Verbruik maart

En weer een maand verder. Weinig geschreven deze maand door drukte in onze volkstuin.

Elektriciteit

Netto verbruik, 238kWh. Vorig jaar was dat nog 386kWh. De extreme verlaging komt puur doordat de ELGA het boilervat niet meer verwarmd. Meer daarover verderop in dit artikel. Ons volledige verbruik, dus inclusief de opwek van de zonnepanelen, was 462kWh. Dit is wederom behoorlijk minder dan het jaar er voor toen stond de totale teller op 585kWh.

De nachtteller ging er 160kWh op vooruit terwijl de dagteller 77kWh vooruit ging. Het is nu duidelijk te merken dat de dagen meer opbrengst geven en dat we binnenkort weer in standje achteruit gaan met de tellers.

Onze opwek was afgelopen maand 236kWh volgens mijn jSunnyreports website. Vorig jaar zaten we slechts op 201kWh.

ELGA

Dan de warmtepomp. Deze verbruikte in maart 207kWh met omgerekend 310 graaddagen, omgerekend dus 0,67kWh/gd voor de ELGA. Vorig jaar verbruikte de ELGA nog 359kWh met 405 graaddagen, omgerekend 0,89kWh/gd.

Vrijdag 3 maart was de zwaarste dag voor de ELGA, toen verbruikte deze 11.1kWh. Vrijdag de 31e was de meest makkelijke dag met slechts 1,4kWh verbruik.

Apparaten

 • Audiomeubel: 24
 • Koelvriescombinatie: 16
 • Vaatwasser: 23
 • Vloerverwarming: 5
 • Warmtepomp: 207

Zonnepanelen

 • Solarmax: 111
 • Steca300x3: 63
 • Steca500_2: 24
 • Steca500_1: 25
 • Gridfit: 7
 • OK4E: 6

Gas

Ons gasverbruik deze maand was 13m3 schoon aan de haak. Vorig jaar maart was dat 11.7m3. Dus 1,3m3 meer gas verbruikt voor het douchen en koken terwijl we meer dan 100kWh niet hebben verbruikt om het boilervat warm te houden. Daarmee blijft de boilerklep definitief dicht en gaan wij het boilervat niet meer met de ELGA verwarmen. Tenzij we uiteraard er nog veel meer zonnepanelen bij krijgen en we een overschot hebben 🙂

 

Water

9,28m3 water verbruikt, ietsje meer dan vorig jaar.

5 Reacties

 1. Rick M

  Gaat de boilerklep in de zomer wel weer open zodra de zonnecollectoren flink bijdragen aan het opwarmen van de boiler? Of laat je de boilerklep nu voor altijd dicht?

 2. Martin Kleinman

  De klep die ik kan bedienen met de hand blijft dicht. De automatische klep blijft uiteraard wel werken. Dan kan de ELGA wel warmte uit het boilervat halen maar er dus geen warmte meer in stoppen.

 3. Igor Ybema

  Hoe wordt je boilervat dan warm voor het water om te douchen? Of is de zonneboiler nu warm genoeg voor je verbruik?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De zonneboiler doet aardig zijn best op dit moment. Gemiddeld met het mooie weer van de afgelopen dagen tussen de 50 en 60 graden. En is de boiler niet warm genoeg dan doet de CV ketel het laatste beetje.

  Koud douchen is er gelukkig niet bij 🙂

 5. igor Ybema

  Ah ok ik dacht dat de klep ook de CV ketel afsloot maar dus alleen de Elga.

Geen reacties toegestaan.