bij op de 191 op kunnen tellen. Al met al twijfel ik of ik de Elga beter niet de deur uit kan doen.
  Heb er 7 extra zonnepanelen voor gekocht, maar zoals het nu staat moet ik dik 250 euro bij betalen. Aan gas verbruik zal het misschien 500 tot 600 m3 schelen. Hou ik misschien totaal 100 euro over. Terwijl ik voor de Elga veel meer terugleverde en 600 euro terug kreeg.
  Mijn verbruik over 2016-2017 was 2871 en opbrengst 3465.
  Het verbruik tot nu toe en ik moet nog een paar weken voor het jaar om is 4665 en teruglevering 3383 (met 7 panelen meer dan het jaar daar voor).
  Heb de monteur van ELga in december nog langs gehad om e.e.a. nog een keer opnieuw in te stellen, maar heeft helaas niet geholpen.
  Ben dus heel erg teleurgesteld in de Elga.

 7. Menno Tjoelker

  @ Jan Schoot: Misschien ben je iets te voorbarig met je conclusies. Ten eerste was het dit voorjaar véél kouder dan het vorige jaar. Wil je een beetje betrouwbaar vergelijken, dan moet je met graaddagen gaan rekenen – eenvoudig 30 m3 erbij optellen is wel erg speculatief. Kijk eens op mindergas.nl. Ten tweede is de bijdrage van de Elga bij extreme koude nu eenmaal gering; je moet het vooral hebben van de perioden met ‘matige’ koude. (In warmere tijden doet de warmtepomp het op zichzelf uitstekend, maar dan is de warmtebehoefte laag – ook dat zou een vertekend beeld geven.)
  Kortom, ik zou het eerst eens over een langere periode bekijken en een inschatting van het gasverbruik zonder warmtepomp maken door het verbruik van het vorige jaar te vermenigvuldigen met het quotiënt van het aantal graaddagen over de vergelijkingsperiode dit jaar en dito vorig jaar.

Geen reacties toegestaan.