Nog meer besparen?

Ik loop al een tijdje rond in huis om te kijken waar wij nog meer energie kunnen besparen. In de afgelopen 10 jaar hebben wij intussen zoveel in huis gedaan dat het nu wel heel erg lastig wordt om nog meer besparingspunten te vinden.

Ter vergelijking, in 2017 verbruikten wij 150m3 gas en ongeveer 2500kWh elektriciteit. Dit is omgerekend 13748MJ aan energie. 10 jaar daarvoor, 2007, was ons verbruik nog 1425m3 gas en 5700kWh. Dat is omgerekend een schokkende 65622MJ aan energie. Ons energieverbruik is daarmee met 79% gedaald! Die overgebleven 13748MJ aan energie vind ik persoonlijk nog steeds vrij veel. Omgerekend naar ons woonoppervlak is dit 91,7MJ per m2 per jaar. ( 25,5kWh/m2/Jaar).

De component verwarming daarin is uiteraard veruit het grootste. Het afgelopen jaar was ons warmteverbruik 1875kWh en ongeveer 50m3. Dat is omgerekend 8333MJ aan energie oftewel 61% van ons totale energieverbruik. Alleen dan de vraag, wat kunnen wij nu nog doen? Ik heb een aantal mogelijkheden met elk hun eigen voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet waar ik nog op kan komen.

Balansventilatie

Balansventilatie is al eens eerder de revue hier gepasseerd. Op deze pagina staat meer informatie over balansventilatie. Volgens deze website zou de besparing rond de 250m3 zijn. Aangezien de besparing minder afhankelijk is van de isolatiegraad van het huis zou dat dus kunnen betekenen dat wij nog heel wat kunnen besparen. De exacte besparing vind ik heel lastig uit te rekenen. . In een eerder artikel schatte ik de besparing in op 150 tot 250kWh, hoe ik tot die conclusie ben gekomen weet ik jammer genoeg niet meer.

Ik heb daarom maar een nieuwe berekening gemaakt op basis van onze ventilatieverliezen. Uitgaande van iets meer dan 80m3/h ventilatielucht en 10.13 graden gemiddeld over een heel jaar in Nederland is ons gemiddelde warmteverlies 271W. Dat is op jaarbasis 2371kWh aan warmteverlies. Uitgaande van 85% die daarvan kan worden terug gewonnen is dat 2016kWh, omgerekend bijna 27% van de warmte die de ELGA op wekt bij een COP van 4. In een overzicht:

 • 1875kWh de ELGA in
 • 4.0 gemiddelde COP
 • 7500kWh warmte die de ELGA heeft geleverd
 • 2016kWh mogelijke besparing met balansventilatie
 • 504kWh minder input nodig voor de ELGA.

Dat is kort samengevat heel erg veel. Afgelopen jaar was ons verbruik van de warmtepomp 1875kWh. Als wij daar 500kWhop kunnen besparen dan is dat dus 27% op onze stookkosten. De vraag is dus bijna van waarom wij dit allang niet hebben in huis!

De unit zelf is al fors. Ik heb al eens eerder recent uitgezocht waar wij die unit kwijt zouden kunnen. Dat blijkt op dit moment nergens te zijn, tenzij de CV ketel er uit gaat. En dan wordt het meteen weer een heel groot project!

Gesteld we zouden de unit wel kwijt kunnen. Dan moeten er nog inblaasopeningen gemaakt worden en er moet kritisch worden gekeken waar lucht af wordt gezogen. Op dit moment zuigen wij lucht af in de badkamer, keuken en toilet beneden en via de centrale opening in huis ook via de 3e WC en wasruimte.

De inblaasopeningen is iets meer werk. Er moet dan een verlaagd plafond komen in de overloop op de 1e verdieping. Vanuit daar kunnen er dan inblaasopeningen komen in alle slaapkamers daar. Via diezelfde koof zouden we via het verlaagde plafond beneden ook nog in de woonkamer terecht kunnen komen.

Vragen:

 • Eerste vraag hier is meteen: Is nu 150 tot 250kWh besparing met balansventilatie realistisch of is 500kWh realistisch?
 • Kan en mag de afzuiging van de keuken blijven zitten of is dat funest voor de filters?

Prijzig

En laat ik eerlijk zijn; Deze ingreep is fors en best prijzig. De WTW unit is niet goedkoop. De unit die ik heb gezien kost kaal al ongeveer 1500,- euro en dan heb ik leidingwerk etc nog niet meegerekend. Er moet het nodige worden gehakt en gebroken in huis en we moeten weer verbouwen. Al met al heel veel werk en de vraag blijft; Hoeveel besparen wij nu echt?

