2019: Elektriciteit besparen

Voornemen 1 voor 2019, Elektriciteit besparen. Nu kan ik wel zinloos een getal gaan noemen wat we zouden willen gaan besparen maar veel effectiever is het om eerst te bepalen waar er überhaupt ruimte is. De belangrijke vraag is hier dus waar nog rek in zit en waar niet. 

Zo valt er vrij weinig te besparen op apparaten zoals koelkasten, vrieskisten, mechanische ventilatie etc. Als ik die apparaten ’s nachts uit zet dan heeft dat en een negatieve invloed op ons leefklimaat maar ook op onze groente die wij van de tuin hebben geoogst. Dat lijkt mij niet handig dus :). Dan blijven over zaken die misschien wel uit kunnen of kunnen worden vervangen door een zuinigere variant. Dat vervangen geldt uiteraard ook eventueel voor onze vriezers, afzuiging etc.

Verbruik

Ons verbruik voor aftrek van de ELGA en de opwek van de zonnepanelen lag de afgelopen drie jaar respectievelijk op: 5245, 5260 en 5423kWh. Daarbij reken ik als laatste jaar 2018 mee. Het staatje ziet er zo uit.

Middel ik bovenstaande drie jaargetallen uit dan kom ik uit op ongeveer 5300kWh als vertrekpunt. Dit is het referentiegetal waar ik in dit artikel verder mee ga werken.

Onderscheid

Er is denk ik onderscheid te maken in vier categorieën, te weten:

 1. Verwarming;
 2. Basislast;
 3. Variabele last;
 4. Verlichting.

Onderdeel 1, verwarming, is op te besparen door de ELGA efficiënter te laten werken en/of meer in huis te isoleren. De basislast is alles waar 24/7 de stekker in het stopcontact zit waar de stekker echt niet van uit kan. Bijvoorbeeld wekkerradio’s, ventilatiebox etc. Hier valt alleen te besparen door apparaten te vervangen.

Dan blijven de twee categorieën over waar wel mogelijk te besparen valt. De variabele last zoals het gebruik van het audiomeubel, computers in huis etc. En dan uiteraard de verlichting in huis, hier valt mogelijk een besparing te halen door verlichting te vervangen of anders te gaan gebruiken.

Ik heb de zonnepanelen bewust niet genoemd. Een andere manier van “besparen” is om zelf meer energie op te wekken uiteraard. Dit kan bijvoorbeeld door de zonnepanelen te vervangen voor betere zonnepanelen. Daar kom ik later in dit artikel nog op terug.

Verwarming

De afgelopen drie jaar was ons verbruik in de ELGA respectievelijk: 2321, 1875 en 1732kWh. In 2016 gebruikten wij de ELGA nog om ook warm tapwater te maken. 2018 valt aan de andere kant op met slechts 1732kWh, dat komt weer omdat de ELGA tijdelijk uit heeft gestaan maar ook door een relatief warm jaar.

Gemiddeld genomen was ons verbruik in deze drie jaar dus: 1932kWh

De ELGA nam dus 1932/5300 = 32,6% voor haar rekening.

Basislast/Variabele last

Per apparaat het jaarverbruik.

Van een aantal apparaten heb ik nog geen jaardata, die interpoleer ik dus naar een jaar toe. Dan kom ik uit op deze lijst:

Apparaat kWh Periode
Audiomeubel 298 Jaar
CV ketel 52 14 dagen
Computermeubel Kevin 430 14 dagen
Grote vrieskist 303 Jaar
Kattencamera 44 14 dagen
Kleine vriezer 136 Jaar
Koelvriescombinatie 201 Jaar
Netwerk koof 231 14 dagen
Netwerk zolder 71 14 dagen
Oven 49 14 dagen
Printer 16 14 dagen
Servers 271 14 dagen
Vaatwasser 290 Jaar
Vloerverwarmingspomp 90 Jaar
Warmtepomp 1735 Jaar
Wasdroger 133 14 dagen
Wasmachine 126 14 dagen
Wekkerradio Kevin 30 14 dagen
Wekkerradio Martin 9 14 dagen
Zonneboiler controller 16 14 dagen
  4531  

 

Van een aantal weet ik dat ze in werkelijkheid ietsje hoger zijn, zoals de zonneboiler die langer draait in de zomer dan in de laatste 14 dagen van 2018. Van de 5300kWh is dus sowieso 4531kWh verklaarbaar oftewel 85,5% van ons verbruik. De vetgedrukte apparaten vallen wat mij betreft onder de basislast. 

Nog een interessante is uiteraard om over een jaar te kijken hoe dicht de 14 dagen naar een jaar interpolatie juist zijn gebleken of niet. 🙂

Apparaten die ik niet (kan) meten zijn onder andere de magnetron, weckketel, glasmodem, losse laders, mijn laptop, Bianca haar laptop etc. De magnetron kan ik simpelweg niet meten omdat ik dan een deel van de keuken moet weg breken. De weckketel gebruiken we incidenteel en toen had ik nog geen plugwise plug over ( nu wel 🙂 ). Glasmodem gaat nog aangesloten worden op een plugwise plug.

