Cijfers februari 2017

En het is weer cijfertijd!

Elektriciteit

Netto verbruik: 534,99kWh, vorig jaar was dit 516,51kWh. Vorige maand verbruikten we voor het eerst meer dan 700kWh, dus deze maand is een stuk zuiniger verlopen zo lijkt het.

Ons totale verbruik, dus inclusief de opwek van de zonnepanelen, was 607,08kWh, vorig jaar was dit 616,09kWh. Met andere woorden, ons daadwerkelijke verbruik is ten opzichte van vorig jaar iets gedaald maar omdat de zonnepanelen afgelopen maand minder dan verwacht hebben opgeleverd is ons echte verbruik iets hoger.

Zonnepanelen

De opwek lag rond de 70kWh in februari. Dat is ruim onder de verwachte 90kWh en nog veel minder dan wat we vorig jaar opwekten met de zonnepanelen namelijk 104kWh.

 • Solarmax: 32kWh
 • Steca300x3: 19kWh
 • Steca500_2: 7kWh
 • Steca500_1: 8kWh
 • Grifit: 2kWh
 • OK4E: 2kWh

ELGA

De boilerklep heeft de hele maand dicht gezeten. Dus de ELGA kon alleen warmte uit het boilervat halen en er niets in stoppen. De ELGA kwam uit op 344kWh schoon aan de haak. Vorig jaar was dit 386kWh. Vorig jaar telde 402 graaddagen, dit jaar 378. Omgerekend ligt ons verbruik dan 4% lager ten opzichte van vorig jaar.

Hier moet ik dus wel een aantekening bij maken: vorig jaar februari was kouder maar ook vele malen zonniger. Ondanks dus veel minder zon opbrengst en bijna even koud verbruikt de ELGA toch aanzienlijk minder.

Apparaten

 • Audiomeubel: 25,6kWh
 • Koelvriescombinatie: 13,9kWh
 • Vaatwasser: 21,6kWh
 • Vloerverwarmingspomp: 4,5kWh
 • Warmtepomp: 344,7kWh

Gas

Vorig jaar 12,5m3, dit jaar 20,1m3. Ik denk een combinatie door kou en geen zon. Dan doet de zon niets voor het verwarmen van het huis en moeten de ELGA en de ketel het zelf doen. Ik weet dat de ketel een aantal dagen heeft geholpen ’s ochtends om het huis op temperatuur te krijgen.

Water

8,12m3.

 

 

 

 

8 Reacties

 1. Jan

  Mooie cijfers. Hoop dat onze Elga dit ook ooit kan bereiken. Voorlopig na plaatsing meer gas en meer stroomverbruik.

 2. Christiaan

  Ik ben nu 3,5 week de trotse eigenaar van een Elga. De Elga heeft in die 3,5 week 90KWh verbruikt.
  Vele malen minder dan wat ik verwachte… Al heel snel geeft de Elga het stokje over aan Gasketel.
  De 4 graden grens is er bij mij zo gezegt afgehaald, maar dat vertrouw ik niet…

 3. Eric

  De elga kan het, maar je hoofd niet door 50 jaar gasunie, een warmtepomp is als je eerste legodoos, vergeet wat je weet, begin met leren en proberen, en ontdek de hr450 elga.

 4. Barry

  @ christiaan: probeer het eens met een aparte thermostaat voor elga en cv. dan kan je dit veel beter beheersen. hier van 1500m3 naar 250 m3.

 5. Wilfried

  hoe kan ik het verbruik zien van de Elga ? Sinds december heb ik de Elga en zie wel het gasverbruik flink dalen en electra flink toenemen. Maar zie ook dat de Elga het zo goed als nooit alleen doet, het lampje van de cv brand zo goed als altijd ook als er warmte gewenst is.
  De 4 graden grens vind ik prima omdat ‘men’ zegt dat onder de 4 graden er zoveel elektra nodig is dat dit niet meer rendabel is.

 6. Rick M

  @ Wilfried, volgens mij heeft Martin de Elga op een eigen elektragroep met daarop een kWh-meter om het stroomverbruik te meten. Zo eentje: http://youless.nl/winkel/product/kWh-meter.html

  Martin heeft al eens eerder COP cijfers geplaatst op deze website. Ook bij lagere temperaturen valt het stroomverbruik nog wel mee en het blijft financieel rendabel om te verwarmen met de Elga tot circa 0 graden buiten temperatuur.

 7. Martin Kleinman

  Geen Youless op de ELGA maar wel iets vergelijkbaars. Ik meet het verbruik met een Plugwise plug en een plug van Iungo. ( dubbel πŸ™‚ dus ).

  De opbrengst meet ik met twee meetsensoren van Grundfos ( die meten de flow en temperatuur ). Daaruit kan ik de COP van het systeem halen πŸ™‚

 8. Jan

  Monteur Techneco is langs geweest en alles leek goed ingesteld.
  Toch maar een sbij vloerverwarming gekeken en daar leek de veroorzaker te zitten.
  Een optimizer voor de vloerpomp. Deze stop de pomp op een bepaalde retour temperattuur. De ekga zat daar niet boven, dus er werd niets doorgelaten. Zowel cv als elga stonden te stoken, maar konden niets kwijt.
  Verbruik sinsdien
  gas

  over per week over laatste 4 weken, 7, 8 ,9,11 vorige jaar over deze weken 35, 29, 17, 24.
  Electrisch is wat moeilijk te zeggen minstens een keer zoveel als vorige jaar om deze tijd per week.
  Heb echter ook een airco/verwarming in totaal niet geisoleerde garage gekregen. Dez moet daar de temperatuur op 7 graden houden. Heb het idee dat die meer dan de Elga verbruikt.

Geen reacties toegestaan.