Als ik uit ga van 500kWh dan is de besparing net geen 100 euro. De kale terugverdientijd wordt dan heel erg lang. Daar staat weer tegenover dat de ELGA het veel makkelijker gaat krijgen en langer mee gaat. Als je het mij vraagt is

Alles vervangen

En dan de big bang! Ook al eerder over geschreven. Wat nu als we het echt goed aanpakken en alles tegelijkertijd doen. Dus:

 • CV ketel er uit
 • Volledige warmtepomp, ook voor warm water.
 • Zonneboiler er mogelijk uit en dus meer zonnepanelen
 • Isoleren
 • Balansventilatie

De CV er uit betekent ruimte voor de balansventilatie unit. Dan de vraag welke warmtepomp en waar die geplaatst moet worden met boilervat. De mooiste plek zou dan toch weer de schuur zijn waar nu ook de ELGA staat. Dan is weer de vraag: Hoe krijgen wij daar waterleidingen heen? Die liggen er nu namelijk niet. Ook zou mijn voorkeur zijn om een aparte groep aan te leggen voor de warmtepomp.

De zonneboiler naast een warmtepomp met boilervat wordt ook onmogelijk. Ik kan nergens op zolder nog een binnenunit van een warmtepomp kwijt, laat staan eentje met boilervat.

Of ik moet de balansventilatie laten varen en op de plek waar de ketel nu hangt de binnenunit van de warmtepomp met of zonder boilervat plaatsen, alleen is dan weer de vraag; Waar moet de buitenunit? In deze opzet zou de zonneboiler kunnen blijven liggen.

Kort samengevat: Wat er ook gekozen wordt. Het is heel veel werk.

Isolatie

Valt er nog wat bij ons te isoleren na al die jaren? Het antwoord daar op is ja. Er valt nog steeds, ja ook bij ons, nog meer te isoleren.

Slaapkamers 1e

Op de eerste verdieping hebben wij nog twee slaapkamers aan de achterzijde, noord, waar nog niets aan is gedaan. Beide slaapkamers kijken uit op het noorden en zijn matig geïsoleerd. Een slaapkamer deelt de wand volledig met de buren terwijl de muur in de andere slaapkamers deels grenst aan de woning van de buren terwijl een ander deel van ongeveer 3 meter uitsteekt. Met het behangen van die kamer een paar jaar terug was dit heel goed te zien waar die grens liep. Een deel was namelijk droog terwijl het deel wat uitstak er veel langer deed om te drogen

Dan de vraag wat zou dit besparen? Ik heb een rekensom gemaakt met mijn warmteverliesberekening. Ons warmteverlies daalt met om en nabij de 10% tot 15% als ik deze muren zou isoleren aan de binnenkant. Dat zou dan op jaarbasis naar schatting zo’n 830 tot 1250MJ schelen.

De uitdaging bij deze verbouwing is de ombouw die rondom de kozijnen moet worden gemaakt. Deze kozijnen staan op de nominatie om vervangen te worden binnen 5 tot 10 jaar. Daarnaast zitten er twee grote radiatoren die dan van de muur af moeten en opnieuw moeten worden opgehangen op de ombouw.

Er zit daarnaast nog een voordeel aan de verbouwing. Ik kan dan twee opbouw UTP dozen vervangen voor inbouwdozen en meteen stopcontacten maken in beide slaapkamers op de plek waar dat handig is.

Slaapkamer 2e

Dan nog de slaapkamer op zolder waar onze zoon slaapt. Hier wordt het heel erg lastig om extra te isoleren met voorzetwanden. Er zit namelijk van alles in de weg. Is het niet de opbouw van het plafond dan is het wel een op maat gemaakte kast.

Het enige wat wij hier echt nog kunnen doen is het dubbele glas in het kozijn vervangen voor HR++ glas. Dan komt er iets wat ik eerder al schreef. Ook dit kozijn staat op de nominatie op vervangen te worden. Is het dan zinvol om het glas te vervangen?

Dak bijkeuken/schuur

Dit dak is er niet heel best aan toe. Een deel aan de buitenkant is al jaren rot en ik heb er laatst een paddenstoel af moeten steken. Ook al is dit dak vrij recent nog voorzien van nieuw dakleer, er is hier iets mis en dus goed mis.

Nu dit dak er af moet en een deel van het dakbeschot vervangen moet worden is natuurlijk meteen de vervolgvraag of wij hier meer isolatiemateriaal kwijt kunnen. Er zit nu dacht ik 3cm isolatie op,als dit meer kan worden of isolatie met een hogere isolatiewaarde dan is dit ook weer mee genomen.

Hierover later meer.

