Brainstormen, van de gasaansluiting af?

Ons gasverbruik is gezakt naar onder de 130m3 op jaarbasis. Ongeveer 25m3 voor het koken, naar schatting 40m3 voor het verwarmen van de woning wanneer het te koud is voor de warmtepomp en dus 65m3 voor warm water. De warmtepomp doet het wat dat bedrijf dus ver boven verwachting. Nu de grote vraag. Zouden we zonder de gasaansluiting kunnen?

Als ik het goed uitreken van de Liander site dan kost een gasaansluiting op jaarbasis 160,7164 uitgaande van de staffel 500-4000m3. 160 euro is toch een aardig bedrag op jaarbasis. De staffel van 0-500 is iets lager, dan is de besparing 115,5798 euro. Als ik uitga van een elektriciteitsprijs van 22cent/kWh dan kan je voor 160,7164 730kWh elektriciteit kopen en voor 115,5798 522kWh.

Koken

De gaskookplaat vervangen voor een elektrische kookplaat is zo gebeurd, de kabel richting de meterkast gaat ook nog wel lukken. De meterkast wordt een grotere uitdaging. We hebben in de meterkast nu 1x35A zitten met daarop aangesloten 2×4 groepen inclusief 2x een aardlek. Alle groepen zijn bezet. Daar zal dus dan wat aan moeten worden aangepast. Vragen die ik zo kan bedenken zijn:

 • Moeten we naar 3-fasen?
 • Kunnen we twee groepen in “brug” zetten voor de kookplaat?
 • Mogen 10 groepen op een 1x35A aansluiting?

Die 25m3 voor het koken zou ons denk ik ergens tussen de 150 en 200kWh gaan kosten.

Verwarmen

40m3 voor het verwarmen. Alleen in de koudste dagen is dit noodzakelijk. Dit zouden we kunnen opvangen door op de koudste momenten het elektrische kacheltje van zolder te halen ter ondersteuning van de warmtepomp. 40m3 is ongeveer 320kWh, we zouden dan 13 dagen kunnen bijverwarmen met een element van 1kW. Dat zou te doen moeten zijn.

Warm water

Dan blijft het warme water over. 65m3 voor het douchen. Hier zijn meerdere mogelijkheden. We kunnen een elektrisch element plaatsen in het boilervat die het water opwarmt tot 60 graden. 65m3 komt ongeveer overeen met 520kWh.  Uiteraard kunnen we ook de ELGA aan sluiten op de boiler als een aparte zone / radiator. Bij geen warmtevraag vanuit de woonkamer kunnen we dan met de ELGA de zonneboiler opladen tot maximaal 42 graden. De rest zou dan het elektrische element moeten doen.

Deze combinatie is lastiger uit te rekenen hoeveel kWh het dan gaat kosten, en uiteraard ook de vraag of de ELGA tijd genoeg heeft om 150 liter water op te warmen. 150 liter omdat de spiraal van de CV halverwege het vat zit. Veilig zitten en in eerste instantie uit gaan van 400kWh per jaar?

Samengevat

 • Koken: 200kWh
 • Verwarmen: 320kWh
 • Warm water: 400kWh

Tel ik dat bij elkaar op dan kom ik uit op 920kWh, dat is iets meer dan wat we zouden besparen als de gasaansluiting zou verdwijnen. Aan de andere kant betekent geen CV meer geen onderhoudscontract op de ketel, eventueel afschrijving op de ketel zelf etc. Financieel gezien kan het denk ik uit.

Wanneer?

De ketel hangt er nog en doet het nog prima en is nu 9 jaar oud en onze gaskookplaat is net een jaar oud nadat we de keuken hebben gerenoveerd. Dus voorlopig doen we de gasaansluiting de deur nog niet uit. Eerst maar eens verder onderzoek doen en kijken of er nog meer te besparen valt. Maar het doel is zeker in zicht.

Ik ga wel verder nadenken over de aansluiting van de ELGA op de CV. Of ik de CV nog mee ga nemen in dat systeem is nog maar de vraag.

 

 

12 Reacties

 1. Ollie

  “Soms” trekt de Elga het niet (koude dagen). Maar hoe koud was het de afgelopen meet periode en wat is de koudste winter geweest?
  http://www.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/datafiles3/269/etmgeg_269.zip

  Laagste temp -22 Feb 2012, laagste temp tot ongeveer 1 jaar terug -5,6(snelle browse in link).
  Meterkast wordt waarschijnlijk 3x25A (meestal aanwezig)

  Water verwarmen tja… goede vraag COP 1 met een element in de winter?

