Cijfers maart 2018

En de cijfers voor maart 2018.

Elektriciteit

Ons verbruik was 373kWh in maart. Met de opbrengst van de zonnepanelen was ons echte verbruik 584kWh. En als laatste het verbruik zonder de ELGA. Deze kwam uit op 292kWh.

De zonnepanelen deden het erg goed. De opbrengst was maar liefst 216kWh. Dat is veruit de mooiste maand maart ooit!

ELGA

De ELGA had het zwaar deze maand. Het was naar verhouding erg koud met 422 graaddagen. De ELGA verbruikte 307kWh en zette dat om in 1468kWh warmte. De COP in maart was daarmee 4.8.

Vorig jaar was een stuk warmer met 310 graaddagen en een verbruik van 204kWh. Omgerekend met graaddagen was ons verbruik 5% hoger dan het jaar er voor.

Gas

Ons gasverbruik was naar verhouding erg hoog. Wij komen uit op 49.2m3 gas in maart. Vorig jaar was ons verbruik nog maar 13m3. Dus door de kou in maart is ons verbruik in de ELGA hoger maar is ook het gasverbruik hoger. Waar wij vooral last van hebben gehad is harde wind uit het oosten.

Wat gebeurd bij harde wind uit het oosten is dat de ventilator van de buitenunit de verkeerde kant op draait en de buitenunit in de beveiliging schiet en dus niet wil verwarmen. Die dagen hebben dus moeten overbruggen met de CV ketel.

Water

Ons waterverbruik 8,3m3.

1 Reactie

 1. Hein Weijers

  Onze Elga heeft haar eerste verjaardag gevierd. Ze is nu heel gezond, maar dat is wel anders geweest…
  – Ten eerste liet de installatie te wensen over. De retour temperatuurvoeler was fout geplaatst en kon bij warmwatervraag van de CV warmer worden dan de aanvoervoeler. De Elga stopte er dan mee.

  – De dipswitch stond op aan-uit ipv open therm.

  – De Elga bleek bij koud weer niet verder op te toeren dan 450 Watt. Daardoor moest de CV veel sneller bijspringen. Niet alleen jammer, maar door de hogere CV temperatuur gaat ook nog eens de COP omlaag.

  Techneco herkende het probleem. Als de Elga unit in een heel koude ruimte hangt, dan zorgt een tempgevoelige weerstand ervoor dat de Elga niet goed optoert.
  Een Techneco monteur heeft dat opgelost en heeft er ook de laatste firmware opgezet. Dat is echt heel mooi, omdat ik nu allerlei parameters via de Honywell thermostaat kan wijzigen. Dat is echt een aanrader! Sindsdien werkt de Elga perfect.

  De COP over het eerste jaar is uitgekomen op 3,92 en dat moet met de huidige instelling nog veel beter kunnen.
  De geschatte besparing in dit eerste jaar is ca. 750 m3 gas tegen een meerverbruik van elektra van ca. 1350 kWh

Geen reacties toegestaan.