Weekend weg geweest, wat cijfers

Wij zijn afgelopen weekend weg geweest en ik heb vrijdag de thermostaat bewust 1 graad lager ingesteld om te kijken wat er zou gebeuren. Op vrijdag deed was goed te zien hoe de woonkamer steeds verder afkoelde.

Vrijdag

Wij zijn rond 13:00 vertrokken. Daarna daalt de temperatuur en stijgt daarna vrij snel door de zon. Na 15:00 zakt de temperatuur bijna rechtlijnig van 19,8 terug naar 18,7 net voor 22:00. Daarna slaat de ELGA voor de eerst voor het eerst aan.

Zaterdag

En de woonkamer op zaterdag. Zeker 8 runs door de ELGA en een periode dat de zon ook kortstondig mee helpt om de woonkamer warm te houden.

Zondag

Zondag is rond 12:00 de thermostaat weer verhoogd.

Dat levert de volgende grafiek op.

Tot ongeveer het middaguur 5 verwarmingsruns door de ELGA en daarna is de steile lijn goed te zien die de woonkamer weer verwarmd richting de 20.0 graden ( 19.5 op de thermostaat ). Om over die verwarmingsrun meer te zeggen eerst wat meer grafieken zoals buitentemperatuur, output van de ELGA, aanvoertemperatuur ( Ta ) en de COP.

De verwarmingsrun van 12:00 tot 13:00 is goed te zien in alle grafieken. De buitentemperatuur lag op dat moment tussen de 5,5 en 6,0 graden. Het eerste wat mij opvalt is dat de ELGA slechts 1 uur nodig heeft gehad bij deze buitentemperatuur om de woonkamer warm te krijgen. Dat vind ik persoonlijk bizar snel.

Het verschil in de COP is ook te zien. De runs ervoor lag de COP rond de 5 met een Ta van maximaal 30 graden. Bij een Ta van 32 graden tijdens de verwarmingsrun lag de COP iets lager, namelijk 4,8. Het grappige is dat de run er na  weer een COP van 5 laat zien.

Verder doet de ELGA uitstekend zijn werk. Bij deze relatief gure temperaturen levert de ELGA gewoon ruim 5kW warmte wat in ons geval meer dan voldoende is.

Nachtverlaging?

Ik was met deze test erg benieuwd naar hoe de ELGA zijn werk zou doen, vergelijkbaar met nachtverlaging. Ik zie tussen de verlaagde temperatuur van 18,5 en onze normale stand van 19,5 24/7 geen verschil in hoe de ELGA werkt. De temperatuur zakt en de ELGA pakt deze weer op.

De vraag is nu of nachtverlaging van 0,5 of 1,0 graad nut heeft. Als ik zo de cijfers bekijk van dit weekend dan zeg ik persoonlijk dat er in onze situatie heel weinig verschil zit tussen nachtverlaging of 24/7 dezelfde temperatuur gebruiken.