ACE instellingen

De instelmogelijkheden van de ELGA ACE zijn echt ongekend. Zo bevat de ACE zelfs een geautomatiseerde optie om je vloerverwarming mee op te starten. Veel instellingen betekent ook dat er een heleboel getweakt kan worden om de ELGA optimaal te laten werken.

Ik heb daarom de handleiding van de ELGA intussen een paar keer doorgenomen en ik heb de volgende interessante parameters er uit gehaald, en waar nodig aangepast in mijn situatie. De genoemde parameters staan op alfabetische volgorde.

AP063, Maximale temperatuur aanvoer setpoint, extern apparaat

Dit is de maximale aanvoertemperatuur wat de ELGA zal vragen aan een CV ketel, mits aangesloten op opentherm of ander intelligent kanaal, in geval er extra warmtevraag nodig is. Standaard staat deze op 70 graden. Het kan interessant zijn om deze te verlagen.

Aangezien ik geen CV-ketel aan de ELGA heb hangen heb ik deze waarde zo laten staan.

CP000, Maximale temperatuur aanvoer, stooklijn

CP230, Hoek stooklijn.

Dit is de maximale temperatuur die de ELGA zelf kan/mag produceren. Naar wat ik er uit kan halen voor een stooklijn met waarde 1,7 bij -10 graden. Het gaat om deze grafiek.

Het gaat om de maximale temperatuur bij -10 graden die de ELGA, in theorie, zou willen halen bij een stooklijn van 1,7.

Stooklijn?

De stooklijn is niets anders  dan de gewenste aanvoertemperatuur bij een bepaalde buitentemperatuur. Naar mate het kouder wordt is er meer warmte in huis nodig en moet de aanvoertemperatuur omhoog. Vanaf 20 graden buitentemperatuur hoeft er, in principe, niet meer verwarmd te worden en is de gewenste aanvoertemperatuur 20 graden. Bij -10 graden is bij vloerverwarming ( 0,7 stooklijn ) de maximale aanvoertemperatuur 41 graden en bij radiatoren 65 of 70.

Deze setting is echt heel erg waardevol. Als je weet bij welke aanvoertemperatuur je je huis nog warm krijgt wanneer het koud is kan je de ELGA hier dus dwingen om niet hoger te stoken dan die temperatuur. Dit bepaald ook het regelgedrag van de ELGA. Deze waarde stond bij ons in eerste instantie op 1,5 ( vloerverwarming + radiatoren ). BIj een eerste test, met 14 graden buiten, ging de ELGA op vol vermogen ( 2.2kW ) aan de slag om de aanvoertemperatuur maar op te stoken, terwijl ik met relatief koud water ik het huis ook wel op temperatuur krijg. 

In ons geval ligt die waarde zo rond de 35 graden rond het vriespunt. Wanneer ik 35 graden mijn vloer in krijg dan kan ik mijn woonkamer netjes op temperatuur houden. Bij -10 verwacht ik dat ik zo’n 40 graden water nodig heb.

Deze waarde zou bij ons denk ik naar 0,7 kunnen. Ik heb hem echter nu nog op 1,1 staan omdat ik wat zaken wil testen. Als maximale aanvoertemperatuur heb ik op dit moment 55 graden staan in plaats van de standaard 70.

HP000

Deze setting bepaald bij welke buitentemperatuur de ELGA het alleen moet doen. Standaard staat deze op 15 graden ingesteld. Daar boven mag de ketel dus niet aan, daar onder wel. Aangezien er bij ons geen ketel aan hangt heb ik deze waarde op -10 gezet.

HP029, type backup

Deze setting is om aan te geven wat voor soort backup er aan de ELGA hangt. Standaard is een CV ketel. Je kan echter ook elektrische verwarming instellen maar ook “geen”. En daar staat hij dan ook op.

HP051, minimale temperatuur

Dit is de minimumtemperatuur tot waar de ELGA werkt. Standaard staat deze op -15. Zodra het kouder wordt dan -15 dan gaat de ELGA niet meer aan.

HP058, 094 en 095

De stille modus. Wanneer HP058 op ja staat dan zal tussen starttijd ( 094 ) en eindtijd ( 095 ) de buitenunit minder geluid maken, ten koste van wat geleverd vermogen. Deze functie staat standaard uit. Ik heb hem aan gezet. Om 22:00 start de stille modus tot 08:00 uur ’s ochtends.

HP061

Dit is de hybride modus waarin de ELGA draait. Hiermee kan je bepalen of je op basis van de COP of op basis van energiekosten je ELGA wilt laten draaien. Standaard is op kostbasis. Ik heb deze op “Geen” gezet.

HP069, debiet

Deze parameter bepaald met hoeveel liter/minuut de pomp CV water moet rondpompen. Deze waarde zal de ELGA dus altijd proberen te handhaven afhankelijk van het toerental. Bij mijn ELGA staat deze standaard op 17liter/minuut, bijna 1000 liter per uur.

Dat is heel veel water wat rond klotst! Bij de vorige ELGA zorgde een hoge pompstand voor lawaai in de leidingen. Voorlopig hoor ik de radiatoren nog niet dus vind ik die 17liter/minuut prima. Mocht het wel een probleem worden dan ga ik met deze waarde het debiet verlagen.

PP016

Dit is het maximale toerental, in percentage, waarmee de pomp mag draaien. Hiermee kan dus voorkomen worden dat de pomp te hard draait en voor lawaai zorgt. Het kan er ook voor zorgen, samen met HP069, dat het debiet niet meer wordt gehaald.

Tot slot

Mochten er meer ELGA ACE eigenaren dit topic lezen, ik ben benieuwd naar jullie instellingen en ervaringen.

 

 

 

 

1 Reactie

  1. Barry

    Top,
    nu nog een driewegklep kunnen aansturen voor SWW boiler πŸ™‚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.