Oproep aan ELGA bezitters

Bent u in het bezit van een ELGA met Toshiba unit? Heeft u dan wel of geen 4 graden beveiliging er op zitten en merkt u problemen met defrosts?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

13 Reacties

 1. Peter Visser

  Heb idd elga met Toshiba unit, beveiliging eraf. Zodra het onder 3 graden komt, dan af en toe defrosts. Nog kouder, dan regelmatig defrosts. Tot nu toe geen problemen. Vanaf 2 graden wil de elga de CV laten bijstoken. Wat moeten de problemen zijn als ik het vragen mag??

 2. aart

  Dag Martin,

  Met plezier en interesse lees ik je ervaringen met de Elga.
  Ik heb deze sinds oktober 2017 en heb inmiddels wat ervaring opgedaan in flow problemen, stooklijnen en setpoints en het gedrag met een WAR met externe temp meter.
  Dit jaar heb ik de thermostaat naar de kamer verplaatst en ben overgestapt naar een ruimte temp regeling.
  Verder hou ik via de logging van de Elga service gereedschap via de poort en een aparte computer bij. Hiervan maak ik dagelijks een excel sheet met de belangrijkste variabelen.
  Ik heb de 4 graden beveiliging via de dipswitch uitgezet.
  Ik stuur je even apart een paar excel, omdat ik ze niet aan deze reactie kan knopen.
  Tot nu toe ervaar ik geen problemen met de defrost, ook niet in jan. en feb. 2018, toen het redelijk koud was. Wel wat ijsvorming.

  mvg Aart

 3. Paul schuijff

  Ik heb in het menu van de ELGA setpoint 62 aangepast
  Deze staat standaard op 0 dus de zgn 4 graden beveiliging
  Ik heb P62 gewijzigd in 3
  Een houdt in dat bij ca 0 graden buitentemperatuur de CV het overneem
  Bij ca 1;5 /2 graden buiten temperatuur komt de ELGA weer ij

 4. gerben

  Ik heb de 4*C beveiliging uitgeschakeld en gebruik de Elga nu tot 1*C. (Elga in comb met Anna thermostaat). De temp opnemer op de Elga heb ik 10cm verplaatst. Nu wordt altijd de buitentemp gemeten en niet de temp van eventueel gevormd ijs. Werkte in december zonder problemen.

 5. Gert Bunt

  Ik heb een Elga met Toshiba buitenunit. In oktober is er een nieuwe printplaat in de Elga gezet. Deze ondersteunt de mogelijkheid om P62 aan te passen. De oude printplaat had geen problemen met het ontdooien.
  Sinds de nieuwe printplaat er in zit, heb ik problemen met de defrosts. Als het buiten 4 graden of kouder is, gebeurt het regelmatig dat de buitenunit niet meer ontdooit. Gevolg is één grote ijsklomp, de Elga levert nauwelijks warmte en het gasverbruik loopt de spuigaten uit. Ontdooien van de buitenunit is dan alleen maar mogelijk door de Elga uit te schakelen. Als je daarna de Elga reset, doet hij het weer een tijdje goed.
  Ik heb gemaild met Techneco. Zij verwezen naar de installateur. De installateur weet het eigenlijk ook niet hoe dit komt. Ondertussen wat rondgekeken op de verschillende forums en kwam dit tegen: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1891777. De temperatuursensor van de buitenunit verplaatsen is volgens deze post de oplossing. Dat heb ik één week geleden gedaan. Het is de afgelopen dagen niet echt koud geweest dus ik kan niet beoordelen of dit het probleem verhelpt.

 6. Xander

  Beste Martin, ik heb ook een Elga met Toshiba unit sinds maart 2018. Ik heb P62 ingesteld op 9 wat inhoud Elga gaat door tot -5. CV mag pas bijschakelen onder de 5 graden, P63 ingesteld op 36. Defrosts heb ik nog geen problemen mee gehad. Wel heb ik toen het rond 1 a 2 graden was al een keer gezien dat de buitentemperatuursensor -10 aangaf. Ik denk dat ik de sensor ook ga verplaatsen. Ik heb nergens vloerwarming en in de huiskamer grote radiators met DBE’s(speedcomfort). Tevens heb ik nog een vraag lopen bij Techneco omdat ik niet tevreden ben over het moduleren, lijkt meer op aan uit gedrag. Als ik P80,P81 en P82 echter aanpas naar 32,36 en 38 graden dan moduleert die wel. Ps. leuke site, kijk er regelmatig op.

