Verwarming op zolder

Zoals beloofd zou ik nog een artikel schrijven waarom wij een slaapkamer op zolder elektrisch verwarmen en bijna niet met de radiator die er hangt. De kamer waar Kevin slaapt is op zolder en ligt op het noorden en is daarmee de koudste kamer bij ons in huis. Dit is in de zomer ideaal maar in de winter geeft dit problemen.

De verwarming die er nu hangt is nog de enige originele radiator die in huis hangt sinds dat het huis in 1978 is opgeleverd. Het betreft een T22 radiator met de afmetingen 120x30cm. Deze moet een kamer verwarmen met een oppervlak van 13,5m2 en een geschatte inhoud van ongeveer 28m3. Het verwarmingssysteem in huis is ooit ontworpen op 90/70. Iedereen weet intussen wel dat wij daar bij lange na niet meer op stoken. Met 90/70 regime zou deze verwarming een capaciteit hebben van ongeveer 1.7kW. Met 75/65 ongeveer 1.3kW en met ons regime van 33/28 nog geen 250W verwarmingsvermogen.

Lang verhaal kort; Wanneer de ELGA draait krijgt die radiatoren die kamer nooit warm.

Capaciteit

Er is een installateur geweest en die heeft gekeken naar de convectoren van Jaga. Daarbij is hij uit gegaan dat er ongeveer 70W per m3 nodig is aan verwarmingsvermogen. Dat komt dus neer op 70*28 = 1960W aan verwarmingsvermogen. Rond dat iets af naar beneden en je komt weer aardig dicht bij die 1.7kW waar de originele verwarming ooit voor was berekend.

De maximale ruimte die er is in die kamer is onder het raam waar de huidige radiator hangt. Daar is plek voor maximaal 140x30cm. En jullie raden het al; Er is geen enkele convector in die grootte die bij een regime van 35/30 of lager richting de 1.7kW afgiftevermogen gaat.

Twee convectoren?

Dus hebben wij de optie besproken om twee convectoren op te hangen. Deze tweede moet dan echter komen op een plek waar ik het spuuglelijk zou vinden op de tweede op te hangen. Met die tweede erbij komen we wel in de buurt van die 1.7kW benodigd vermogen. Echter tegen astronomische kosten; Het prijskaartje gaat dan met gemak richting de 1500 euro.

Elektrisch verwarmen

Vandaar de keuze om voorlopig maar elektrisch te gaan verwarmen. Er staat nu een simpel 400/800W instelbaar elektrisch kacheltje op die kamer. Op standje 400W krijgt dat dingetje de kamer met gemak warm. En dan komt meteen wat bij mij op.

Waarom

Waarom krijgt een 400W elektrisch kacheltje de ruimte warm maar zou een 400W radiator of convector niet toereikend zijn om die kamer warm te krijgen? Nu weet ik dat een elektrisch kacheltje de lucht verwarmd en veel minder de materialen in de ruimte. Maar dan nog?

Als namelijk een 400W wel genoeg is dan zijn er wel ineens zat radiatoren te krijgen. Bijvoorbeeld een Radson Integra T33, 30cm hoog en 135cm lang. Die heeft bij 76/65 regime een capaciteit van meer dan 2kW en bij 35/30 nog steeds ruim meer dan 400W. Ter vergelijking; Op de 1e verdieping zijn alle radiatoren vervangen en is er omgerekend ongeveer 2,5x zoveel capaciteit aan verwarming komen te hangen. Die radiatoren krijgen het prima warm op de 1e verdieping met slechts 35/30.

Dus de huidige radiator maal 2,5x de huidige capaciteit zou ook op zolder meer dan genoeg moeten zijn.

Wat denken jullie?

 

 

 

 

8 Reacties

 1. Marnix

  Komt doordat de electrische kachel de verwarmde lucht geforceerd de ruimte in brengt.
  Kan de huidige radiator niet geboost worden, ook wandverwarming van warp installeren is een mogelijkheid.

 2. Luuk

  Heb je wel gerekend met DBE op de Jaga’s? Die krikken het vermogen aardig op. Hier heb ik me wel verkeken op het verschil tussen 30 en 35 graden aanvoer. Bij 35 graden komt er een pak meer warmte uit, maar de ELGA draait meestal rond de 30. Toch schommelt het op de zolderkamer rond de 19 graden, wat meer dan voldoende is. En dan komt er ook maar een paar 100 W aan warmte uit.

