Airconditioning

We zijn nog steeds druk aan het kijken voor een lucht/lucht warmtepomp cq airconditioning. Intussen zijn er diverse installateurs over de vloer geweest om te kijken en hebben wij onze eigen ideeën ook alweer diverse malen aangepast of aan moeten passen.

Het merk welke we willen hebben staat inmiddels grotendeels vast. Onze voorkeur gaat uit naar het merk Daikin. Dit merk staat bekend om de zeer betrouwbare werking en op het airco topic en L/L warmtepomp topic op tweakers.net wordt er ook positief over dit merk geschreven.

Dat wil overigens niet uitsluiten dat het alsnog een ander merk gaat worden. Er komen nog een tweetal bedrijven langs voor een offerte en misschien zit er nog nog iets anders in het vat.

Buitenunit

 

Voorbereiding

Voordat alles geïnstalleerd kan worden moet ik zelf ook nog wat doen of laten doen.

Meterkast

Er moet een groep in de meterkast worden toegevoegd waarbij ik zelf de voorkeur heb aan een aardlekautomaat. Ik heb nog plek op een bestaande aardlek, daar zitten nu 3 groepen op en er mogen maximaal 4 op. Echter zit op dit aardlek ook de ELGA en de buitenverlichting ik wil niet het risico lopen dat de gecombineerde lekstroom over die 4 groepen boven de 30mA komt. Om die reden heb ik een paar jaar terug al de zonnepanelen laten verplaatsen naar een aparte aardlekautomaat.

Overigens laat ik wel meteen een extra groep plaatsen op die lege plek in de meterkast, de kast is dan toch open en een extra groep is de kosten niet.

Slopen

Ik moet ook her en der nog wat gaan slopen of weg halen. Ik moet ruimte maken in de gang voor het juist plaatsen van de binnunit in de woonkamer. Hiervoor moet het verlaagde plafond er uit in de gang. Dit plafond wilde ik toch nog een keer vervangen dus nu is een mooie tijd. Ook het plafond in de wc beneden moet er uit. Deze kan ik gelukkig met een paar schroeven zo los halen en straks ook weer terug plaatsen.

Op mijn kantoor moet ik ook een koof weg gaan slopen. Deze zit in de weg voor het boren van het gat wat benodigd is. Het voordeel is dan ook meteen dat een radiator op die plek weg gehaald kan worden. Die heb ik niet meer nodig omdat ik ook ga verwarmen op kantoor met de warmtepomp.

Tuin

In de tuin moet ik ook aan de slag. Daar moet ik de regenton weg halen voor het creëren van werkruimte en ik moet de locatie waar de buitenunit komt gaan voorbereiden. Ik moet een klein perkje gaan verkleinen, de zwarte grond daar vervangen voor wit zand en voor kiezelstenen zodat lekwater van de buitenunit altijd goed kan weg stromen daar.

Opruimen

En dan moet ik uiteraard overal in huis ruimte maken zodat de monteurs overal goed bij kunnen, dus gordijnrails weg, muren leeg, televisiemeubel aan de kant, kabels weg etc etc etc.