Server, NAS, vervangen, besparing?

Boven staat op dit moment van alles aan servertjes. Onder andere:

 • DS214 NAS voor het delen van bestanden
 • Intel UP! ( http://www.up-board.org/up/ ), hier draait een Hurtworld server op voor mijn zoon
 • Lenovo E145 mini laptop, hier draaien alle loggers op inclusief jSunnyreports en een database + webserver

Dit geheel verbruikt nog best wat elektriciteit. De afgelopen week heb ik het verbruik gemeten met mijn oude EM600 logger. In 169 uur kwam het verbruik uit op 6,108kWh oftewel omgerekend 36,14W gemiddeld. Dat is op jaarbasis toch 317kWh. ( 63 euro! ).

Daarbij is het ook nog eens een aardig rommeltje.

Rechts de EM600, hierop is het verdeelblok links aangesloten. Hier op zitten:

 • Adapter; intel UP!
 • Grijze stekker, mijn kantoorblok, NAS
 • Witte stekker, 2e verdeelblok

Het tweede verdeelblok is ook aardig rommelig.

En hier zitten op, van links naar rechts:

 • USB Hub
 • Raspberry PI
 • Arduino MEGA
 • Lenovo E145 laptop

En toen viel er ineens een spreekwoordelijk kwartje. De USB Hub levert 5V bij maximaal 500mA terwijl de Raspberry PI ook prima kan booten vanaf USB. Dit zou dus een adapter schelen.

Dat ik hier niet eerder aan heb gedacht. De Pi start netjes op en werkt verder prima zo. Dit scheelt dus weer een adapter en dus het omzettingsverlies er van. Ik heb voor en na het weghalen van de adapter gekeken op het display van de EM600. Het verbruik fluctueert te veel om er een hard antwoord op te kunnen geven maar als ik tussen de fluctuaties doorlees gok ik dat het een Watt of 2 scheelt.

Ik laat de EM600 er nog langer tussen zitten, dus ik hoop binnenkort hier meer over te kunnen zeggen.

Vervanging

Verder ben ik aan het kijken wat ik aan moet met alle hardware boven. De NAS is aankomend jaar 3 en de E145 wordt alweer 4. 36W gemiddeld vind ik vrij veel voor de erg beperkte performance die zowel de NAS als de E145 hebben. Wat is nu wijsheid?

Ik kan eventueel een klein Mini-ITX systeem in elkaar zetten. Er is hierover een erg interessant topic over op tweakers. Er worden veel zuinige systemen in elkaar gezet rondom een Fujitsu moederbord met een Pentium G4560. Er zijn mensen die daarmee in rust onder de 10W verbruik uit komen. Ik kan dan eventueel kiezen om alles te virtualiseren met Proxmox of VMWare ESXi.

Aan de andere kant zou ik ook een Intel UP Squared ( 2 ) kunnen aanschaffen. Dit is ook een low powered systeem maar heeft veel meer in huis dan de E145. Verder 2x RJ45 waardoor het weer een USB — RJ45 converter scheelt die ik nodig heb voor de Solarmax omvormer.

Verder heeft dit bordje van zichzelf een e-MMC SSD aan boord voor het OS en kan ik er een aparte harddisk of SSD op aansluiten voor data. En last but not least heeft dit bordje dezelfde PIN layout als de Raspberry PI, dus ik zou misschien ook mijn Raspberry uit kunnen faseren voor het uitlezen van de DS18B20 sensoren.

Of moet ik toch weer een zuinige laptop aanschaffen? Bijvoorbeeld een Asus UX430U. Volgens deze review is het verbruik erg laag met maar 4 tot 6W terwijl het scherm aan staat. Deze laptop heeft toch een i5 of i7 aan boord.

Keuzes, keuzes.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Reacties

 1. Michiel

  Voordeel van een laptop is een ingebouwde accu om een stroomdip op te vangen. Zelf heb ik modem, routers, NAS en alle loggers aan twee UPS-en hangen. Ook die vreten stroom, maar ze voorkomen problemen bij die zeer incidentele stroomuitval. Een NAS zou ik altijd achter een UPS plaatsen.

 2. Kjeld Schouten

  loggin, webserver en database kunnen waarschijnlijk prima op een 3gen raspberry Pi draaien, of anders een bananapi.
  Weinig stroomverbruik en weer een apparaat minder!

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Database wordt lastig, ik draai een Oracle DB met custom software, die heb ik zo snel niet geport naar mySQL. De logging kan niet volledig naar een PI. Ik heb twee omvormers ( Solarmax2000S en de oude OK4 ) die alleen software hebben die draait onder Windows.

  Eventueel alles op een Intel UP board of UP Squared draaien kan wel weer. Die heb ik al liggen met Windows draaiend. Dan consolideer ik deels de hardware.

Geen reacties toegestaan.