  Als je het prima warm krijgt met 400 W kun je ook een convector met dat vermogen nemen. Moet ie wel ook net zo lang aan kunnen staan.

  Deze hangt bij mij op zolder:
  https://energiepionier.nl/koelenverwarmen-met-jaga-strada-convector-met-dbe-pro/
  Ook handig met koelen in de zomer, maar voor niet heel veel meer hang je ook een aparte airco op die veel beter kan verwarmen en koelen.

 3. Gert

  Wat dacht je van een Speedcomfort radiatorventilator?

 4. Eric-pvt

  Die radiatoren bestaan dus gewoon wel, je hebt er een foto van bij mij op zolder, (warmtebeeld martin) en die kosten maar 280 euro @3300 watt@35c

  Maar je hebt wellicht wat laag calorische mensen gesproken, geen high tech ltv guys

 5. Floris Wouterlood

  Hoi Martin, weet/meet je het verbruik in kWh/u van dat elektrische kacheltje? Wat consumeert dat ding in een heel stookseizoen? Zeg 100 kWh? Als het in die orde van groote ligt gaan mijn gedachten in eerste instantie uit naar het vervangen van de kleine radiator door een grotere. Ik heb hier thuis nog 40 jaar oude leden- en plaatradiatoren in bedrijf, in 1979 berekend op iets van 80/60 die met de huidige 40 graden aanvoer (en intussen een hele goede schilisolatie) prima hun werk doen – ik heb ze voorzien van thermostaatkranen om ze te knijpen (!). Wellicht kan je op een sloop voor een prikkie een exemplaar met lekker veel afgifteoppervlak bemachtigen (soort ‘cradle to cradle’). Alternatief is om het elektrische kacheltje gewoon te laten staan en een zonnepaneel extra erbij te nemen.
  Ik heb nog een oliegevulde elektrische ledenradiator staan (bijzet; standen 1000 en 2000W). Die had ik in de serre staan voor bijverwarming op vriesdagen toen er nog geen vloerverwarming was. Dat ding is nu 2 jaar overbodig en staat in opslag, mag je op komen halen.

  ziet eruit als https://www.ts24.be/product_info.php/info/119068/Eurom-RK2009-Turbo-Elektrische-Radiator-Kachel-OP/OP!/

 6. Gecko

  Vincent,
  400 watt elektrisch is dezelfde hoeveelheid warmte als een 400 watt paneelradiator. Misschien geeft de positie in de kamer betere warmte afgifte? Een elektrische kachel geeft vol continue 400w. Een paneel radiator fluctueert mee met het aanspringen van de ketel/wp en zal in de praktijk die 400 watt niet continue geven?

 7. 123paultje

  Hoi Eric-pvt

  Heb je toevallig een linkje naar deze radiatoren?

 8. Jeroen

  Ik denk:
  Of je elektrische radiator werkt met geforceerde convectie (ventilator) of brengt met die 400watt olievulling op een dusdanig hoge temperatuur dat er flinke convectie ontstaat en er dus een goede warmteoverdracht naar de ruimte is.

  Je bestaande radiator moet het voor een goede convectie ook hebben van zo’n zelfde flink temperatuurverschil. 90/70.

  Je kan met een tabel met n-factoren bekijken hoeveel extra radiator oppervlak je nodig hebt als je cv aanvoer en afvoertemp zakt (zoals je zelf al aangeeft is dit blijkbaar 2,5 voor de nieuwe radiatoren op je slaapkamers op de 1e verdieping)

  Let op: in je blog zeg je dat er een radiator is berekent waarvan de waarde dan weer afgerond weer in de buurt van de 90/70 radiator uit 1978 komt. Dit kan dus niet je zou veel hoger uit moeten komen om te compenseren voor 35/30. Ook zo’n 2,5 x zo hoog, wanneer je dezelfde radiatoren kiest als op de verdieping.

  Je kan de afmeting van je radiator verkleinen door iets met dbe te gaan doen en convectie te forceren.

  Succes Jeroen

Geen reacties toegestaan.