Brr! Koud douchen!

Begin mei heb ik de stekker van de CV ketel er weer uit getrokken omdat de zonneboiler toch warm genoeg was. Afgelopen weekend was het weer dusdanig beroerd dat de temperatuur in de zonneboiler onder de 40 graden was gezakt. En prompt stapt er natuurlijk precies dan iemand onder de douche. Die twijfelachtige eer viel dit keer Bianca ten deel. Gevolg was dus een niet heel erg aangename douche maar een lauw pisstraaltje.

Leuk is anders zullen we maar zeggen…

Het toeval wil dat ik in de week ervoor al bij Conrad onderstaand apparaat had besteld.

TS125

Dit is een externe thermostaat waarmee 230V geschakeld kan worden. De aan en uit temperatuur kan zelf worden ingesteld op het display en er kan dus worden verwarmd en gekoeld met dit apparaat.

Het plan

Het plan? Simpel, zorgen dat de ketel aan is wanneer de zonneboiler niet warm genoeg is. Die grens ligt ongeveer bij ongeveer 45 graden in de zonneboiler. Na het doorlezen van de handleiding dacht ik de ideale settings te hebben.

 • AAN temperatuur: -55 graden
 • UIT temperatuur: 45 graden.

Mijn theorie was dat in dit gebied de ketel zou draaien en bij 45 graden zou uit gaan.

De praktijk

De praktijk was afgelopen zondag iets weerbarstiger. Het apparaatje was zo gemonteerd. De sensor kon met gemak extra worden geplaatst in de dompelbuis waar ook sensor T4 in zat. Het verlengen met een stuk telefoonkabel van de sensorkabel was ook zo gebeurd. Maar dan…. Stekker in het stopcontact, AAN en UIT temperatuur ingesteld, sensor wordt uitgelezen en de ketel blijft uit!

Na een heleboel instellingen te hebben geprobeerd bleven het relais in de TS125, en de ketel dus ook, uit! Frustrerend.

Met dank aan Proton_ op het Duurzame Energie subform op gathering.tweakers.net is het opgelost. Ik heb de handleiding compleet verkeerd geinterpreteerd. In plaats van AAN onder de 45 graden en uit er boven had ik een gigantische dode band gecreeerd. Namelijk AAN bij -55 en UIT bij +45. Een dode band van 100 graden!

Zondagavond was de boiler opgewarmd tot 44 graden en heb ik een andere test gedaan. AAN bij  45 graden, UIT bij 47 graden. En wat gebeurd er? KLIK; Relais aan. Daarna de stekker uit het apparaat getrokken, de sensor uit de zonneboiler getrokken en weer een test gedaan. Gemeten temperatuur was op dat moment 30 graden en de ketel werd weer netjes aan gestuurd. Dus alles lijkt nu te werken, alles onder de 45 graden betekent dat de ketel aan staat.

Kosten

De TS 125 kostte 49,99. Een stuk goedkoper dan de officiele oplossing van Remeha. Een Remeha gateway doet ongeveer hetzelfde maar is vele malen duurder.

 

 

5 Reacties

 1. Jan

  Zou het ook kunnen komen doordat je de warmte van de zonneboiler gebruikt voor de CV? Wij hebben b.v. vandaag toch even ons Infraroodpaneeltje aangezet. Zou je bij weinig zon eerst de zonneboiler van de CV moeten ontkoppelen zodat er in ieder geval geen gas wordt gebruikt om de boiler aan te vullen?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Jan,

  Zal ook vast kunnen dat de ELGA kort aan is geweest en dus de zonneboiler deels heeft leeg getankt. Met deze thermostaat hebben we in elk geval nooit meer koud water tijdens het douchen.

 3. Hidde

  ander idee is een electrische naverwarmer…

 4. jan

  Ben benieuwd wat de zonneboiler op dit moment scoort
  hoe warm / heet kan het vat deze dagen wel niet worden??

 5. Martin Kleinman

  Hoi Jan,

  Gisteren? slechts 20 graden bovenin de boiler. Alleen; Ik heb wel een zwembad in de tuin verder gevuld, daar gaat bijna 4000 liter water in. En als je een beetje warm water gebruikt dan is 300 liter zo leeg.

Geen reacties toegestaan.