 7. Tis Peeters

  Martin Kleinman heeft vandaag 6 januari een oproep geplaatst voor mensen die problemen hebben met de defrosts van hun Elga. Hij deed dat uit mijn naam.
  Allereerst een schets van het probleem.
  Mijn Toshiba buitenunit bevriest vanaf 5 graden en lager. De defrost werkt goed tot ongeveer 3 graden. Dan schakelt de warmtepomp af. De parameter 62 staat op 8 hetgeen betekent dat hij tot minus 4 graden zou moeten blijven werken, maar als de Elga afschakelt, ontdooit hij ook niet meer. De CV-ketel neemt het dan over, hetgeen niet de bedoeling is, want dan is de besparing in de winterperiode nihil.
  Ik heb een weersafhankelijke regeling met een buitenvoeler die verbonden is met de binnenunit (dit is dus NIET de sensor in de buitenunit van de Toshiba).
  Installateur en Techneco komen er niet uit.
  Ik ben dus erg geïnteresseerd in oplossingen, zoals hierboven aangegeven en die ook echt goed werken).
  Sinds vandaag heb ik de dipswitch B8 op ON gezet, waardoor de 4-graden beveiliging eraf is gehaald. Het lijkt er op dat deze dipswitch de Parameter 62 ‘overruled’ en de Elga kan hierdoor ook ver onder de vorstgrens door werken en hopelijk ook blijven ontdooien bij vorst.Hierboven meldden Aart en Peter Visser dat dit zou kunnen werken. Ik ben benieuwd.
  Zodra het gaat vriezen meld ik hier of deze oplossing werkt, of dat ik andere ingrepen moet doen, zoals het veranderen van de plaats van de sensor in de buitenunit van de Toshiba, zoals Gert Bunt aan geeft. Ik blijf graag in contact met iedereen die oplossingen aandraagt voor dit probleem. Nogmaals, na een vorstperiode meld ik mij weer.
  (Voor alle duidelijkheid: dipswitch B8 op ON en Parameter 62 op 8 (=minus 4 graden).
  Vriendelijke groet, Tis Peeters

 8. Rogier

  Beste Martin en Tis,

  Ik heb sinds september 2017 de Elga met Toshiba. Na de eerste vriesdag enorm gefrustreerd door het gasverbuik en direct de dipswitch B8 op ON gezet, waardoor de 4-graden beveiliging eraf is gehaald. Verder alle instellingen conform de settings van Martin. Sinds januari 2018 enkel verwarmt met de ELga, ook tijdens vries. Wel soms even een straalkacheltje aangezet. Mijn gasverbruik is van 1800m3 naar 250m3 gegaan. Geen problemen met defrost.
  Wel hard aan het nadenken over de verwarming van tapwater. Zonneboiler of vanaf 2020 een eboiler omdat salderen niet meer kan…. Ander topic…

 9. mike meeken

  Ik heb een ELGA met TOSHIBA en CV Remeha gecombineerd met ANNA, 500m3 vrijstaand huis 20graden ingesteld uit 1930, schuur van 125m3 10-15graden ingesteld, alleen radiatoren met thermostaatkranen, goede isolatie (spouw, vloer, dak). De aanvoer en afvoer temperatuur van de CV staat zodanig laag dat de ELGA zolang mogelijk aanblijft. Ik krijg het huis niet warm (20graden) met alleen de ELGA (temperatuur gaat dan tot 35graden) onder de 7 graden buitentemperatuur, dus heb ik de 4-graden begrenzing aangezet.

 10. Hans

  Beste Mike.

  Jouw situatie lijkt enorm op de mijne. Elga met Toshiba, Remeha Calenta en Anna thermostaat. Ca. 600 m3 vrijstaand huis uit ca. 1900, redelijk maar niet perfect geïsoleerd, plus een grote nauwelijks geïsoleerde inpandige garage. Overal conventionele radiatoren met thermostaatkranen, alleen een klein stukje vloerverwarming in de (open) keuken. Ik heb diverse problemen met de Elga die ik in overleg met de installateur en Techneco probeer op te lossen. Onder meer het defrost probleem en het “hybernation” probleem. In verband met het defrosting probleem staat de begrenzing mij mij nu op 0 graden. Ik krijg het huis ook vaak niet warm met alleen de Elga, zeker niet als het koud is buiten. De ketel springt echter te vaak bij. Ik ben dus ontzettend benieuwd naar jouw instellingen (zowel van de Elga als van de ketel). Bovendien ben ik benieuwd of je nachtverlaging toepast. Ik doe dat wel omdat het huis niet perfect is geïsoleerd, maar ook daarmee ben ik aan het experimenteren.

  @Martin zou je mijn email adres aan Mike willen doorgeven? Ik zou graag met hem in contact willen komen mits Mike dat ook goed vindt uiteraard. Bij voorbaat dank.

 11. gerben

  Reactie voor Mike:
  Ik heb dezelfde configuratie (Remeha Anna plugwise).
  Heb via Anna de minimale buitentemp op 1*C gezet.
  Ik heb minder te verwarmen volume(2onder1kap) maar ook bij mij is soms de cap van de Elga onvoldoende. Dan wordt echter de ketel airomatisch bijgeschakeld en draaien dus Elga en Ketel gelijktijdig. Elga stelt zelf de optimale keteltemp in. Afhankelijk van de buitentemp wordt de ketel weer uitgeschakeld. Dipschakelaar A2 staat zo dat ketel en Elga gelijktijdig kunnen draaien (Duo stand). Op die manier gebruik je de Elga optimaal, ook bij lage buitentemperaturen. Dit moet m.i. ook voor jouw situatie zo kunnen werken.

 12. Barry

  @Hans: als je de ELGA en je ketel allebei een eigen thermostaat geeft kan je dit beter regelen

 13. Tis Peeters

  Beste mensen die reageerden op mijn oproep over de oplossing van de defrosts.
  Hartelijk dank allemaal; ik heb dipswitch B8 nu ook op ON staan. Het heeft nog niet hard gevroren maar het lijkt er op dat de automatische ontdooifunctie nu ook onder de 4-graden BT werkt.
  Dat scheelt meteen een klap aan gasverbruik. De Elga doet het nu nagenoeg alleen, het gasverbruik blijft beperkt tot 1 à 2 kubieke meter per etmaal, afhankelijk van de BT.

  Vriendelijke groet,

  Tis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.