ELGA krijgt het niet warm, ondergrens in zicht?

Vandaag is het nauwelijks boven nul geweest hier en we hebben vannacht de reguliere nachtverlaging toegepast. Die combinatie heeft er alleen voor gezorgd dat vanmiddag om 17:00 het nog maar 19.5 graden was in huis en de ELGA al vanaf 05:00 vanochtend non-stop aan het werk is geweest. Dus 12 uur non-stop voor 0.5 verhoging. De CV ketel staat nu aan om de 20.0 graden wat sneller te bereiken.

De thermostaat staat nu weer op continu programma, kijken of we het daarmee de komende twee dagen wel gaan redden met alleen de ELGA

12 Reacties

 1. Marnix

  Kaarsjes branden in iedere kamer en beneden een stuk of 8 🙂

  Nu even serieus: Wat is de COP op dit moment ? Misschien is het zinvol toch je ketel op een laag pitje te laten meewerken.
  Wij hebben vandaag ruim 10 m3 verstookt,

 2. Martin Kleinman

  Pak er wat historische gegevens bij.

  Gisteren: -0,3 graden gemiddeld. In de periode 2012 tot de installatie van de ELGA was ons gemiddelde dagverbruik op zo’n dag: 7,2m3 ( 6 meetpunten ). Gaan even kort door de bocht uit dat we nu 15% besparen met vloerverwarming, isolatie etc ( zie andere bericht eerder ). Dan kom ik op 6,12m3 uit. Aantal zonuren was gisteren overigens 0,0.

  Gisteren 18,08kWh verbruikt en de ketel is niet aan geweest.

  Onderwaarde gas: ( 6,12 * 31,65 ) / 3,6 / 18,08 = COP 2,97
  Bovenwaarde gas: ( 6,12 * 35,17 ) / 3,6 / 18,08 = COP 3,31

  Trouwens het gasverbruik verschilt gigantisch per dag bij vergelijkbare buitentemperaturen.

  29-01-2014: -0,5 gemiddeld, klein beetje zon overdag, 8,939m3 verbruik
  10-03-2013: -0,4 gemiddeld, geen zon overdag, 6,35m3 verbruik

  Neem je de waarde van 29-01 dan valt de COP fors hoger uit, namelijk respectievelijk: 3,7 en 4,1. Ga je uit van de waarden van 10-03 dan blijft er van de COP niets over.

  Gezien de ervaringen tot nu toe met de ELGA ben ik eerder geneigd om te geloven dat de COP 3,7 of hoger is dan 2,9 en hoger.

 3. Marnix

  Dank je Martin.

  Ik word er hier ook niet wijs uit, de ene dag 6m3 en de volgende 10m3. Wel is het jaar in jaar uit zo dat we gemiddeld ongeveer op hetzelfde uitkomen.

  Gelukkig word het aankomend weekend weer warmer, ik had het vandaag ijskoud op mijn electrische scooter. Waar ik nog iedere dag mee naar het werk rij.

 4. jan

  Beste Martin,
  Waar ik nu over denk is – maar begrijp me goed – achteraf praten is altijd gemakkelijk – had je niet beter i.p.v. zonnecollectoren met boiler een ventilatiewarmtepomp met boiler naast de ELGA kunnen nemen. Qua prijs denk ik vergelijkbaar, maar dan had je het gas volledig kunnen afsluiten. Hoe zie jij dat?

 5. Martin Kleinman

  Achteraf had ik liever denk ik het hele dak volgelegd met zonnepanelen en alsnog een ELGA genomen of misschien zelfs een stap zwaardere warmtepomp.

  Ik had dan ruim 2.3kWp meer neer kunnen leggen aan PV panelen, goed voor ongeveer 1500kWh extra. Ik ga dan gemakshalve uit van 185Wp panelen. Bij de huidige 200Wp panelen was het nog iets gunstiger geweest.

  Gebruik van de ELGA was dan volledig afgedekt en ik had zelfs nog een paar 100kWh over gehad om water te verwarmen. Een buffervat met 100 liter water voor de CV ketel had dan ook tot de opties behoort. Buffervat aansluiten als een zone op het CV systeem had me ook de mogelijkheid gegeven om met de ELGA tapwater te verwarmen tot 43 graden.

  Dat was kosteneffectief denk ik het meest gunstige geweest voor ons huis met ons verbruikspatroon.

 6. eric-pvt

  zolang henk kamp je niet op de korrel heeft en salderen mag, je kan beter beide hebben, de boiler is een ideale buffer, en de cop van een collector ?
  tsja dat klinkt gek… de cop is steeds maar een dingetje en bij een ketel niet.
  gek hoor.

