Nachtverlaging 2

Gisteren kwamen er meteen een aantal hele interessante reacties op mijn nachtverlaging artikel. Dus hierbij deeltje 2 met een aantal reacties van mijn kant en uitbreidingen op het originele verhaal.

Gerard reageerde met: “Ik ben zelf een groot voorstander van nachtverlaging. De hoeveelheid energie die door warmteoverdracht naar buiten gaat is groter indien het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten hoger ligt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Fourier). Hoe lager de binnentemperatuur in de nacht dus is, hoe dichter dit bij de buitentemperatuur ligt en hoe minder energie zal lekken.

Nachtverlaging heeft inderdaad nut om het warmteverlies te beperken in de nacht. Dan is de vraag meteen eigenlijk; Hoeveel warmteverlies bespaard dit eigenlijk in de periode 23:00 tot 08:00? Daar komt mijn warmteverliesberekening meteen bij van pas. Hierbij neem ik wel de aanname dat het warmteverlies om 23:00 instant is, dus niet geleidelijk van 19,5 naar 18.5 maar meteen in 1x.

Het verschil tussen 19,5 en 18,5 graad is ongeveer 400W wat het scheelt aan warmteverlies. Aangezien 1W gelijk staat aan 1J/s kan ik uitrekenen hoeveel het bespaard die 9 uur dat de verwarming lager staat. Dit is omgerekend: 400J/s * ( 9 * 3600seconden ) = 12,96MJ of omgerekend 3,6kWh.Met een COP van 4 zou dit dus tussen de 0,7kWh en 0,9kWh aan energie moeten schelen die ik als input nodig heb in de ELGA.

Dit valt ook precies binnen de bandbreedte ( 0,81kWh ) die ik in het eerdere artikel noemde.

Maar waarom kost het de ELGA dan in de ochtend meer energie dan wat ik berekende hierboven om het huis weer op temperatuur te krijgen.

Gerard meldt ook: “Of het uiteindelijk op de energie rekening scheelt ligt aan het COP dat je uiteindelijk hebt. Het is me in je verhaal niet duidelijk of je kijkt naar de hoeveelheid geproduceerde warmte of de hoeveelheid energie opgevraagd door de Elga. Ik vermoed dat de COP van een warmtepomp in de ochtend hoger ligt omdat de temperatuur buiten ook hoger is, maar wellicht is het vragen van veel energie in korte tijd niet goed voor de COP?

Dan is meteen de vraag: Wat is de COP op bijvoorbeeld 18-12?

Een deel van de verklaring ligt hem denk ik inderdaad in de COP. Het puur op temperatuur houden van het huis zorgt ervoor dat de ELGA vrij snel kan terug moduleren. De verwarmingsrun in de ochtend zorgt ervoor dat de ELGA langer moet draaien op vol vermogen waardoor de COP lager wordt. Ondanks dat is dit denk ik niet het volledige verhaal.

Robin meldt “is het een mogelijkheid om ook de graaddagen (of graaduren) mee te nemen in deze berekening? dan haal je de weersinvloeden er mogelijk uit en kan je dus eventueel ook langere periodes met elkaar vergelijken.

Dit is ook een interessante. Dit zou vooral interessant zijn om in een bepaalde periode dagen te kunnen vergelijken. Het mooiste is om dit in graadseconden of graaduren te gaan bepalen. Ik heb hiervoor de informatie in de database ( per minuut ) staan dus ik kan dit gaan bouwen.

Interessante: Hier ga ik op broeden 🙂

Jan heeft ook een terechte opmerking: “Het lijkt erop dat de Elga niet moduleert. Telkens een run van een uur van 0,81 kWh en dan weer een uur niks. Dat zou een strakke lijn moeten zijn van 0,4 kW per uur.“.

Helemaal mee eens. Mijn ELGA met Carrierunit moduleert weinig terug. De nieuwere ELGA’s met Toshiba unit doen dit veel meer. Waarom mijn ELGA dit niet doet is mij een raadsel.

