Bzzt Klik, weer de aardlek!

Nog helemaal vergeten te melden. Begin januari was er een regenachtige dag met veel wind. In de ochtend viel ineens spontaan weer de stroom uit. Weer was dezelfde aardlekschakelaar uitgevallen. Ik heb de aardlek er weer in gedrukt maar binnen 5 minuten viel de aardlek weer uit. Dus het probleem leek groter.

Mijn eerste verdachte was de buitenlamp. Die heb ik binnen vanaf de centraaldoos afgekoppeld en de aardlek weer ingeschakeld. Daarna bleef de stroom er ruim een uur weer in, ik dacht dus dat het probleem opgelost was. Maar helaas, na ruim een uur was het weer *KLIK* en de helft van het huis zonder spanning.

Uitsluiten

Op deze aardlek zitten 4 groepen met:

  • Zonnepanelen
  • Groep voor de woonkamer aan 1 kant maar ook de CV ketel boven, zonneboiler en ( helaas ) mijn servertje *
  • Algemene groep voor de keuken met de verlichting, de magnetron, bijkeuken en schuur ( en dus de ELGA )
  • Wasdroger.

Mijn servertje zit er noodgedwongen op omdat aan die kant van mijn kantoor ik alleen het stopcontact heb van de zonneboiler, daar piggyback ik hem dus maar op mee.

Ik heb eerst alle losse apparaten uit het stopcontact gehaald waar ik bij kon en weer getest. Binnen een paar tellen vloog de aardlek er weer uit. Daarna ben ik groffer te werk gegaan en heb ik de hele PV groep uitgeschakeld en weer getest. Het resultaat was dat de aardlek er niet meer uit klapte.

Stap daarop was dus de zolder op om alle omvormers te controleren en kijken of ik ergens vocht kon ontdekken. Simpele conclusie; nergens. Om de PV groep aan te wijzen alleen de PV groep op de aardlek aangesloten en weer getest. Resultaat was dat de aardlek bleef werken! Bij het aansluiten van de groep met de ELGA vloog de aardlek er weer vrij snel uit.

Getest met alleen groep 3 op de aardlek met de ELGA, weer bleef de aardlek gewoon er in. Bij het erbij aansluiten van de PV panelen vloog de aardlek er weer uit. Uit frustratie heb ik de ELGA uit het stopcontact gehaald en alles er weer in gedaan, het resultaat was dat de aardlek er in bleef.

Toen ik de stekker van de ELGA er in drukte vloog de aardlek er meteen uit. AHA! DE ELGA dus!

Leverancier

Daarna contact opgenomen met Ecolibrium en het verhaal voorgelegd. Met hem afgesproken om de aansluitingen van de ELGA in de buitenunit te controleren of daar vocht in zat. Hij zou contact op nemen met Techneco.

Hoe nu verder

De dag er op was het gelukkig droog en zonnig. Ik ben het dak op gegaan en heb het zijpaneel van de ELGA los gehad. Die was kurkdroog en alle aansluitingen zaten ook goed. Techneco had intussen ook gereageerd en zouden langs komen.

Via het forum van Tweakers en via een mede-ELGA-eigenaar ( tnx Eric ) kreeg ik nog het advies om de binnen en buitenunit uit te sluiten. Door eerst alleen de binnenunit te testen en de buitenunit los te koppelen, daarna de kabel uit te sluiten door hem binnen aan te sluiten maar buiten af te koppelen en dan het geheel.

Zo ver kwam ik dus niet. Na het er in stoppen va n de stekker van de ELGA in het stopcontact bleef alles gewoon werken. Intussen zijn wij ruim een week verder en doet alles het nog steeds zonder problemen.

Vermoeden

Ik heb het vermoeden dat het probleem niet in 1 apparaat zit maar dat er een aantal apparaten een hele kleine lekspanning geven. Ik heb ook een TL omvormer en die staan er om bekend om een klein lek te geven. Sommige installateurs sluiten TL omvormers daarom aan op een 300mA aardlek.

Meterkast

In overleg met Techneco en Ecolibrium heb ik besloten om de meterkast te gaan aanpassen. De zonnepanelen gaan naar een aparte aardlekautomaat van 30mA. Mocht dan onverhoopt die losse automaat er weer uit klappen dan kan die alsnog worden verhoogd naar 300mA. Iets waarvan ik absoluut NIET verwacht dat het mogelijk is.

Er komt een extra groep bij voor een stopcontact buiten, deze komt ook meteen op een aardlekautomaat van 30mA.

Dan blijven er 3 groepen over op de bestaande aardlek, de wasdrogergroep, woonkamer cv/zonneboilergroep en de groep waar de ELGA op zit. Klapt dan weer de aardlek dan is het toch met zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid de ELGA.

Met deze aanpassing maak ik het in elk geval makkelijker om het probleem op te lossen en de veiligheid van mijn installatie in huis wordt er ook niet minder op. En als kleine bonus krijg ik een lang verwachte extra groep voor buiten.