Nachtverlaging

Sinds oktober draaien wij 24 uur per dag op dezelfde temperatuur op de thermostaat terwijl wij vorig jaar nog een normaal klokprogramma met nachtverlaging hadden. Er zit echter een groot verschil in hoe de ELGA in beide gevallen de buitenunit aanstuurt.

De grafiek van vandaag, zonder nachtverlaging, ziet er zo uit.

De pieken zitten tussen de 600 en 800W en de ELGA moduleert graag terug. In dit geval zelfs naar 250W. De thermostaat staat hier op 19.5 graden ingesteld, dat levert maximaal 19.8 graden effectief in de woonkamer op.

De temperatuur binnen in de woonkamer ziet er in de ochtend zo uit:

Dezelfde grafiek van vorig jaar ziet heel anders uit.

Dit is dezelfde grafiek voor 2 november 2016. De ELGA piekt meteen naar 1000W en gaat langzaam richting de 1200W. Nu was het hier iets kouder dan de eerste grafiek.

En de kamertemperatuur:

Ik begrijp het gedrag van de ELGA nog niet. Komt het lagere verbruik en de erg hoge COP doordat wij stoken op 19.5 continu en niet op 20.0 continu waardoor de ELGA denkt dat hij in nachtverlagingmodus zit? Komt het doordat wij geen nachtverlaging meer toepassen? Is de software aangepast?

Dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk. Ik heb wel de Carrierprint vervangen voor de aansturing van de buitenunit maar dat is niet de print die de ELGA software bevat.

2 Reacties

 1. P.C.Schuijff

  Sinds september hebben wij de kamerthermostaat
  ingesteld op 20,5 graden 24/7
  Het zelfde beeld als boven omschreven.
  De ELGA doet rustig zijn werk en de kamer
  temperatuur blijft redelijk vlak.

 2. Albert

  De grafieken zijn wat lastig te lezen omdat de Y-as en de tijd-as in de grafieken van 2016 en 2017 anders zijn.
  Als we in 2016 kijken naar de nacht waarin de ELGA twee keer rond 4.00 en 6.00 uur aanslaat dan wordt de kamertemperatuur verhoogd met 0,2 graad. In 2017 slaat de ELGA in de nacht 4 keer aan en verhoogt de kamer temperatuur met 0,125 graad. De amplitude van de kamertemperatuur in 2016 is groter dan in 2017 en dit lijkt vooral veroorzaakt te worden door de nachtverlaging. In 2016 daalt de temperatuur vanaf 24.00 uur met 3/4 graad om tegen 4.00 uur de laagste waarde te bereiken. Waarschijnlijk schiet de afkoeling door tot onder de ingestelde temperatuur volgens het principe van een slingerbeweging. Het gevolg hiervan is dat de ELGA een groot verschil tussen werkelijk en ingestelde temperatuur moet overbruggen en dus vol vermogen gaat verwarmen. Het resultaat hiervan is dat de slinger nu aan de andere kant doorschiet en de temperatuur te hoog wordt. Het duurt een tijd voordat deze slinger beweging gedempt wordt, maar daarvoor is de nacht te kort want ’s ochtend gaat de ingestelde thermostaattemperatuur omhoog en moet de ELGA weer vol aan de bak. Overigens zie ik in 2016 een andere warmtebron die vanaf 10.00 uur het huis verwarmt. Ik vermoed directe zoninstraling. In 2017 is de amplitude van de kamertemperatuur veel kleiner omdat de slinger niet door een nachtverlaging in gang wordt gezet. De ELGA kan dus met een veel kleiner vermogen de ingesteld temperatuur realiseren en snel terug moduleren. Het gedrag van de ELGA in 2016 laat zien dat de ELGA niet optimaal moduleert omdat hier toch een soort aan/uit gedrag is te zien. Dit is de ELGA niet perse aan te rekenen omdat dit een eigenschap is van het totale verwarmingssysteem. Als een kapitein van een grote olietanker de motoren aan/uitzet zal het schip nog een tijd stilliggen/doorvaren.
  De hoge COP lijkt toch vooral veroorzaakt door de hoge buitentemperaturen in dit jaargetijde. Ik verwacht niet dat deze in de koude wintermaanden op dit niveau blijft. Bovendien kan de ELGA door de hoge buitentemperatuur en de continu relatief laag ingesteld kamertemperatuur met lage vermogens werken wat meestal binnen het meest efficiënte deel van de prestatiecurve valt.

Geen reacties toegestaan.