Cijfers november 2021

En de cijfers van november 2021

Elektriciteit

Ons verbruik was 646kWh, tel ik de opwek van de PV panelen er bij dan kom ik uit op 697kWh, wat best fors is te noemen. De ELGA heeft relatief veel gedraaid maar vergeet ook niet het elektrisch laden van mijn nieuwe plugin hybride. Hier kom ik later op terug. Vorig jaar zaten wij op 557kWh, dus deze maand is fors hoger.

Zonnepanelen

Opwek 55,6kWh, ongeveer volgens verwachting.Vorig jaar zaten wij op 63,3kWh.

Apparaten

Het verbruik per apparaat, rechtstreeks genomen uit Plugwise Source.

Name kWh
Warmtepomp 237,0
Niro PHEV 99,2
Computers Kevin 58,3
Netwerk koof 27,2
Grote vrieskist 24,1
Vaatwasser 23,3
Wasmachine 22,5
Audiomeubel 17,6
Wasdroger 14,1
Thuiswerkstation 12,4
Servertje 12,1
Vriezer 11,3
Vloerverwarmingspomp 5,1
CV Ketel 3,9
Netwerkcamera 3,1
Oven 1,8
Glasmodem 1,8
Zonneboiler 1,6
Losse plug #2 1,5
Printer 1,1
Wekkerradio Martin 1,0
Wekkerradio Kevin 0,7
Losse Plug #1 0,0
Netwerk zolder 0,0

ELGA ACE

237kWh, dat is best fors te noemen. Vorig jaar zaten wij op 169kWh. Omgerekend met graaddagen hebben wij fors meer verbruikt, maar liefst 33%. Dit komt denk ik door twee belangrijke punten. De zon scheen minder deze november, dus minder zoninstraling in huis en de ELGA ACE verwarmt continu ons boilervat.

Met die 237kWh hebben wij 1371kWh warmte opgewekt, dat komt neer op een COP van 5,7 bij een gemiddelde temperatuur van 7,4 graden.

Daikin

De Daikin airco heeft nauwelijks gedraaid in november. 12kWh totaal is er in de Daikin verdwenen in november 2021. Hoofdzakelijk voor ventileren, en standby staan.

Niro PHEV

99,2kWh geladen aan huis en ongeveer 2500km gereden met de auto.

Gas

Ons verbruik is blijven steken op 10,5m3 gas. Vorig jaar was dit nog 15,7m3. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat de ELGA permanent door het boilervat heen stroomt.

Zonneboiler

De zonneboiler heeft 55kWh opgewekt in november, niet best.

Water

9,8m3 water.

 

9 Reacties

 1. Joey

  Nieuwe maand, even jou verbruik checken. Over de maand oktober was ik aardig onder de indruk van je lage verbruik, en ook ook de maand november! Nette getallen hoor van je Elga Ace! Onze Elga Ace 6KW heeft er iets meer stroom voor nodig gehad, 470kWh namelijk. Ons verbruik sinds de zomer is 916kWh, met een levering van 2931kWh, een gemiddelde COP ligt daarmee dus op 3.2

  Wij hebben dan ook geen buffervat met zonnecollectoren, en bij onze woning kan nog wel het en en ander gedaan worden aan lage temperatuur verwarming en betere isolatie.
  Wij hebben beneden 45m2 vloerverwarming, met veel oud dubbel glas van 1980, bijna 15m2 glas. Op de eerste etage en in de berging (totaal 72m2) hebben hebben wij zonegestuurde (oude) radiatoren. Wel nieuw HR+ glas, dat scheelt aanzienlijk in de koudeval, maar daartegen hebben de radiatoren een veel hogere aanvoer temperatuur nodig om het aangenaam te krijgen.
  Ik ben momenteel een beetje aan het spelen met de stooklijn en max aanvoer temp parameters. M’n stooklijn staat nu op 1.1 en de max aanvoer op 45 graden. Daarmee kan ik het in mijn kantoor boven net rond de 20 graden houden met behulp drie speedcomfort fans (die helpen aanzienlijk!).

  De Elga Ace draait sinds mei, en al met al hebben we al wel heel wat gas bespaard en komt het stroomverbruik volledig uit overcapaciteit van onze zonnepanelen, dus ik ben al dik tevreden hoe het nu gaat.

  Ik ben benieuwd naar je verbruik de komende tijd (en dat van ons) als het wat kouder wordt buiten. Ik ben bang dat wij er niet aan ontkomen om de CV ketel af en toe bij te laten springen als het harder gaat vriezen.

