Nog een idee: veranda ( met zonnepanelen )

Nog een idee wat spontaan in ons op kwam. We kregen het over een veranda waar we dan een tuinset onder konden zetten. En ik zou dat idee niet meteen (mis)bruiken om er zonnepanelen in te verwerken. Na wat googlewerk kwam ik uit op semi transparante zonnepanelen, of om specifiek te zijn CdTe thinfilm panelen. Dit is glas waarin een folie is verwerkt die elektriciteit opwekt. Hierbij valt het dus niet eens op dat het zonnepanelen zijn.

Ik vertelde dit idee aan Ger van totaalingericht.nl die er meteen mee aan de slag ging in Sketchup.

Dat leverde deze concepttekening op.

plattegrond aanzicht woonhuis met overkapping zonnepanelen 1

plattegrond aanzicht woonhuis met overkapping zonnepanelen 3

plattegrond aanzicht woonhuis met overkapping zonnepanelen 2

plattegrond aanzicht woonhuis met overkapping zonnepanelen 4

Het idee vind ik ontzettend interessant. Een mooie veranda terwijl je met het dak van de veranda ook nog, zonder dat je het ziet, elektriciteit kan opwekken. Of die er gaat komen is nog verre van zeker overigens. 🙂 En zo gaan we rustig verder om ons stekje nog mooier te maken 🙂

8 Reacties

 1. Marnix

  Ik tel 16x 200 Wp, of past 260 Wp ook ? 3200 Wp extra op het zuiden levert je schat ik 2400 KWH per jaar op.
  Mooiste voor zonnepanelen zou zijn als de boel halverwege je tuin zou staan, heb je geen last van schaduw en gaat je opbrengst met een sprong omhoog.
  Zoals jij getekend hebt met micro omvormers kan natuurlijk ook.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Het worden geen normale panelen maar CDTE panelen. De gemiddelde opbrengst per paneel ( 120x60cm ) is 60 tot 80Wp. Ik kan naar schatting 16 of 18 van die panelen kwijt op het verandadak. Dus het is “slechts” 1000 tot 1400Wp wat er eventueel in het dak van de veranda verwerkt kan worden.

  Maar dan nog; In plaats van alleen glas dus nu glas wat opwekt, dan is elke Wp meegenomen. En nog mooier; Het valt absoluut niet op!

 3. Marnix

  Da’s wel jammer, met 3200 Wp kan de gasleiding wegblijven.
  Echter qua opbrengst wel een stuk beter dan je panelen op noord.

  Oudere panelen zoals ik ze hier ook nog heb laten relatief veel licht door, die panelen zijn zo’n 185 – 200 Wp.

 4. Michiel

  Goed idee! Tip: misschien wil je af en toe bij de ramen en kozijnen van de eerste verdieping kunnen komen. Daar kun je rekening mee houden. Er is vast iets eenvoudigs op te verzinnen.

 5. Remco

  Ja transparante zonnepanelen, ander wordt het te donker binnen.
  Normaal wordt zo’n overkapte veranda geleverd met glas of kunststof waaronder zonweering zit.
  De opbrengst “slechts” 1400 Wp dat ligt ongeveer ook op mijn dak en is bijna voldoende voor onze energie behoeft (overdag) (afgelopen jaren +/- 30KwH tot 50 Kwh verbruikt)

  Interessant idee !

 6. Victor Decker

  Wat een interessant artikel en leuk dat je er enkele duidelijke tekeningen aan toegevoegd hebt. Mag ik vragen waarom je gekozen hebt voor semi transparante zonnepanelen en niet voor normale? Ik heb 3 jaar geleden 20 zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen. Ben er nog steeds heel tevreden van en denk eraan om ook op mijn veranda dak zonnepanelen te plaatsen. Daarom vroeg ik mij af waarom jij voor semi transparante hebt gekozen. Wat zijn de voordelen hiervan? Ik ben 3 jaar geleden een energielening aangegaan omdat zonnepanelen zetten een dure bedoeling is. Ik wil dit ook doen voor mijn zonnepanelen op mijn veranda dak. Meer informatie over deze lening vond ik in volgende artikels https://www.topcompare.be/nl/blog/verschillende-soorten-persoonlijke-leningen en http://www.kredietje.be/wat-is-een-ecolening/. Heel handig om deze artikels eens door te nemen als je denkt aan het plaatsen van zonnepanelen, heb ik ook gedaan. Nu heb ik nog ÊÊn vraagje. Hoeveel Wp kan er op uw veranda dak ongeveer verwerkt worden? Is dit hetzelfde als bij normale zonnepanelen of is dit verschillend?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

 7. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Grote voordeel van semi transparante is dat ze gewoon op glas lijken en dus niet op zonnepanelen.

  We krijgen op die manier nog een hoop meer licht door het dak heen en dus ook de woonkamer in.

  Bij deze veranda gaat het niet om maximale opbrengst maar is de extra opbrengst een bonus.

 8. Marnix

  Ik was met Luuk bij de opening van een duurzaam huis in de Beemster, daar hebben ze oa de panelen aan de muur hangen (vertikaal), zelfs in een tetris opstelling wat ik persoonlijk niet mooi vind. Echter als je een paar panelen recht naast elkaar hangt is het plaatje al een stuk fraaier al zeg ik het zelf.

  https://www.facebook.com/thuisbaas/photos/gm.1756912901232739/1832058897015349/?type=3&theater

  Denk er maar eens over na.

Geen reacties toegestaan.