ELGA heeft het heel heel heel erg zwaar

Voor het eerst sinds de installatie in 2014 is het duidelijk dat de ELGA dit zeer koude weer niet leuk vind. Voordat ik in ga in wat ik denk wat er gebeurd eerst alle grafieken en cijfers.

De verbruiksgrafiek van vandaag:

Er is warmtevraag vanuit de woonkamer. Vanaf 08:00 in de ochtend is te zien dat de ELGA langzaamaan steeds meer vermogen uit het stopcontact haalt. De buitentemperatuur op dat moment.

Om 8:00 is het nog dik -5 graden en om 10:00 is de temperatuur gestegen naar net boven -5 graden. Met andere woorden heel erg koud!

De woonkamertemperatuur ziet er zo uit.

om 08:00 is het net randje 18,5 graad terwijl de thermostaat ingesteld staat op 19.0 graad. De ELGA krijgt het tussen 08:00 en 10:00 van 18.5 naar 18,7 graden wanneer hij af slaat.

Als laatste de aanvoertemperatuur.

De aanvoertemperatuur lijkt heel erg op de verbruiksgrafiek van de ELGA. De ELGA levert om 08:00 net 30 graden warmte en krijgt dit zelfs tot 35 graden. Ondanks dit alles besluit de ELGA om ongeveer 10:00 om de buitenunit af te schakelen en al het werk over te laten aan de CV ketel. Met andere woorden; Het groene lampje gaat uit op de binnenunit en het oranje vlammetje gaat aan.

De CV ketel draait overigens de hele nacht al mee omdat elke keer de ondertemperatuur wordt bereikt waarop die thermostaat staat afgesteld. Vanaf 08:00 gaat de ketel steeds meer mee helpen, dit verklaard dus ook waarom de aanvoertemperatuur langzaam omhoog gaat van de ELGA.

En dan hebben wij thuis een probleem. Zoals de meeste lezers van ons weten is de CV ketel niet rechtstreeks aangesloten op de ELGA en hebben wij de pomp in de ELGA zo aangepast dat bij warmtevraag de pomp in de ELGA blijft draaien. Aangezien de pomp blijft draaien in de ELGA blijft daar flow in het CV circuit en kan het warme water van de CV ketel niet bij de vloerverdeler komen. Effectief betekent bovenstaande situatie dus dat ons huis afkoelt tenzij wij ingrijpen.

Waarom

Deze situatie doet zich nu een paar dagen voor, lijkt mij ook niet zo gek met deze temperaturen. De ELGA heeft een interne klok van 120 minuten. Blijkbaar ziet de ELGA de temperatuur in de woonkamer onvoldoende stijgen tussen 08:00 en 10:00. Verder zorgt de CV ketel ervoor dat de aanvoertemperatuur stijgt en ergens vind de ELGA bij een bepaalde combinatie dat de ELGA geen warmte meer kan leveren en slaat dus af.

Ik had alleen zelf niet verwacht dat de ELGA compleet zou afslaan en dat de ELGA en de CV het werk samen zouden doen. Dat gebeurd dus helaas niet.

Oplossing

De oplossing is uiteraard uitermate eenvoudig. We zetten handmatig de temperatuur op de thermostaat van de ELGA omlaag en die van de CV ketel omhoog. Op dit soort koude dagen moeten wij gas verbruiken om het huis warm te krijgen. Dat was vooraf bekend toen wij de ELGA namen. Zoals ik al eens eerder heb berekend zit het omslagpunt tussen het warmteverlies van het huis en de warmte die de ELGA kan leveren zo rond de -2 graden. De afgelopen dagen is het nauwelijks boven de -2 geweest.

 

 

 

 

12 Reacties

 1. Barry

  Ik heb een schakeling (via interne pomp contact elga en externe onderbrekingscontact elga) zodat bij het weer afslaan van de CV) de elga weer aangaat….

 2. Ton

  Ik check elk half uur met Domoticz en een Power plug of het gevraagde vermogen van de Elga onder een bepaalde waarde duikt. Zo ja, dan zet ik de temperatuur met de Opentherm Gateway (tussen Elga en thermostaat) omlaag, en daarna weer omhoog. Indien de retourtemperatuur dan niet te hoog is springt de Elga weer bij.

 3. Evertse

  Elga werkt bij mij met een aparte buitensensor. Stooklijn op 8 moet zeggen dat de elga flink moet werken om op temperatuur te blijven.draait ook continu hierdoor
  Soms spring de CV bij. Eenmaal gehad bij min 7 dat hij zichzelf heeft uitgeschakeld. En toen draaide volledig de CV.
  Moet zeggen na het inregelen van de CV met name de vloerverwarming is de aanvoer temperatuur hoger geworden bij de elga.de jaga convector geeft nu meer warmte af.

 4. Eric

  Toch vreemd, ik heb dit gedrag niet gehad martin.
  staan onze dipswitches wel gelijk ?

 5. ErikF

  Ijsvorming … Aan het begin van de strengere vorstperiode (toen de luchtvochtigheid nog erg hoog was) had ik op 2 achtereenvolgende dagen de koelribben van de buitenunit compleet met een dikke laag ijs bedekt. Dat leek me niet goed voor de efficiëntie en daarna heb ik dipswitch B8 (vorstbeveiliging) weer aan gezet zodat de Elga onder de 4C niet meer bijspringt.

  Hebben jullie geen last van ijsvorming gehad?

