Ta = 28 graden

Nu met de pompsnelheid op standje paniek blijft het interessant om te zien hoe de ELGA reageert. Het eerste wat opvalt is dat de aanvoertemperatuur naar beneden gaat, deze komt nu vaak niet meer boven de 28 graden uit.

Bij een aanvoertemperatuur van 28 graden is dit de COP tabel.

Bij 28 graden aanvoer en een buitentemperatuur van 0 graden is de COP van de ELGA nog steeds 4.74.

Het vermogen wat de ELGA levert is ook interessant bij 28 graden aanvoer.

Bij een aanvoer van 28 graden en 0 graden buiten levert de ELGA nog gewoon maximaal vermogen. Sterker nog; Tot -7 levert de ELGA nog steeds maximaal vermogen.

Nog leuker is dat met de pompsnelheid op 6 en de pomp van de vloer een stand hoger met een aanvoer van 28 graden het gewoon warm wordt in de woonkamer en dat de COP nog nooit zo hoog is geweest met een lager verbruik.

 

7 Reacties

 1. Albert

  Omdat de ELGA niet wordt aangestuurd op de aanvoertemperatuur maar op de kamertemperatuur is het niet realistisch om te veronderstellen dat de aanvoertemperatuur 28 graden zal blijven bij verschillende buitentemperaturen. Dit zou alleen zo kunnen zijn als de ELGA voldoende vermogen produceert en kan afgeven bij een aanvoertemperatuur van 28 graden. Dit laatste zal bij lagere buitentemperaturen niet het geval zijn. Het huis raakt dan meer warmte kwijt en de ELGA zal de aanvoertemperatuur verhogen om de kamer op temperatuur te houden. De aanvoertemperatuur zal naar verwachting met een lagere buitentemperatuur verder toenemen met als gevolg dat de COP en het vermogen van de ELGA afneemt.
  Maar meten is weten en daarom is het handig als je met deze instellingen bij verschillende buitentemperaturen en ook verschillen in o.a. zoninval de metingen voortzet, zodat de resultaten ook een grotere algemene geldigheid zullen krijgen.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Klopt. Dit gedrag zag ik vannacht al. Eerst een aantal runs met Ta = 28. Daarna twee runs die wat langer waren waarbij de aanvoer oploopt tot 33 graden.

  De ELGA is wat dat betreft best wispelturig in zijn regelgedrag.

 3. Bram Bos

  Hoe kom je nou bij die tabellen, Martin?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In de documentatie van Techneco geven ze een aantal punten al aan.

  » COP L2 / W45: 2,9, En 14511 test bij 60 Hz
  » COP L7 / W45: 3,4, En 14511 test bij 60 Hz
  » COP L7 / W35: 4,6, En 14511 test bij 60 Hz

  Bij Ta van 45 graden en buiten 7 een COP van 3.4 en 2.9 bij 2 graden. De grafiek is min of meer een rechte lijn ( uitgezocht op tweakers ).

  Voor de tweede met W35 wordt 1 punt aangegeven. Daaruit kon ik punt 2 halen omdat de lijn minimaal recht is.

  En vanuit daar kon ik alles bepalen voor de ELGA met Carrier unit.

 5. Bram Bos

  Dank Martin, voor het antwoord. Maar hoe kom je dan aan die tweede tabel met de vermogens? Bij Ta=28˚C nog 5100 W vermogen bij -6 ˚C?? Lijkt me onmogelijk, en zie ik hier in ieder geval niet gebeuren met de Elga

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Als ik de COP weet kan ik het inputvermogen berekenen met de formule: =ALS(5100/COP!C35>=1250;1250;(5100/COP!C35))

  En dat voor elke cel. 1250 is een kleine aanname voor mij omdat ik de ELGA zelden hoger zie dan 1250W.

  En het outputvermogen is kwestie van Inputvermogen in cel * COP in cel in ander tabblad.

 7. Bram Bos

  Rekenkundig zal dat misschien kloppen, maar ik heb mijn Elga rond het vriespunt al nooit meer dan 3 kW zien leveren, en dat met een Ta van 28-29 ˚C, en elektrisch vermogen van ca 1000W (max Toshiba). Defrosts hakken er natuurlijk wel fors in op zulke momenten, maar die reken jij niet mee omdat je met momentane COPs rekent.

  Anyhow: ik vind het fantastisch om te zien hoe jij na drie jaar Elga nog zo’n vooruitgang lijkt te kunnen gaan boeken! Bedankt voor je inzichten.

Geen reacties toegestaan.