32% meer verbruikt!

Jan meldde het al. Als ik 2016 en 2015 vergelijk en corrigeer voor graaddagen dan komt ons verbruik in 2016 maar liefst 31.86% hoger uit. De cijfers:

 • ELGA 2015, 1738kWh
 • ELGA 2016, 2366kWh
 • Graaddagen 2015, 2781
 • Graaddagen 2016, 2871

2366*2781/2871/1738 komt dan uit op 1,3186 oftewel 31.86% meer verbruikt.

Hoe kan dit nu? Ik kan een aantal verklaringen bedenken:

ELGA en boiler

De ELGA gaat in 2016 bijna constant door het boilervat heen om deze te verwarmen. Dit bespaard ons uiteraard gas. Het probleem is dat ik niet exact kan bepalen hoe veel. In absolute cijfers is het 10m3. 10m3 staat gelijk aan 88kWh. Dat is een klein deel van de verklaring maar bij lange na niet alles.

Slaapkamer zolder

Onze zoon is deze zomer verhuisd van de eerste verdieping naar zolder. In deze zolderkamer werd nooit gestookt maar staat dus nu ook de verwarming open. Dit is de koudste ruimte in huis en dit kost ongetwijfeld extra energie.

Stookgedrag

Ons stookgedrag is eerlijk gezegd ook anders geworden. Ik kan rustig zeggen dat we last hebben van het spreekwoordelijke rebound effect. We letten niet echt meer op ons verbruik en dan kan je merken dat het verbruik weer stijgt.

En nu?

Tja. Weer beter opletten? De boiler weer uit het circuit halen? Ik weet het zo niet.

 

 

 

 

4 Reacties

 1. jan

  Beste Martin,
  Laten we wel wezen: door jouw site hebben ontelbaar veel mensen inspiratie opgedaan en zijn jouw voorbeeld gevolgd in energiebesparend. Als je dat er allemaal bij op telt dan kom je uit op een besparing van vele vele GigaJoules.
  Door jou heb ik ook een warmtepomp genomen. Ik heb dat gepost op gathering-tweakers forum.

 2. Johan

  Rebound effect. Ook hier.

  Keuken geïsoleerd en hr ++ glas. Schuifpui woonkamer nieuw met hr++ glas. Alles afgelopen jaar. Nu is alles wel gedaan…. Alleen het dakraam resteert, daar moet nog hr++ in.

  En toch bijna 20% meer verbruik.

  Comfort is wel stukken beter tegenwoordig en warmte blijft veel beter in huis. Dan stook je ook makkelijker..

 3. jan

  Klopt. Misschien heeft het ook te maken met het ontbreken van hogere temperatuur warmtebronnen.

  B.v. een kachel of een infraroodpaneel.

  Er wordt vaak beweerd dat hoe gelijkmatiger je huis wordt verwarmd hoe lager de temperatuur in huis kan zijn want dan heb je minder last van tocht etc.
  Maar er is volgens mij ook een omgekeerd effect. Bij gelijkmatige warmte kun je nergens meer naar toe om het ietsje warmer te hebben.
  Ja je zou languit op de vloer kunnen gaan liggen als je vloerverwarming hebt. Ik kan hier bijvoorbeeld met sokken over de vloer lopen als deze 20 – 22 graden is maar het toch een beetje koud hebben.

  In een slecht geïsoleerd huis heb je een warme kachel nodig waar je dichter bij kunt gaan zitten.
  Je gaat bij de radiator zitten en niet bij die koude muur waar de kou op je schouders valt.
  Ongemerkt bespaar je daarmee energie omdat je het stoken in je huis beperkt tot een paar behaaglijke plekken.

 4. Gerd

  Ik probeer alles hier warm te houden zonder warmte pomp , elektrische warm water met tijd schakelaar , elektrische vloerverwarming etc , maar als het vriezen wordt moet de CV branden om de kou eruit te krijgen 2015=5180 kwh 2016 4200 kwh verbruik toch een dalende lijn , ook ben ik van keramisch koken over gestapt naar inductie alles helpt.

  Maar ja is het echt mogelijk om hellemaal op nul uit tekomen , het een balans tussen op wekken , meer op wekken , elektrisch verbruik , en weer meer elektrisch verbruik tja..

  mijn volgende stap zou kunnen zijn een elektrische CV , maar weer meer stroom verbruik!

  Gas blijft natuurlijk dalen dalen , ooit toen ik deze woning kocht met een gas verbruik van 5200 cub in 2009 vorig jaar 2016 170 cub .

  We moeten maar zien hoe het wordt ? Accu’s , meer panelen ? , waterstof kachel , ? Off grid ??

Geen reacties toegestaan.