Nog een keer naar de isolatie gekeken

De afgelopen weken ben ik wederom erg druk geweest om te kijken of we volledig van het gas af kunnen, hierover komt binnenkort uiteraard nog een uitgebreid artikel. De korte samenvatting is dat het best een zoekplaatje is om het nu voor eens en voor altijd goed te doen. Wat in elk geval geen weggegooid geld zal zijn is het nog beter isoleren van onze woning. Dan blijft uiteraard de grote vraag na al onze verbouwingen; WAAR KUNNEN WIJ NOG ISOLEREN?

Beneden isoleren is bijna niet te doen, de woonkamer is na de verbouwing in 2014 behoorlijk beter geïsoleerd. Zonder daar weer te gaan hakken en breken krijgen we daar niet meer isolatie in. De vloer dan? Daar zit al het merendeel 23cm piepschuim, een klein deel is nog 13cm. Wat kunnen wij daar nog besparen? En hoe zit het met de 1e en 2e verdieping?

Vloer

Het warmteverlies in onze kruipruimte is met de werkende vloerverwarming op dit moment 201W. Dat is gemeten met 33 graden in de vloer en 15 graden in de kruipruimte. Dat laatste getal meet ik met een sensor in de kruipruimte. Wat nu als ik het resterende deel ook voorzie van 10cm extra piepschuim? Als we dat zouden doen dan zakt het warmteverlies naar 132W. 

Dat scheelt dus 69W continu in de winter.

1e verdieping

Onze slaapkamer is al extra geïsoleerd aan de binnenkant. De badkamer extra isoleren is niet te doen zonder alles er uit te breken. Dan blijven de twee slaapkamers aan de achterkant over. Volgens mijn eigen warmteverliesberekening is het verlies in beide slaapkamers bij 19 graden binnen en 2 graden buiten 593W.

Deze kamers volledig na-isoleren is best wat werk. De radiatoren moeten van de muur af, er moet een ombouw rondom de kozijnen komen, en dan moeten de radiatoren weer terug. Daarom splits ik het werk op in alleen de muren isoleren met de buren en los de buitenmuur aan de achterkant.

Als ik alleen de binnenmuren isoleer dan zakt ons warmteverlies naar 307W, dat scheelt dus 286W. Isoleren we de buitenmuur ook dan zakt het warmteverlies naar 263W, dat scheelt dus 330W.

2e verdieping

De tweede verdieping is weer tricky. Daar hebben wij alles al afgetimmerd en is het dak al aan de buitenkant geïsoleerd. De buitenmuur isoleren is weer erg lastig omdat er een aantal kasten zitten die precies op maat zijn gemaakt. En dan heb ik het nog niet over het aansluiten van de isolatie op het plafond.

Dus isoleren is daar eigenlijk een no-go zonder grote ingrepen.

Waar staan wij dan?

Ons totale warmteverlies bij 2 graden buiten is op dit moment volgens mijn berekening 3876W. Als wij de vloer extra gaan isoleren dan scheelt dit slechts 69W, omgerekend 1,8%. Dat zet dus niet echt zoden aan de dijk.

De 1e verdieping isoleren lijkt een stuk beter te werken. 330W minder warmteverlies scheelt 8,5%. Als ik uit ga van 1750kWh verbruik voor de ELGA zou dat kunnen zakken met 150kWh. Het isoleren van de 1e verdieping heeft nog een voordeel. Ik kan dan stopcontacten maken op de plekken waar ik die zou willen en ik kan de netwerkaansluitingen ook netjes weg werken.

Als ik de vloer toch erbij zou pakken dan zakt het warmteverlies met 10%. Dat is voor ons denk ik toch nog best een prestatie.

Toch weer voer om de komende weken eens goed over na te denken.

6 Reacties

 1. Jan

  Mijn advies zou zijn de Elga Warmtepomp te vervangen door een Panasonic monoblok 5 kW. De Elga mist belangrijke technieken om het vermogen van de pomp beneden de 4 °C voldoende op peil te houden.
  En de ventilatie CO2 gestuurd maken?

 2. Barry

  3dubbel glas?
  idd co2 gestuurd ventileren
  afzuigkap naar recirculatie

 3. Julian

  Welke formule gebruik je voor het berekenen van het warmteverlies?

 4. Floris

  alternatieven:
  verhuizen naar een energie-pluswoning
  zelf een huis bouwen
  warmteverlies voor lief nemen en 4 kWp zonnepanelen erbij ter compensatie (heb je nog ergens ruimte?)

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De formule is P = Oppervlak / RcWaarde * ( DeltaT ).

  DeltaT is temperatuur tussen binnen en buiten.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Verhuizen of zelf bouwen is voorlopig niet ter sprake. Het is wel een idee voor de toekomst inderdaad.

  4kWp kan ik jammer genoeg niet meer kwijt. Anders had die er al gelegen 😉

Geen reacties toegestaan.