Glasmodem 90 .
Weckketel 100 .
Magnetron 75 .
Losse laders 50 .
Mijn laptop 100 .
Bianca laptop 25 .
  440  

 

Totaal nog 440kWh extra. De getallen zijn deels berekend, deels gegokt.

Verlichting

Verlichting is ook een gok. Bijna alles is inmiddels LED in huis. Hoeveel per jaar? 100kWh? Ik heb een aantal jaar geleden alles eens op papier gezet qua lampen. Ik moet nog eens kijken of ik die terug kan vinden. Ik meende dat 100kWh aardig in de richting kwam.

Samengevat

 • Verwarming: 1932kWh gemiddeld
 • Basislast: 1500kWh ( 2018 )
 • Variabel: 1736kWh ( 2018 )
 • Verlichting: 100kWh

Bij elkaar opgeteld is dit iets minder dan 5300kWh  en dat komt dus akelig dicht bij de 5300 die ik eerder noemde. Of anders gezegd in Mythbusters termen: Plausible 🙂

Besparingen

Waar kan ik nog besparen?

Eerst maar eens wat grote verbruikers op een rijtje gezet:

 • Drie vriezers: 640kWh
 • Computers,netwerk etc: 1144kWh
 • “Eterij”, Oven, magnetron etc: 514kWh
 • Verwarming: 1893kWh

De drie vriezers zijn nog relatief nieuw. Alleen onze koelkast in de keuken is intussen 10 jaar oud. Echter die verbruikt slechts 200kWh op jaarbasis en gaat niet meer verbruiken na verloop van tijd.

Computers en netwerk is hele grote hap met 1144kWh. Vooral een puberende zoon in huis die steeds meer gebruik maakt van een (game)computer helpt niet mee. Er staan continu 2 switches, 1 router, 1 glasmodem en 2 accespoints te snorren in huis. Die zijn goed voor zo’n 40W continu of 350kWh per jaar. Hier kan ik nog wel iets besparen. Ik heb al eerder gekeken of ik mijn server kan vervangen voor een zuinigere variant.

De grootste besparing verwacht ik toch te halen bij het onderdeel “verwarming”. Als ik het huis beter isoleer, en daar kunnen wij misschien her en der nog wat doen, dan gaat ons energieverbruik naar beneden.

Uitdaging

Ik ga hem toch neer zetten. Eens kijken of wij in 2019 onder de 2000kWh cummulatief kunnen komen. Dat houdt in dat ik ergens 500kWh vandaan moet gaan halen om te besparen 🙂

Voornemen 1 set!

 

 

 

 

 

 

9 Reacties

 1. Marnix

  Waarom verbruikt de wekkerradio van Kevin ruim 3x meer dan de jouwe ?

  5300kWh, dat is wat wij hier ook ongeveer verbruiken, gelukkig wek ik het ook allemaal op.

 2. Martin Kleinman

  Goeie vraag. Is een goedkoop dingetje, ooit ergens gekocht. Van 3 naar 1W zet ook geen zoden aan de dijk. Scheelt 3,5 euro per jaar.

 3. Niels Thijssen

  Bij ‘ verbruik’ zijn de rijen bedoeld voor de maanden van dat jaar?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Yes, dat zijn inderdaad de maanden. Even vergeten bij het knippen van het plaatje dat daarmee belangrijke informatie verdwenen is.

 5. Rob

  Wat eventueel een mogelijkheid is is het plaatsen van een pompschakelaar instelbaar vanaf 25 tm 55 graden tvt is wel langer bij je maar zeker de moeite waard

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Dat heeft in ons geval weinig nut. Wij hebben een klasse A pomp ( Grundfos Alpha ). Die verbruikt net 7W.

 7. Rob

  Martin ben ik niet helemáál mee eens
  Als ik snel reken 7x24uur 150 dagen
  Zit je op 25 kWh er is op marktplaats vast wel een pompschakelaar te vinden die je er snel uitverdient hebt anders is de tvt rond de 8 jaar

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Rob,

  Dan is er nog een probleem met pompschakelaars. Die schakelen de pomp pas aan bij een hogere temperatuur. Mijn ELGA levert nauwelijks 33 graden op dit moment. Grote kans dat de pompschakelaar de pomp helemaal niet aan zet bij warmtevraag.

  Ik kan er eventueel wel een schakelschema voor maken in de zomer dat de pomp uit staat en 1x per dag 15 minuten aan of iets dergelijks.

  Ga ik op broeden.

 9. Rob

  Martin bericht me even per mail heb wat voor je

Geen reacties toegestaan.