ELGA heeft het heel heel heel erg zwaar

Voor het eerst sinds de installatie in 2014 is het duidelijk dat de ELGA dit zeer koude weer niet leuk vind. Voordat ik in ga in wat ik denk wat er gebeurd eerst alle grafieken en cijfers.

De verbruiksgrafiek van vandaag:

Er is warmtevraag vanuit de woonkamer. Vanaf 08:00 in de ochtend is te zien dat de ELGA langzaamaan steeds meer vermogen uit het stopcontact haalt. De buitentemperatuur op dat moment.

Om 8:00 is het nog dik -5 graden en om 10:00 is de temperatuur gestegen naar net boven -5 graden. Met andere woorden heel erg koud!

De woonkamertemperatuur ziet er zo uit.

om 08:00 is het net randje 18,5 graad terwijl de thermostaat ingesteld staat op 19.0 graad. De ELGA krijgt het tussen 08:00 en 10:00 van 18.5 naar 18,7 graden wanneer hij af slaat.

Als laatste de aanvoertemperatuur.

De aanvoertemperatuur lijkt heel erg op de verbruiksgrafiek van de ELGA. De ELGA levert om 08:00 net 30 graden warmte en krijgt dit zelfs tot 35 graden. Ondanks dit alles besluit de ELGA om ongeveer 10:00 om de buitenunit af te schakelen en al het werk over te laten aan de CV ketel. Met andere woorden; Het groene lampje gaat uit op de binnenunit en het oranje vlammetje gaat aan.

De CV ketel draait overigens de hele nacht al mee omdat elke keer de ondertemperatuur wordt bereikt waarop die thermostaat staat afgesteld. Vanaf 08:00 gaat de ketel steeds meer mee helpen, dit verklaard dus ook waarom de aanvoertemperatuur langzaam omhoog gaat van de ELGA.

En dan hebben wij thuis een probleem. Zoals de meeste lezers van ons weten is de CV ketel niet rechtstreeks aangesloten op de ELGA en hebben wij de pomp in de ELGA zo aangepast dat bij warmtevraag de pomp in de ELGA blijft draaien. Aangezien de pomp blijft draaien in de ELGA blijft daar flow in het CV circuit en kan het warme water van de CV ketel niet bij de vloerverdeler komen. Effectief betekent bovenstaande situatie dus dat ons huis afkoelt tenzij wij ingrijpen.

Waarom

Deze situatie doet zich nu een paar dagen voor, lijkt mij ook niet zo gek met deze temperaturen. De ELGA heeft een interne klok van 120 minuten. Blijkbaar ziet de ELGA de temperatuur in de woonkamer onvoldoende stijgen tussen 08:00 en 10:00. Verder zorgt de CV ketel ervoor dat de aanvoertemperatuur stijgt en ergens vind de ELGA bij een bepaalde combinatie dat de ELGA geen warmte meer kan leveren en slaat dus af.

Ik had alleen zelf niet verwacht dat de ELGA compleet zou afslaan en dat de ELGA en de CV het werk samen zouden doen. Dat gebeurd dus helaas niet.

Oplossing

De oplossing is uiteraard uitermate eenvoudig. We zetten handmatig de temperatuur op de thermostaat van de ELGA omlaag en die van de CV ketel omhoog. Op dit soort koude dagen moeten wij gas verbruiken om het huis warm te krijgen. Dat was vooraf bekend toen wij de ELGA namen. Zoals ik al eens eerder heb berekend zit het omslagpunt tussen het warmteverlies van het huis en de warmte die de ELGA kan leveren zo rond de -2 graden. De afgelopen dagen is het nauwelijks boven de -2 geweest.

 

 

 

 

6 Reacties

 1. Barry

  Ik heb een schakeling (via interne pomp contact elga en externe onderbrekingscontact elga) zodat bij het weer afslaan van de CV) de elga weer aangaat….

 2. Ton

  Ik check elk half uur met Domoticz en een Power plug of het gevraagde vermogen van de Elga onder een bepaalde waarde duikt. Zo ja, dan zet ik de temperatuur met de Opentherm Gateway (tussen Elga en thermostaat) omlaag, en daarna weer omhoog. Indien de retourtemperatuur dan niet te hoog is springt de Elga weer bij.

 3. Evertse

  Elga werkt bij mij met een aparte buitensensor. Stooklijn op 8 moet zeggen dat de elga flink moet werken om op temperatuur te blijven.draait ook continu hierdoor
  Soms spring de CV bij. Eenmaal gehad bij min 7 dat hij zichzelf heeft uitgeschakeld. En toen draaide volledig de CV.
  Moet zeggen na het inregelen van de CV met name de vloerverwarming is de aanvoer temperatuur hoger geworden bij de elga.de jaga convector geeft nu meer warmte af.

 4. Eric

  Toch vreemd, ik heb dit gedrag niet gehad martin.
  staan onze dipswitches wel gelijk ?

 5. ErikF

  Ijsvorming … Aan het begin van de strengere vorstperiode (toen de luchtvochtigheid nog erg hoog was) had ik op 2 achtereenvolgende dagen de koelribben van de buitenunit compleet met een dikke laag ijs bedekt. Dat leek me niet goed voor de efficiëntie en daarna heb ik dipswitch B8 (vorstbeveiliging) weer aan gezet zodat de Elga onder de 4C niet meer bijspringt.

  Hebben jullie geen last van ijsvorming gehad?

 6. Floris

  Dankjewel voor deze hands-on ervaringen met de ELGA. Ik heb er erg veel aan in mijn overwegingen om tot een full electric huis te komen. Ik wil namelijk cv ondersteuning compleet weg, dan heb je met maar 1 apparaat te meken ipv een apparatenpark.

  Typoootje in de titel!:

  “ELGA heeft het heel heel heel er zwaar”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *