Plugwise, wat kan ik nog meer doen?

Nu ik Plugwise heb draaien komt natuurlijk meteen de vraag waar we nog meer op kunnen besparen. Op dit moment hebben we twee pluggen in huis.

 1. Audiomeubel in de woonkamer;
 2. Vaatwasser in de keuken.

Op het audiomeubel heb ik al een schakelschema ingesteld. Die gaat ons per jaar ongeveer 15 tot 20kWh opleveren. ( 3 a 4 nachten aan laten staan, 11W verbruik is 88Wh per dag ), de eerste winst is dus al binnen. Maar wat nu?

Pluggen

Ik wil graag meer pluggen om meer te kunnen monitoren in huis. Ik heb tot nu toe deze lijst samengesteld van apparaten die ik zou willen monitoren met Plugwise.

 1. Telefoon/router combinatie in de woonkamer;
 2. Laptop/printer combinatie in de woonkamer;
 3. Elektrische oven in de keuken;
 4. Koel-vriescombinatie in de keuken;
 5. Vriezer in de schuur;
 6. Mijn server op de eerste verdieping;
 7. Wasmachine;
 8. Wasdroger;
 9. CV-Ketel;
 10. Zonneboiler.

Totaal dus 10 pluggen, vraag is welke van deze pluggen komt in aanmerking voor een schakelschema en welke apparaten zie ik over het hoofd in huis die ook een plug verdienen?

Zonnepanelen?

En de zonnepanelen dan?

De panelen leveren overdag stroom maar ’s avonds en ’s nachts verbruiken de omvormers een heel klein beetje. Hoeveel exact weet ik niet. Ik kan wel zien aan de analoge meter in de meterkast dat de meter heel langzaam beweegt ’s avonds als het donker is buiten. Dit zou ik dus deels kunnen oplossen met een schakelschema. Alleen: 5 pluggen hiervoor gebruiken is prijzig en voor het monitoren hoeft het niet, daar heb ik al zeer uitgebreide software voor.

Deze vallen voor mij even af.

De afvallers

Een paar apparaten komen hoe dan ook niet in aanmerking voor een schakelschema:

 1. Elektrische oven;
 2. Koel-vriescombinatie;
 3. Vriezer in de schuur;
 4. Mijn server;
 5. Wasmachine;
 6. Wasdroger;
 7. Zonneboiler;

De overblijvers

De volgende apparaten blijven dan over.

Telefoon/router combinatie

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als het audiomeubel, ’s nachts gebruiken we toch geen internet en de telefoon ligt altijd beneden, eigenlijk zonde om aan te laten staan dan. Deze zouden dus prima van 23:00 tot 07:00 uit kunnen elke nacht. Verwachtte besparing: 10W verbruik, 8 uur per dag. = 80Wh per dag = 30kWh per jaar.

Laptop/printer combinatie

Ook hiervoor geldt hetzelfde, er wil nog wel eens wat ’s nachts aan blijven staan, al dan niet in de standby. Ik heb geen idee hoeveel standby verbruik we hier hebben, ik gok dat we tussen de 20 en 40kWh hier kunnen besparen.

CV-Ketel

Deze is misschien gek. In de zomer trek ik altijd de stekker eruit van de CV ketel. Het nadeel hiervan is dat de pomp kan vastlopen. Dit zou dus heel simpel op te lossen zijn door er een schakelschema in de zomer op te plaatsen die 1x per week de ketel een half uur aan laat gaan. Misschien geen directe besparing op de elektriciteitsrekening, wel op de mogelijke onderhoudsrekening voor de ketel!

Besparingen

Als ik alles een beetje ruim neem dan kunnen we met de Plugwise pluggen, en slim te schakelen, ongeveer 100kWh extra per jaar besparen en ik krijg er op de koop toe nog een veel uitgebreidere logging van de energierekening voor terug.

Win-Win zou ik zeggen!

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 1. Jeroen Haringman

  Zijn de besparingen die je noemt netto of bruto? Elke plug verbruikt net iets minder dan 1W, en dat betekent een jaarverbruik van bijna 9kWh per jaar – per plug.

 2. Niels Thijssen

  Martin, je vergeet ook je mechanische ventilatie bij de apparatuur van categorie ‘afvallers’ 😉
  Maar met de Itho Ecofan die je hebt hangen is een gezond binnenklimaat wel zo prettig. Misschien net als ik ook overstappen naar de uitbreiding van CO2-vraaggestuurde ventilatie?

 3. Freek

  Hoe douchen jullie als de ketel uit is?

  Zoals ik al postte bij je vorige blog, koel/vries/vriezer is wel e.e.a. aan resultaat in te behalen (sowieso goed voor het realiseren wat dat spul eigenlijk gebruikt als je de deur lang open hebt of niet goed sluit etc.).

 4. Martin Kleinman

  Klopt. De Ecofan valt ook meteen af. Uberhaupt heb ik daar niet over nagedacht om die te schakelen. Het zou wel heel interessant zijn als Plugwise komt met een plug die de Fan kan meten!!!

  CO2 gestuurd heb ik nog niet over nagedacht om eerlijk te zijn

  @Freek,
  Koelvries spullen ben ik inderdaad heel erg benieuwd naar wat die nu verbruiken.

  In het geval dat de ketel uit is dan is de zonneboiler heet genoeg om te douchen. Zonneboiler staat nu ook op 56 graden. Daar kan ik heel riant onder douchen! 🙂

Geen reacties toegestaan.