Albert heeft ook een terechte opmerking: “in je vergelijking van nachten met en zonder nachtverlaging gebruik je een fictieve nacht zonder nachtverlaging door aan de nachten van 18 en 19 december een extra run van de ELGA toe te voegen. Ik begrijp niet zo goed waarom je niet de gegevens van een echte nacht zonder nachtverlaging gebruikt. Op 7 december was de buitentemperatuur vergelijkbaar met 18 en 19 december. Hoeveel runs had de ELGA toen en hoeveel vermogen verbruikte de ELGA toen in 24 uur in vergelijking met 18 en 19/12? Ik zie dat je op andere data in december met weliswaar veel koudere nachten veel meer runs van de ELGA waarneemt.”

Dat is een goede. Ik heb alleen 18 en 19 december gepakt en heb zelf de data geïnterpreteerd. 07-12 is inderdaad vergelijkbaar met de 18e en de 19e. 07-12 ziet er bij mij zo uit:

Dezelfde verwarmingsruns zijn te zien met een interval van ongeveer 1 uur tussen de runs. Die van de 18e ziet er zo uit:

Het verbruik van de dagen van 00:00 tot en met 12:00:

 • 07-12: 5,62kWh
 • 18-12: 5,1kWh
 • 19-12: 5,5kWh

En als je deze cijfers zo ziet zou nachtverlaging wel weer kostenbesparend zijn.

Update:

Ik heb 07-12, 18-12 en 19-12 met elkaar vergeleken en daarbij ook rekening gehouden met graaddagen. Daarvoor heb ik de gemiddelde temperatuur bepaald buiten tussen 00:00 en 12:00. Daar komt deze tabel uit:

Datum kWh Temperatuur Gd Vergeleken
7-12-2017 5,61 6,1 11,9 100%
18-12-2017 5,1 4,9 13,1 113%
19-12-2017 5,5 4,3 13,7 139%

 

Als ik 18-12 en 19-12 vergelijk op basis van graaddagen en verbruik dan komt het er op neer dat nachtverlaging op 18-12 13% meer energie kostte en 19-12 zelfs 39% meer. Dat impliceert weer dat nachtverlaging bij mij meer energie kost dan 24/7 op dezelfde temperatuur.

Echter daar is het verhaal nog niet mee ten einde. Ik heb vannacht nachtverlaging van 0,5 graden toegepast waarbij pas rond 10:00 de thermostaat is terug gezet naar 19,5. Daarvan is het resultaat dat het ons 39% bespaard.

Dit verhaal is nog niet ten einde. Ik ga hier verder op borduren!

WORDT VERVOLGD!

 

3 Reacties

 1. Albert

  Goede en interessante analyses, Martin. Ik blijf het graag volgen.

 2. Gert de Vries

  Een extra aspect is overshoot na opwarming volgend op nachtverlaging.

  Ik volg de Opentherm signalen tussen Honeywell thermostaat en Elga met Toshiba unit. Er is een signaal genaamd “Control Set Point”. Volgens mij geeft dat de modulatiegraad aan want die gaat van 10& (uit) naar 40 of zo (aan), loopt op naar max 90 (CV ingeschakeld) en weer langzaam terug, tot een drop naar 10 (uit)
  Ik zou er wel een plaatje van kunnen sturen, maar niet via deze reactie

 3. Barry

  De buitentemperatuur zakt tot ca. 0700 / 0800 in de ochtend. dus bij nachtverlaging moet de WP juist op het koudste punt het huis weer gaan verwarmen.
  Je spaart draaiuren einde avond/begin nacht en krijgt extra draaiuren in de koude ochtenduren. Dit verlaagt de COP
  Daarnaast vereist verhoging van de binnentemperatuur een hogere Ta dan op temperatuur houden. ook weer COP verlaging.

Geen reacties toegestaan.