Bericht in het AD

Ik las net dit bericht in het AD. Mijn oog viel onmiddellijk op de volgende quote: “Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas nodig.“. Ik woon in zo’n huis. Ons huis is van bouwjaar 1978 en met een iets zwaardere warmtepomp van 7kW zouden wij ons huis tot -10 en zelfs kouder gewoon warm kunnen houden. Dus hoezo is mijn huis slecht geïsoleerd?

Toegegeven; Er is wel het een en ander aan in ons huis aangepakt, iets wat voor veel meer woningen gedaan kan worden van die leeftijd.

 • 10 tot 20cm extra vloerisolatie;
 • HR++ beglazing in het hele huis;
 • Voorzetwanden in de woonkamer en 1 slaapkamer;
 • Schuur en bijkeuken geïsoleerd met voorzetwanden;
 • Dak voorzien van extra isolatie;
 • En heel veel aandacht aan kierdichting, naden, tochtrubbers etc. ( En denk aan een warmtescan )

Dit hele pakket heeft ergens tussen de 6000 en 8000 euro gekost om te realiseren.

Voorwaardelijk voor een warmtepomp is ook LTV verwarming. Op dat vlak hebben wij ook ons huis aangepakt:

 • Vloerverwarming beneden;
 • Boven grotere radiatoren;
 • Buisisolatie, buisisolatie en buisisolatie.

Dit geheel heeft, gegokt, 5000 euro gekost.

Dus met en investering van 11000 a 13000 euro is een warmtepomp prima mogelijk in een doorzonwoning uit 1978!

Ik durf het zelfs nog stelliger te brengen. Iedereen die woont in een woning waarbij het gasverbruik ligt tot maximaal 1500 a 2000m3 op jaarbasis heeft de mogelijkheid om zijn/haar huis te verwarmen met een warmtepomp. Voor de bovenkant van die range is het denk ik wel verstandig om eerst naar de isolatiegraad van de woning te kijken ( zie boven ).

 

5 Reacties

 1. Theo Velders

  Ik denk Martin dat er weinig mensen zijn die zoveel praktische ervaring hebben zoals jij.
  Ook de verzameling met meet geven van jou zijn geweldig.

  Een trouwe volger !!

  Groetjes Theo V.

 2. Anne

  Ook huizen van voor 1980, zelfs als ze nog niet ‘goed’ geisoleerd zijn, kunnen vaak prima een (lucht – water) warmtepomp gebruiken.

  Mijn tussenhuis uit 1896 had in de woonkamer nog veel enkel glas.
  En overal staan normale (T22) radiatoren.
  Sinds 2018 heb ik een Elga warmtepomp naast mijn Vaillant draaien.
  Die lijkt maar liefst 40% (na graaddagen correctie) minder gas verbruik voor zijn rekening te hebben genomen.

  Intussen zijn de ramen (bijna) vervangen voor dubbel glas.
  Samen met de zachtere winter (65 minder graaddagen) zal dat over afgelopen stookseizoen waarschijnlijk nog minder gasverbruik tot gevolg hebben gehad.

  Bij -15C zou de Elga idd het mss niet trekken.
  Maar voor die paar dagen per jaar zijn wel andere alternatieven te bedenken.

  Nu er nog een vrij stevige subsidie op warmte pompen wordt gegeven is het volgens mij voor best vele mensen interessant om eens te kijken of ze daar hun geld in kunnen investeren.

  Dat de mensen die het gasnet beheren een oploassing voor staat waarbij het gasnet gebruikt blijft worden is natuurlijk niet zo heel vreemd.

  Persoonlijk ben ik ook nog een het kijken naar een lucht – lucht warmtepomp, ook wel airco genoemd. Al was het maar omdat de investering daar in niet zo heel groot is en het conceptueel zelfs een beter idee zou moeten zijn dan een lucht – water warmtepomp.

  En naar aanleiding van een stuk op deze site moet ik mss ook eens naar een warmtepomp boiler gaan kijken. Hoewel uit mijn gasvverbruik duidelijk naar voren komen dat het overgrote deel wordt gebruikt voor verwarming in de winter. Warm water en koken zijn bijna niet significant te nomen.

  Maar goed, ‘omdat het kan’ vind ik ook altijd nog een goede reden 🙂

  Anne.

 3. Anne

  “65 minder graaddagen”
  dat moet zijn 6% minder graaddagen.
  In de periode 1-11 – 1-3 2018/2019 vs 2019/2020

 4. Anne

  Nog een andere opmerking.

  Veel huizen zullen al een zogenaamde modulerende ketel hebben.
  Dat wil zoveel zeggen als dat de ketel zelf de aanvoer temperatuur van de CV installatie zo regelt dat de retour temperatuur liefst onder de ca 55C graden blijft.
  Dan werkt de ketel namelijk het efficientst en kan die aan de ‘107%’ rendement waar HR107 voor staat komen.

  Oftewel: in veel huizen zal de CV temperatuur al vaak op een niveau zitten dat ook door een lucht – water warmte pomp geleverd zou kunnen worden.

  Anne.

 5. Floris

  Het verhaal in AD komt niet bepaald uit een onafhankelijke mond. Roeptoeteren dat oude woningen ongeschikt zijn voor een warmtepomp is goed voor de branche en – heel belangrijk – de ‘easy way out’. Mijn gemeente (Leiden) roept precies hetzelfde als de man in AD. Deze spin uitzetten scheelt de gemeente een enorme hoop sores. De bewoners echter zijn op termijn de klos zowel financieel (waterstof/synthetisch gas, warmtenet is niet echt gratis) als qua comfort.
  Ikzelf woon in een woning uit 1938 van pakweg 450 m3 inhoud gebouwd volgens de toen gangbare normen. Dit heet tegenwoordig modieus “authentiek”: kamer en suite, kolenhaard in de voor- en woonkamer, geen isolatie, enkelglas met glas-in-lood bovenin, ‘natuurlijke’ ventilatie (lees: tocht), warmwater via een keteltje op het gas, stadsgas, 1x25A hoofdzekering, twee groepen elektra.
  Wat er genbeurd is: zeer goede dak-, muur en vloerisolatie. Overal HR++ glas. Er kwam een degelijke lagetemperatuur HR-cv met vloerverwarming begane grond. gaspitten vervangen door inductiekookplaat. Elektrische installatie is nu 35A maar moet naar 3x25A. Zonnepanelen liggen waar ik ze maar kwijt kon. Er is een zonneboiler. Alles in stappen, tijdens vervangmoment. Zo eenvoudig, zo doeltreffend. Ik zit ergens aan het eind van dit traject, eigenlijk een kwestie van warmtepomp erin en gas eraf. Het kan! Maar je moet er wel moeite voor doen.

Geen reacties toegestaan.