 7. Hidde

  Ik zit ook in dubio… onze gas ketel moet zeker nog een jaar of 6 mee kunnen. Maar dan is het denk ik wel mooi geweest en wil ik over naar all-electric. Maar ja, wat is dan slim. Ik denk dat een boilervat (al dan niet met collectoren) de basis moet zijn. Daarnaast een warmtepomp (capaciteit tbd).

  probleem wat ik een beetje heb is dat een zonneboiler met collectoren van 4 a 5 duizend euro een hele beroerde tvt heeft. Zowel de Ecolution als ook de elga eigenlijk net te duur zijn… Op zich kunnen we het betalen (is geen cash probleem), maar het is een mentaal probleem. Hopelijk gaat de COP van de ecolution en de elga omhoog in de komende jaren… dat zou het allemaal wat aantrekkelijker maken.

 8. Marnix

  Als je in mei de balans opmaakt en er komt een gasbesparing uit van ca. 80 % is dit je grootste besparing ooit.

  vwb de warmtepomp, ik heb ergens gelezen 60 watt per m2, voor jou en mij dus ongeveer 9 Kw pomp. Bij kou waar de cop naar 2.5 zakt heb je nog ca. 5.5 kw vermogen en dan lukt het wel (hoop ik).
  Hier is de WAF geregeld, een hamerstukje want ik betaal het zelf 🙂

 9. kikker

  > Gezien de ervaringen tot nu toe met de ELGA ben ik eerder geneigd om te geloven dat de COP 3,7 of hoger is dan 2,9 en hoger.

  2,9 is lang geen gekke waarde bij deze buitentemperaturen. Op de volgende pagina zie je een grafiek van de COP voor verschillende buitentemperaturen: http://www.saturnsales.co.uk/Hydro-Pro-Plus-10-Swimming-Pool-Heat-Pump.html .

  Bij warm water van 27 gr C is de COP bij een buitentemperatuur van +10 gr C ca. 4,7, en bij een buitentemperatuur van 0 gr C ca. 3.2 .

  Bij een COP van beneden 3,3 is het trouwens voordeliger om op gas te stoken. Berekening:

  1 standaard kubieke meter gas (m3(n) heeft een bovenwaarde van 35,17 MJ.
  1 kWh heeft een energie inhoud van 3,6 MJ.
  1 m3(n) komt dus overeen met 35,17/3,6= 9,769 kWh
  1 m3 kost EUR 0,65 , daarvoor koop je 0,65 / 0,22 = 2,954 kWh

  9,769 / 2,954 = 3,306

  ofwel bij een COP van meer dan 3,3 genereer je, met de prijs van 1 m3 (EUR 0,65), *meer* dan 9,769 kWh, dus *meer* dan 1 m3 aan warmte.

 10. eric-pvt

  het was ook hier een mooie learning curve met de elga deze koude dagen.
  toch is er hier niet meer dan 1m3 per dag extra gestookt, door de elga snachts niet uit te zetten.
  ok de cop was niet zo heel goed, maar ik zie nu een verschil met martin ….
  de cop van zijn bijstook was zeker geen 1, en het saldeert ook al niet.
  ook was de laatste ijsdag helder met zon, zo kwam die dag na saldering op de ferraris op slechts 12kWh, daar ben ik heel blij mee.
  zo is ons niet geleerd te denken, maar dat moet wel gaan gebeuren.

 11. Jeroen Folkertsma

  Kikker heeft hier een punt. Als het doel is om zo min mogelijk geld uit te geven aan energie, kun je als het kouder wordt idd van een bepaalde temperatuur beter met gas gaan stoken. Wat ik dan weer vreemd vind is om de copgrafiek van een andere warmtepomp dan de Elga te gaan gebruiken om de cop af te lezen. (appels/peren)

  Je warmte pomp is mijn inziens goed gekozen, ze worden soms te groot gekozen waardoor de kosten te hoog oplopen en de tvt (vies woord) erg hoog wordt. Een situatie met wp op 0,6x je maximaal benodigde vermogen en een ketel als ondersteuning wordt vaak gebruikt om het beste van twee werelden te benutten. Een grotere warmtepomp zou je ook wel eens een grote elektra aansluiting en meer vastrecht kunnen opleveren. Gaat zo’n vergroting dan ook verplicht gepaard met een nieuwe (slimme) meter?
  Grtz Jeroen

 12. kikker

  > Wat ik dan weer vreemd vind is om de copgrafiek van een andere warmtepomp dan de Elga te gaan gebruiken om de cop af te lezen. (appels/peren)

  De link is alleen ter illustratie dat, in het algemeen, de COP waarde terugloopt bij lagere buitentemperatuur. En dat een COP waarde van 2.9 bij deze buitentemperatuur heel realistisch is.

  Als iemand een dergelijke grafiek van de ELGA kan tonen, graag!

Geen reacties toegestaan.