Onze backup

Op verzoek van een aantal lezers hierbij een artikeltje over hoe ik onze backup van belangrijke bestanden heb geregeld.

Belangrijk

Niet alle data is even belangrijk. Wat ik/wij belangrijk vinden:

 • Foto’s
 • Documenten
 • Muziek die ik zelf van LP’s heb gedigitaliseerd
 • Muziek die ik en vrienden gemaakt hebben
 • Sommige software die ik ooit heb gevonden en heb bewaard
 • Alles wat ik (ooit) heb geprogrammeerd
 • Alle omvormerdata
 • Data die in mijn database zit.

Bij elkaar is dit zo’n 250 gigabyte aan data.

Zolang ik de data nog maar heb vind ik het geen ramp om 1 of 2 dagen er niet bij te kunnen wanneer er wel een probleem is.

Waar staat wat

De meeste data staat op onze Synology NAS met 2 schijven in RAID 1. Op het kleine servertje maak ik elke nacht een full backup van mijn database en een zipfile van alle omvormerdata. Deze wordt hernoemd ( ik bewaar 7 dagen ) en een kopie daarvan gaat naar de NAS toe.

RAID1

RAID is geen backup, echter als 1 van beide schijven kapot gaat dan staat de data nog op de 2e schijf, dat is onze eerste verdediginslinie.

Duplicati

Ik gebruik Duplicati voor het automatisch maken van een backup. Drie keer per week, maandag, woensdag, zaterdag, maakt Duplicati een backup van bovenstaande data naar mijn prive cloud bij TransIP ( Stack Storage ). Datzelfde doe ik ook, nog, naar iDrive vanaf mijn NAS. Die laatste optie kost een paar euro per jaar en wordt per jaar verlengd. Nu ik Duplicati gebruik stop ik daar hoogstwaarschijnlijk komend jaar mee.

Cold backup

Daarnaast maak ik ook elk jaar een ingepakt bestand met daarin alle belangrijke informatie van dat jaar. Deze gaat ook naar Stackstorage toe in een andere map. Dit is een cold backup, mochten wij wel Malware krijgen en mocht Duplicati problemen geven dan staat daar ook nog elk belangrijk bestand.

Daarnaast maak ik van de hele NAS + server met de hand ook regelmatig een backup naar een externe schijf.

Ouders

Daarnaast maak ik elk jaar van dat jaar ook een kopie op DVD’s die bij mijn ouders en schoonvader komt te liggen.

Overkill?

Misschien, ik ben nu twee keer in mijn leven belangrijke data kwijt geraakt en dat zal mijn nooit meer overkomen als het aan mij ligt.

 

 

 

 

2 Reacties

 1. ErikF

  Dat ziet er zeer gedegen uit. De laatste (extra) stap die nog essentieel kan blijken is om bestanden op regelmatige basis terug te lezen. Dat is de stap die er het meeste bij mij in schiet.

  Ik maak gebruik van de Crashplan service (code42.com) die doorlopend backups maakt in de cloud en lokaal. Weliswaar Amerikaans maar je stelt zelf de versleuteling in. Kost ยข10 per machine per maand (onbeperkte ruimte) en werkt zeer transparant is mijn ervaring.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Crashplan heb ik ook een tijd gebruikt alleen zijn ze gestopt volgens mij met de consumententak. Daarnaast was het een drama om de Linux variant op Synology te installeren. Ik ben blij dat ik daar vanaf ben.

Geen reacties toegestaan.