 6. Floris

  Dankjewel voor deze hands-on ervaringen met de ELGA. Ik heb er erg veel aan in mijn overwegingen om tot een full electric huis te komen. Ik wil namelijk cv ondersteuning compleet weg, dan heb je met maar 1 apparaat te meken ipv een apparatenpark.

  Typoootje in de titel!:

  “ELGA heeft het heel heel heel er zwaar”

 7. mnieman@telfort.nl

  Ook wij hebben een Elga warmtepomp laten plaatsen eind januari 2018, tot nu toe alleen maar problemen,kan bijna wel zeggen als de Elga draai moet de monteur ook komen, het bedrijf doet ze best om het probleem elke keer weer op te lossen, wij zijn de eerste waar ze een warmtepomp hebben geplaatst.
  Als ik jullie blog leest snap ik niet waar alle problemen vandaan komen, als die draai maakt die zoveel herrie dat je het binnen kan horen, buiten 75 decibel, binnen 55 decibel, niet normaal.Toshiba buitenunit zo veel in het ijs, dat het een blok ijs is geworden, warmte pomp kan niet samen draaien enz enz enz enz.
  regelmatig naar Techneco gebeld, maar wordt elke keer weer door gewezen naar de installateur.
  we worden er wanhopig van.

  Familie Nieman uit Lelystad.

 8. Edwin

  Vol gas gaat de elga bij -10 graden maar houdt me woonkamer 20 graden warm met een totaal verbruik van 19,8 Kwh voor de koudste dag van het stookseizoen 2017/2018. Herrie ja dat maakt de elga wel horen doen we hem iets op de slaapkamer bij lage vermogens bij vol vermogen horen we hem niet meer.

 9. Menno

  Lijkt erop dat je buitenunit defect is. Ik heb ook de Toshiba en maakt 65Db. Mogelijk moet je, naast de unit laten vervangen, extra geluidsplaat plaatsen voor absorptie.
  De ijsvorming is alleen bij als het vriest in mijn geval

 10. Hans Schenkelaars

  Hallo,

  Ik heb met veel aandacht de posts over de Elga warmtepomp gelezen.
  Aangezien ikzelf nu een half jaartje een Elga heb hangen ben ik benieuwd óf ik het rendement
  nog kan verhogen. Ik heb een uitgebreide Domoticz oplossing draaien met een Opentherm Gateway, zwave en RFXcom Controller kan dus veel uitlezen en schakelen.

  Het huis is redelijk goed geïsoleerd. De beneden verdieping is voorzien van een uitgebreide vloerverwarming en wat radiatoren welke grotendeels laag staan ingesteld. De bovenverdieping heeft daarentegen alleen verwarmingen hangen maar daar verwarmen we niet naar een heel hoge temperatuur. We verbruiken normaal, voordat de Elga geplaatst was, 1950m3 gas per jaar.

  De Elga is in Okt 2017 geplaatst en het totale gas verbruik van 2017 was 1627m3. Dus dat lijkt een besparing van zo’n 300 m3 op te leveren. Ik heb nog niet gerekend met graaddagen maar dat ga ik nog wel uitwerken. Het elektriciteitsverbruik van de Elga kwam in 2017 neer op 125 kWh.

  De Elga stuurt via Openthem mijn Nefit Proline aan en is verder standaard ingeregeld op een ondergrens van 4 Graden en de pomp staat op stand 3 rechtsom. De thermostaat werkt met een programmering met daarbij een maximale temp van 19,5 en een ondergrens van 18 graden.

  Ik heb op dit moment 28 Zonnepanelen en daar komen er nog 16 bij dan zit ik op een piekvermogen van 10000 KWp. Ik rijdt Sinds kort ook een Electrische auto, Nissan Leaf, en wil dit verbruik samen met dat van de Elga (deels) maar liefst helemaal compenseren.

  Nu heb ik een aantal zaken gelezen en inmiddels ook aangepast in mijn configuratie;

  – Ondertemperatuur op – 10 Graden gezet. De Elga mag best wel wat meer bijdragen
  – Stand-by aangezet maar zie nog geen verlaging in verbruik, zal wel even duren i.v.m. interne timer..
  – De pomp staat ingesteld op stand 3 rechtsom.

  Wat wil ik nog gaan aanpassen
  – De aan en afvoer temperatuur meten
  – De Thermostaat programmering op één constante waarde zetten van 19,5 Graden
  – Misschien nog een flow meter plaatsen
  – Denk nog over een buffervat wat misschien alleen elektrisch word verwarmd wanneer de
  salderingsregeling na 2020 erg negatief wordt aangepast, valt nog te bezien.

  DipSwitch Settings : 24 April 2018
  A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8
  On On On On
  Off Off Off Off

  B1 B2 B2 B4 B5 B6 B7 B8
  Off Off Off Off Off Off Off Off

  Hebben jullie misschien nog wat tips om deze opzet verder te optimaliseren ? Ben nog steeds flink aan het leren. En het kan ook goed zijn dat ik weer e.e.a. zou moeten aanpassen maar dat maakt niet uit.

  Groetjes,
  Hans Schenkelaars

 11. Hans Schenkelaars

  DipSwitch Settings : 24 April 2018, nu wel goed.. 🙂

  A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8
  On On On Off On Off Off Off

 12. Pim

  Hallo, wij hebben sinds december ook een Elga warmtepomp naast onze combiketel. Nu vraag ik me af of ik in de warmtepomp in de zomer niet beter uit kan zetten ? Het verwarmingsdeel van de combineren staat ook uit.
  Dus dat lijkt me elektriciteit te besparen ?

Geen reacties toegestaan.