 2. jan

  Misschien een ventilatiewarmtepomp erbij. Die produceert 55 graden water voor douche en ook voor verwarming.

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  -22 was het koudste in de afgelopen jaren. Verder afgelopen winter een aantal ijsdagen gehad. Dat zijn de dagen dat de ELGA het echt moeilijk heeft. Ik heb twee E-radiatoren thuis staan. 1 van 800W en 1 van maximaal 2kW. Dat is 2.8kW verwarmingsvermogen plus nog het beetje wat de ELGA bij die temperaturen nog geeft. Dat zou goed moeten komen. En zoals gezegd, het is voorlopig nog out of the question :). Ik heb nu enkelfase 1x35A met een net bijgewerkte meterkast ( 2009 ). Naar 3x25A betekent automatisch ook een andere meter en ook een aangepaste meterkast.

  Voorlopig maar ervaring op doen met de ELGA en hoe ons huis nu reageert.

 4. Marnix

  Ik zit zelf ook heel erg te twijfelen, of ik de WP op een boiler moet aansluiten (en hoe).

  Ik wil namelijk de WP in een washok ophangen en de boiler in een ander kamertje waardoor de aanvoer lijnen tussen boiler en wp ca. 2,5 meter is. Of moet ik de boel dan maar naast elkaar hangen (heeft ook weer nadelen).

  Vwb jouw dilemma, er bestaan wp boilers met een extra spiraal zodat je zonnecollector toch aangesloten kan worden.
  Ook zou je een normale airco kunnen ophangen om toch met COP nog te kunnen bijstoken.

 5. ollie

  De carrier unit kon toch tot -15 ? met een COP van 2 (?), dat zou dus 2kW energie zijn. Met daarbij 2,8kW electrisch is totaal 4,8kW, zit je al zo laag met je (continu)warmtelast?

  Overdag een grote buffer volgooien (hogere temp) en ’s nachts eruit trekken?

 6. Luuk

  Zeker van het gas af! Je bent er echt bijna. Het is toch fantastisch te kunnen zeggen dat je huis fossielvrij is!

  Wat je nog bent vergeten is het vastrecht voor gas van je energiemaatschappij. Vaak tussen de €2,50 en €5 per maand.

  Verder kan je een speciale kookgroep nemen voor je fornuis. Dat zijn twee groepen aan elkaar. Met een enkele fase mag je maximaal 12 groepen hebben, dus dat is ook geen probleem.

 7. wim

  Martin,

  Je kunt ook overwegen de cv ketel van de gasleiding af te halen en een aansluiting maken waar een butaangasfles op aan te sluiten is.
  Dan moet uiteraard de ketel daar mee om kunnen gaan , en de druk na reduceer van de fles op de ketel afgestemd zijn.
  Dan kun je ook op de koudste dagen bijstoken.
  Overigens van koken op gas omschakelen naar inductie , wat het meest voor de hand ligt, betekend ook een nieuwe pannenset. Kosten daarvan zijn uiteraard ook afhankelijk van de staat van de oude set .

  Leuk om te zien dat je al zover bent gekomen!

 8. Marnix

  De aansluitwaarde van een inductiekookplaat is tussen de 6 en 7,2 KW, je 35A stop word wel wat krap zo.
  Echter met 3x 25A kun je nog maar 25A 220v gebruiken.
  Zit je aan een 3 fasen kookstel vast.
  En dan krijg je een digitale meter.

 9. Leon

  Of je sluit gewoon de 2 groepen aan op 2 verschillende fasen. Met 2 nuldraden geen probleem. Stop de WP op de overblijvende fase, en je bent een heel eind qua verdeling van de mogelijke last.

 10. Marnix

  3 fasen heeft maar 1 nuldraad en deze 6mm2 mag maximaal 40 A, tussen de fasen staat 400v

 11. Marnix

  Even rectificatie: Het kan blijkbaar wel…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning

 12. eric-pvt

  een continu belasting van 3x25A van 12050Wac is geen probleem
  ook over de diverse fasen verdeelt.
  gewoon vragen bij de metervervanging, martin weet er genoeg van.
  op een zonnig dagje kan martin er nog 3000Wac bij optellen, dus dat is 15000Wac.

Geen reacties toegestaan.