ELGA en flow

Vanochtend heb ik alle pompsnelheden geprobeerd om te kijken wat de flow in ons geval zou zijn. Daar komt dit staatje uit:

stand l/m l/h
1 7,2 430
2 10,8 646
3 13,4 802
4 15,4 925
5 17,2 1029
6 19,1 1145

 

Tussen stand 1 en stand 6 zit nogal een verschil. Hier staat de pomp nu weer in tussen 3 en 4 met ongeveer 14,4liter/minuut.

Update

Intussen staat de flow weer op 6 en ben ik druk testen aan het draaien. Het eerste wat mij opvalt is dat de COP vele malen hoger is dan ik had verwacht. Ook het vermogen wat de ELGA levert is hoger dan de ELGA aan zou moeten kunnen.

Dit is het vermogen wat de ELGA Levert. na de run van 16:00 heb ik de flow verhoogd naar 6. Wat dan meteen opvalt is dat het geleverde vermogen gigantisch toe neemt met een hogere flow. Hij stijgt zelfs van 6500 tot 7000W.

De COP laat eenzelfde beeld zien

De run rond 16:00 laat al een hogere COP zien. De run van de avond laat hetzelfde beeld zien. Een hogere flow staat dus gelijk aan meer geleverd vermogen en een hogere COP.

Dit zijn de aanvoer- en retourtemperatuur van vandaag.

De aanvoer- en retourtemperatuur gaan bij een hogere flow naar beneden. Ondanks dat haalt de ELGA nog met gemak een aanvoer van 30 graden.

De temperatuur in de woonkamer is ook interessant.

Er zit een vertraging in van een paar minuten voordat de temperatuur in de woonkamer reageert op de draaiende ELGA. Ongeveer 10 minuten nadat de ELGA is gestart begint de temperatuur in de woonkamer op te lopen. Wat ook opvalt is dat met de hoge flows ook de overshoot iets hoger is. Ingesteld is 19.5 op de thermostaat. In de nacht loopt de temperatuur op tot 19,75. Met de hogere flow loopt die op naar net geen 20.0 graden.

Leuk experiment.

7 Reacties

 1. P.C.Schuijff

  Op advies van TECHNECO staat bij snelheid van
  de pomp in Elga bij ons thuis op een lage snelheid
  Zodoende gaat het verwarmde water ook
  wat traag door de vloerverwarming

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De meningen zijn er gigantisch over verdeeld. Langzaam betekent dat het water de tijd heeft om de warmte af te geven. Dat betekent alleen ook dat de watertemperatuur ( retour ) lager blijft en dus ook de aanvoertemperatuur van de warmtepomp. ( Zou in theorie een hogere COP betekenen )

  Bij een hogere pompsnelheid krijgt het water nauwelijks de tijd om af te koelen maar dat zorgt er weer voor dat je in theorie een hogere retourtemperatuur krijgt, dus een hogere aanvoer en dus sneller je huis op temperatuur maar met een lagere COP.

  Alleen ergens zit er dus een omslagpunt in beide voorbeelden die verschilt per huis.

  Alleen

 3. Kjeld Schouten

  Martin,
  Wat is de invloed van de pompsnelheid op je eerder geconstateerde warmteverlies vs elga opbrengst curve?
  Een hogere COP en langduriger stoken zou misschien er voor kunnen zorgen dat je bij lagere temperaturen effectief meer opbrengst uit de ELGA hebt. (laag en traag)

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Precies, alleen die relatie is erg lastig uit mijn bak met data te halen op dit moment.

