Iungo uitlezen

Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd. Ik heb snel in Java een voorbeeldje in elkaar gezet om de Fibaro plug via de server van Iungo uit te lezen.

Door middel van de Javascript API’s en wat testwerk kwam ik er al snel achter wat er wordt verzonden als API request. Daarna was het een kwestie van testen. En dat werkt.

werkende_code

Dit is alles. In de “response” variabele zit nu de hele response. Wat ik terug krijg is:

json_response

Dit is een standaard JSON response, deze kan ik uit elkaar halen en de juiste informatie doorsturen naar mijn eigen database. Er zijn twee interessante waarden; “usage” en “power”. Voor nu stuur ik alleen “usage” door naar mijn database.

De werking

Er zijn een aantal interessante regels code die het daadwerkelijke werk doen:

private final String iungoURL = "http://192.168.1.104/iungo/api_request";

Deze regel bepaald waar de Iungo naar luistert. Het laatste deel, /api_request, is de daadwerkelijke functie op de Iungo die alle informatie afhandelt.

String urlParameters = "{\"seq\":1,\"method\":\"object_list_props_values\",\"arguments\":{\"oid\":\"d9ae5041\"}}";

Deze regel bepaald welke methode ( functie ) er wordt aangeroepen en wat de input variabelen zijn. In dit geval moet ik een oid opgeven. Deze heb ik in een eerder stadium al opgezocht. Het oid d9ae5051 is van mijn Fibaro plug, en die zit dus nu tussen het stopcontact en de warmtepomp.

Grafiek

Ik, uiteraard, kan ik het niet laten om die data meteen om te zetten in een grafiek. Dit is de grafiek van afgelopen nacht.

grafiek

Het verbruik schommelt eerst tussen de 16 en 18W en valt net na 3 uur terug naar 8 a 10W.

Dubbel?

Ik hoor sommigen al denken, waarom zou ik het werk van de Iungo dubbel willen doen? Ik wil graag de C.O.P, oftewel de efficiëntie, van mijn warmtepomp gaan bepalen. Daarvoor heb ik diverse parameters nodig. Namelijk:

  1. Aanvoertemperatuur van het water van de ELGA
  2. Retourtemperatuur van het water naar de ELGA
  3. Opgenomen vermogen van de ELGA
  4. Pompsnelheid

1,2,3 kan ik nu afvinken, alleen de pompsnelheid moet ik nog via een sensor gaan bepalen.

De website van de Iungo blijf ik gebruiken voor het bepalen van het verbruik per dag/week/maand en om dat met voorgaande jaren te vergelijken. Het uitstapje om de data ook op te slaan in mijn eigen database is alleen voor het bepalen van de C.O.P.