Airconditioning installatie / voorbereiding

Zo, dat waren een paar hele drukke dagen, maar het is eindelijk zo ver. Onze airconditioning hangt en werkt sinds vrijdag! Omdat ik best wat foto’s heb gemaakt in de periode voorafgaand aan de installatie, de installatie zelf en de afwerking erna heb ik besloten om alles in meerdere artikelen te vatten.

Wij hebben bij een vijftal bedrijven offertes opgevraagd voor een triplesplit airco met 1 buitenunit en 3 binnenunits in onze woonkamer, slaapkamer en mijn kantoor op zolder. Wij hebben gekozen voor het bedrijf https://uw-airco.nl/ uit Lelystad, onze woonplaats :).

Ik had zelf wat huiswerk mee gekregen om voor de installatie te doen. Zo moest onze groepenkast worden aangepast en moest ik had pad waar de leidingen komen te lopen leeg maken of bereikbaar maken. Daar ben ik dus mee begonnen.

Kantoor

Op mijn kantoor moest ik een koofje weg halen en een radiator. Deze radiator was sowieso al te klein voor mijn kantoor en de radiator zat in de weg omdat er een goot langs moest. Dus maar begonnen met de radiator leeg te laten lopen.

Dan de leidingen afgedopt. In een later stadium wil ik de leidingen weg gaan halen tot aan de hoofdleiding.

Et voila. De muur is leeg. Uiteraard heb ik de beugels ook van de muur gehaald 🙂

Hal

In de hal moest ik ook aan de slag. Hier moest het verlaagde plafond er uit. Hier boven langs komen namelijk alle leidingen te liggen.

De gipsplaten waren er snel genoeg uit.

Toilet

Ook dit plafond moest er uit.

Elektriciteit

Daarnaast moest ik de groepenkast aan, laten, passen. Een erkende installateur heeft een aparte C16 aardlekautomaat geïnstalleerd speciaal voor de airco.

Een aparte YMVK kabel gekocht en aangesloten op de C16 automaat. Verder de kabel voorbereid zodat ze hem meteen naar buiten naar de lastschakelaar konden verlengen.

En meteen van een nood een deugd gemaakt. Wij hadden nog geen randaarde in 3 stopcontacten in de woonkamer. Hier kon ik heel slecht bij omdat een vorige bewoner de gasleiding strak langs een doos had gelegd. Maar het is gelukt 😉

Buiten

Bloembakken weg, die hoek opgeruimd, regenton weg.

En verder

Hier een lamp weg moeten halen, dus de lamp verwijderd en de draden afgedopt. De gordijnen hoefden niet weg hier.

In de woonkamer moest de gordijnrail wel weg.