 5. Albert

  Als je een vermogen meet van 7 kW dat 40% hoger is dan dat Techneco opgeeft als maximum vermogen (5kW) is dat een goede reden om je data te wantrouwen. Ook de hoge COP’s die je de laatste tijd rapporteert passen in het beeld van onbetrouwbare data. Je berekent het vermogen aan de hand van de flow en het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour. Ervan uitgaande dat de sensoren in orde zijn zou het kunnen dat je de retourtemperatuur te laag meet omdat de geleiding naar de sensor niet goed is. Ook zou de flowsensor een te hoger waarde kunnen meten omdat opvalt dat de (te) hoge vermogend en COP waarden sterk correleren met de gemeten flow.
  De kamertemperaturen die je overdag meet als er in huis geleefd wordt zeggen niet zoveel over de prestaties van de ELGA. De stijging tussen 10 en 12 uur kan van zoninstraling zijn. Rond 18 uur is de temperatuurstijging mogelijk een gevolg van het aanzetten van andere warmtebronnen zoals kookapparatuur, lampen, TV etc. en sluit ook de lichaamswarmte van aanwezige personen niet uit. Het gedrag van de ELGA is, rekening houdend met de kamertemperaturen en andere bronnen die dit veroorzaken, wel weer te begrijpen. Tussen 10 en 16 uur doet de ELGA niets omdat vermoedelijk de zon het huis verwarmt. De 2 andere momenten dat de ELGA ‘s avonds met een lager vermogen warmte levert kan ook heel goed worden beinvloed door andere warmtebronnen die de kamer op temperatuur houden. Dit experiment moet wat langer, onder liefst gelijke omstandigheden maar omdat dit niet haalbaar is omdat er in huis geleefd wordt en het weer veranderlijk is, onder veel wisselden omstandigheden worden volgehouden om iets over de effecten van een verhoogde flow te kunnen concluderen.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik snap de achterdocht, echter ik heb een hele partij sensoren in de buurt van de ELGA zitten. In de aanvoer de VFS40 sensor van Grundfos een DS18B20 en een digitale thermometer los.

  In de retour heb ik twee sensoren zitten, beide DS18B20. Ik heb de aanvoer en retoursensor op elkaar gematcht door ze in een glas met water te houden met bekende temperatuur ( 0 graden ).

  En dan blijft het flowdeel over van de VFS40. Die krijgt een gestabiliseerde 5V voeding binnen en levert dan een referentiespanning terug die bepaald hoe hoog de flow is.

  Wat mij vanochtend nog opviel in de ELGA ontwerphandleiding:

  » nominale spanning 1p / 50 Hz / 230V
  » elektrisch vermogen, verwarming 1.095 W

  De ELGA pakt maximaal een elektrisch vermogen van 1095W. Ik en anderen zien echter regelmatig waarden boven die 1095W. Ik zie zelf alleen vannacht al 1128W opgenomen vermogen en er zijn meer dan genoeg voorbeelden in mijn database te vinden dat de ELGA 1300W of meer uit het net trekt.

  Kritisch zijn op de cijfers is 1 maar zou de ELGA niet meer kunnen dan de sticker aangeeft?

  Immers: Mijn zonneboiler heeft een sticker rendement ( NEN-12975 ) van 8.4GJ op jaarbasis. Ondanks slagschaduw en een opstelling op west haal ik bemeten 8.4GJ uit de collector.

 7. Rick M

  Ik word ook sceptisch van deze cijfers. Eigenlijk te goed om waar te zijn…
  Als jij verwacht dat de temperatuur sensoren goed zijn, dan is waarschijnlijk de debiet meting niet correct.

  De max heat output van 5,1kW wordt voornamelijk bepaald door de condensor grootte en het toerental van de compressor. Dit is niet veranderbaar, dus echt meer dan de 5,1kW output zit er niet echt in.

  Bij 1.095W elektrisch = 5,1kW thermisch betekent COP=4,66.
  Bij gelijke COP wordt 1300W elektrisch dan 6055W thermisch.
  Das aanzienlijk out-of-spec, maar nog enigszins realistisch (alhoewel verdacht).
  Alles meer dan 6055W is simpelweg onrealistisch naar mijn idee.

  Kan je het debiet uit je bovenstaande tabel verifieren met de pomp datasheet?
  Of kan Techneco je gegevens bevestigen? Met deze cijfers heb je de best presterende ELGA ooit…

Geen reacties toegestaan.