Voordeur vervangen

Onze voordeur, en dan met name de aansluiting op het kozijn, is niet heel best meer. Het vervangen van de deur samen het het deel van het kozijn zou dus nog een interessante optie zijn.

<warmtebeeldfoto>

Op de foto is duidelijk te zien dat in de hoeken de deur niet heel best aansluit. Ik heb zelfs het idee dat de deur steeds verder aan het krom trekken is.

Het vervangen van de deur en het kozijn is helaas een aardig prijzige aangelegenheid. Alleen de deur vervangen is niet voldoende helaas. Het kozijn is nog grotendeels van vurenhout en er is in de loop van de jaren aardig wat in gehakt en gebroken. De laatste aanpassing van onze kant is het SKG beslag geweest. Dit zit nu goed en netjes in het kozijn. Als er een nieuwe deur met driepuntsluiting in komt dan moeten er weer nieuwe gaten in het kozijn worden geboord. En dat kan hij volgens een bevriende installateur eigenlijk niet meer hebben.

Daar naast hebben wij een tijdje geleden de rotte onderdorpel vervangen voor een nieuwe hardhouten dorpel. Die moet dan ook weer worden vervangen wat weer zonde is. En daarnaast is het kozijn van de deur onderdeel van een groter geheel en het is dan nog maar de vraag of alleen het deurkozijn zonder al te veel problemen vervangen kan worden.

En de besparing? Die vind ik heel erg lastig te berekenen maar ik denk dat 50 tot 100MJ de lading aardig dekt.

Conclusie: De voordeur vervangen gaat voorlopig niet gebeuren.

6 Reacties

 1. Robin Schipper

  voor een warmte pomp zou je ook naar een monoblock variant kunnen kijken (bijv. Samsung) dan heb je eigenlijk geen binnenunit in huis nodig, of in ieder geval een minder groot apparaat (wel wat rand apparatuur).

  mijn ervaring is dat kieren en ongewilde luchtstromen een steeds groter deel van de comfort klachten gaan betekenen naarmate de woning beter wordt geïsoleerd.

  succes met de keuzes en het mee krijgen van de rest van het gezin 🙂

 2. Paul Inklaar

  Laatst heeft onze leverancier de software van de Elga geüpdatet naar de nieuwste versie (16.0?). Zorgt voor veel meer regelmogelijkheden. Ook heb ik mij nu we meer zonnepanelen hebben georiënteerd op een elektrische doorstroomgeiser voor het warme water. Ziet er eel goed uit, en gebruikservaringen zijn welkom.
  Paul Inklaar

 3. Barry

  Hoi Martin,
  over balansventilatie:
  1. vergeet in je som niet mee te nemen dat een WTW unit een hoger verbruik heeft dan een moderne afzuig ventilatie. ik dacht zelfs ca. 20-30Watt voor een WTW unit versus een zuinige afzuiginstallatie 2-5watt
  2. ik ben overgestapt naar CO2 gestuurd afzuigen (type d). en hij staat bijna altijd in de laagste stand. daarmee halveert denk ik het warmteverlies
  3. als je naar nieuwe kozijnen moet is er wat voor te zeggen om gelijk naar 3dubbel glas te gaan

 4. Izak

  Je zou een warmtepompboiler kunnen overwegen om (het grootste) deel van de resterende 150 m³/jaar aardgas te vervangen door elektriciteit. Voorwaarde is dat je ruimte hebt om een vat (1,6 m bij 0,7 m diameter) te plaatsen.
  Kost nu bruto (excl. aansluiten) met subsidie zo’n 150 euro. Dus is naar verwachting binnen 2 jaar terug te verdienen. Alle andere opties hebben een stuk hogere TVT.

 5. gerald

  Hoi,

  Mooi om te zien hoe je vastloopt in de gefaseerde aanpak, één big/bang aanpak was nooit realistisch geweest maar je ziet wel hoe je dat had kunnen helpen.

  Zelf had ik de plafonds op de eerste verdieping eruit en kon ik via MP voor €300 een kleine WTW kopen. Deze ben ik nu aan het installeren, ik gebruik vascobuizen, deze zijn 6cm hoog, aerodynamisch en makkelijk schoon te maken. van harte uitgenodigd om eens te komen kijken.

  [zelf zit ik nog op 1800kuub/1500kwh helaas, maar dat heb je met een ongeisoleerd huis

 6. Marnix

  Als je plek hebt (cv ketel weg) dan kan je een ventilatie warmtepomp ophangen, dan heb je 1.6 kW extra vermogen aanvullend op de ELGA.
  De warmtepomp kan je aansluiten op je bestaande afzuiginfrastructuur.

Geen reacties toegestaan.