Cijfers: September ( UPDATE! )

Het is weer cijfertijd.

Elektriciteit

Dit is even schrikken.

Ons netto verbruik in september was +137,84kWh vorig jaar zaten wij netto nog bijna 40kWh in de min. Ons echte verbruik, dus dag, nacht en de PV bij elkaar opgeteld, lag op 370,35kWh en dat is vele malen hoger dan het jaar ervoor. Toen tikten wij de 235kWh aan in september. Wat is hier aan de hand? Netto gezien hebben wij dus meer dan 170kWh meer uit het net getrokken dan het jaar ervoor.

Ik heb een aantal verklaringen.

 1. Het was kouder dus de ELGA draaide;
 2. Wij hebben een extra 500liter vrieskist in de schuur;
 3. Wij zijn druk bezig met ontsappen met een weckpan die 2.2kW trekt.
 4. Veel minder zon dan het jaar ervoor

Update: Naast de weckpan is de oven ook veel meer gebruikt om potten te steriliseren en voor het drogen van kruiden uit de tuin.

Zonnepanelen

Dit jaar hebben wij slechts 234,5kWh opgewekt met de zonnepanelen. Dat was vorig jaar nog 279,4kWh. Dat is toch een verschil van 46kWh

Verbruik per apparaat

 • Audiomeubel: 20,6
 • Grote vrieskist: 25,2
 • Koelvriescombinatie: 17,2
 • Vaatwasser: 31,6
 • Vloerverwarmingspomp; 4,96
 • Kleine vriezer: 11,8
 • Warmtepomp: 21,1

Totaal: 133kWh

Normaal zou de ELGA niet aan gaan in september, dan is het standbyverbruik van de ELGA ongeveer 7kWh. Daar zit de ELGA dus al boven met 14kWh. Verder hebben wij dan nog de 25,2kWh van de grote vriezer. Alleen dan kom ik nog steeds niet in de buurt van het meerverbruik. Immers:

 • Minder opwek zonnepanelen: 46
 • ELGA: 14
 • Grote vriezer: 25

Komt op 85kWh totaal. Waar is die andere 85kWh in gaan zitten?

Enige verklaring die ik nog heb is onze WECK pan. Die trekt 2,2kWh uit het net en heeft de afgelopen maand regelmatig aan gestaan. Voor het ontsappen van appels en peren staat hij elke keer minimaal 2 uur aan. Dat is dus 4,4kWh per keer. Wij hebben hem zeker wel een keer of 15 gebruikt de afgelopen maand. Dan kom ik nog steeds niet op die 85kWh maar wel een stuk dichterbij.

Update: En met dus de oven erbij is bijna alles verklaard.

Gas

11.1m3 gas in september. De laatste keer dat wij boven de 10m3 zaten in september was 2008! September was koud met 122 graaddagen. En tel daarbij ook een kapotte ELGA bij op en er zullen ongetwijfeld een paar dagen geweest zijn dat de CV ketel mee heeft geholpen om het huis op temperatuur te houden.

September 2016 kende zo bijvoorbeeld maar 41 graaddagen en was ons gasverbruik slechts 2,7m3!

Water

10.8m3, wederom hoger dan verwacht. Dit zal weer deels komen doordat wij veel meer verse groente aan het schoonmaken zijn in onze keuken maar ook deels door de lekkende waterontharder. De komende maand moet uitwijzen of het waterverbruik lager is geworden.

 

4 Reacties

 1. Barry Hoogendoorn

  Kan je die weckpan niet aan je thermostaat hangen?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoe bedoel je dat? De Weckpan aansluiten op mijn thermostaat?

 3. Jon

  Toch maar aan de slimme meter? Die kun je uitlezen, mooi grafiekje maken met je Raspberry Pi en dan heb je zo de daders te pakken.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Nee, zolang als ik die kan uitstellen stel ik hem uit. Ik heb het verbruik redelijk goed in de gaten.

Geen reacties toegestaan.