ELGA tijdelijk afgekoppeld

Onze ELGA doet het even niet. Vandaag zijn de leidingen tussen de binnen- en buitenunit afgekoppeld. Het dak van ons schuurtje is helaas lek en de dakdekker heeft aangegeven dat hij liever heeft dat de leidingen worden losgekoppeld.

Dus zo gezegd zo gedaan. Vanochtend was de STEK monteur er om de unit netjes af te koppelen. Dit ging trouwens erg makkelijk. Kwestie van de ELGA in de koelstand zetten en de thermostaat omlaag. Op dat moment trekt namelijk de buitenunit al het gas terug de unit in. Alles is inmiddels afgekoppeld en beschermd tegen vuil.

Nu is het wachten op de dakdekkers om het dak en dakbeschot te vervangen.

6 Reacties

 1. gert

  Waarom heb je in de zomer de Elga nog aan staan?

 2. Martin Kleinman

  Eerlijk antwoord; Nooit bewust over na gedacht om de stekker er uit te trekken.

  Daarbij ons een beetje kennende; Dan zal je net zien dat het kouder wordt en wij vergeten de stekker er in te doen 🙂

 3. Tis Peeters

  Dat klinkt niet echt als iemand die doelbewust met zijn energie omspringt. Als het kouder wordt signaleert je lijf dat wel en stop je de stekker er alsnog in. Dus uitzetten in de zomer.
  Verder ligt het voor de hand dat je bij de installatie van een WP je je verdiept in de werking en ook weet hoe je de stookgrafieken en de dipswitches gebruikt om een finetuning van temperatuur in je huis te bereiken. Ik zou zeggen, nu het winterseizoen weer voor de deur staat: besteedt eens een weekeind aan je handleidingen en je zult zien dat het loont (minder kwh en minder gasverbruik).

 4. Tis Peeters

  Beste Martin,

  Ik schaf volgende week een Elga aan; hij wordt vrijdag geïnstalleerd.
  Jouw blog leert me in korte tijd veel over de instellingen en probleemoplossingen bij de Elga. Dank hiervoor. Ik realiseer me dat ik vanaf vrijdag veel moet monitoren en finetunen om het meest effeciënte gebruik van de Elga te halen.
  Als ik bijzondere ervaringen of problemen met de Elga heb, zal ik die op jouw blog posten.Wellicht zijn er hulptroepen die dit dan lezen.
  Met vriendelijke groet,
  Tis Peeters

 5. Gert

  Ik gebruik de ELGA in hybride met een oude Nefit combiketel. De belangrijkste aanpassing die ik heb gedaan ligt in de aansturing van de Nefit. Ik vond dat de Elga het te snel opgaf. De thermostaat staat op 21 graden en ik laat de CV pas aanslaan onder de 20 graden. Mijn oplossing: een relais ertussen en schakelen met een Arduino die de data uitwisseling tussen thermostaat en Elga meeleest .

 6. Marnix

  Ik zou geen elga meer adviseren, installeer liever een volwaardige wp die ook sww kan maken en bij voorkeur direct gedimensioneerd op -10c

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.