Energieverbruik van ons huis

Met dank aan Jan voor het voorbeeld. Dit is ons jaarverbruik aan energie in MJ. Hierbij 35.17MJ genomen voor een m3 gas en 3.6MJ voor een kWh.

Onze grafiek sinds 2007 ziet er dan zo uit:

verbruik_mj_jaar

Deze grafiek laat weinig aan de verbeelding over!

Per maand

 

verbruik_mj_maand

4 Reacties

 1. jan

  Klopt laat niets aan de verbeelding over maar mag ik zo vrij zijn toch een kanttekening te plaatsen.
  Je hebt in deze grafiek niet alleen het verbruik van je huis maar tegelijk ook de opbrengst van de zonnepanelen meegenomen.
  Dat geeft een ander beeld. Laat je de opbrengst van de zonnepanelen weg dan lijkt het erop dat je in 2009 t/m 2013 geen afname van energieverbruik hebt gehad.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Terechte opmerking. Tussen 2009 en 2013 zijn er aardig wat zonnepanelen bij gekomen. Dat verklaard dus inderdaad de daling. Tussen 2009 en 2013 zou er toch een daling te zien moeten zijn door de zonneboiler, isolatie, ander glas etc.

 3. Jan de Wit

  De kanttekening had voorkomen kunnen worden door de grafiek de titel “totale netto energieverbruik” mee te geven…

 4. jan

  Vergelijk je 2013 met 2015 dan lijkt het erop dat je inderdaad 75 % minder energie verbruikt. Geweldig resultaat ook voor de CO2. Helaas daalt het verbruik van harde euros op de jaarafrekening minder hard. Daar gaat ‘slechts’ 25 % vanaf. Eigenlijk zou de regering dat moeten subsidiëren. Minder verbruik = evenredig minder betalen. Alle vaste kosten in de prijs van een kWh of m3 gas stoppen.

Geen reacties toegestaan.