 2. Harrie

  Dag Joey,

  Toch het idee gekregen dat je huis niet ingericht is voor het verwarmen met lage temperaturen. Bij een huis met warmtepomp hoort toch ten minste ltv radiatoren, liever vloerverwarming.
  Met een warmtepomp met 45 graden aanvoer moet het normaal toch wel echt warm kunnen worden, maar het is dan hartje winter en dan kun je geen echt hoge cop verwachten.
  Maar het is pas november…
  Is een en ander wel echt goed berekend??

 3. Jeroen

  Waarschijnlijk een stomme vraag, hoe berekenen jullie de warmte in kWh om vervolgens de COP te bepalen. De COP snap ik, maar hoe kom je van verbruik naar opgebrachte warmte?

 4. Joey

  @Jeroen, de Elga Ace heeft in het menu een status scherm waar je kunt zien hoeveel warmte in kWh er is opgewekt en hoeveel kWh stroom doorvoor nodig was.

  @Harrie, dat klopt, mijn huis is nog lang niet volledig ingericht voor het verwarmen met lage temperatuur verwarming. Begin volgend jaar wordt alle oude dubbel glas vervangen, en ook voor de oude radiatoren zijn we aan het kijken naar een afgifte systeem voor lage temperaturen, voor nu zijn we aan het kijken ltv radiatoren of vloerverwarming, of een combinatie.

  Gelukkig is de Elga Ace een hybride warmtepomp, en dus de cv ketel kan inschakelen. Ik ben nu aan het uittesten hoe ver ik hier mee kan gaan voordat de CV ketel bijgeschakeld moet worden. De max. aanvoertemperatuur kan omhoog en ook de stooklijn kan aangepast worden. Dat het stroomverbruik daardoor op dit moment iets hoger is dat neem ik voor lief, ik heb een aardige overcapaciteit in zonnepanelen en alles wat ik over heb dat wordt teruggeleverd voor 8 cent per kWh.

  Vorig winter heb ik m’n huis nog volledig met de CV ketel verwarmd, waarbij de aanvoertemperatuur op 50 graden stond. In mei hebben we de Elga Ace in gebruik genomen. Of ook de Elga Ace m’n CV water op 50 graden kan krijgen zal duidelijk worden als het kouder wordt, en ook als de CV ketel af en in bijgeschakeld moet worden is dat natuurlijk ook geen ramp. We hebben gisteren de jaarafgerekening gehad van GreenChoice, gemiddeld net geen 50euro per maand. Dus met een drie persoons huishouden in een vrijstaande woning van 130m2 doen we het volgens mij nog niet zo slecht

 5. Theo Velders

  Hallo Martin,

  Ik was benieuwd wat jou verbruik zou zijn over november.
  Je heb een mooi laag verbruik over de maand november van alleen maar 237 Kwh.

  Zoals je weet hebben wij vanaf 9 oktober ook de Elga Ace 6.
  Het verbruik volgens de opgave van de eTwist thermostaat was 376 Kwh.
  Deze opgave van de eTwist zou een berekening zijn van het verbruik en geen gemeten verbruik.

  Ik ben eigenlijk benieuwd wat de opgave bij jou was op de eTwist over het energieverbruik van november?

  Tot op heden zijn wij heel tevreden over de Elga ace 6.
  Ik heb nogwel een paar vragen aan jou maar die vraag ik wel tzt per PM.

  Trouwens ik gebruik de Elga ace 6 met jou instellingen !!

  Groeten Theo Velders.

 6. eric-pvt

  kansloos gelijk aan je cijfers hier martin, maar dan met de oude elga… en zo gaat het al jaren. onder de 4c wel wat gebrek aan boiler verwarmen., maar de boiler tijdens defrost is dan wel weer een topper. ik compenseer het gebrek aan vermogen (5kw) nu in de klok door nog langer en lager door te gaan, en zo werd het gas all time low. en nachtverlaging is helemaal uit den boze, wat zowieso erg niet comfi is.

 7. eric-pvt

  als je cop hoger moet, stook dan hoger met de elga tussen 11 en 4, en behoud je 21c daarbuiten, en nachtverlaging op 20c of 19,5. vasthouden is efficienter dan opstoken, we zijn nu eenmaal stupid petrol heads maar zo werkt het niet. en nooit meer. voor de gassies, rijd 90 in 5 op het koude dagdeel, en geef gas op het warme dagdeel.

 8. Frans

  Hoi Mensen ook ik heb sinds augustus een elga ace 4 kw in gebruik in combinatie met een intergas Xtreme, en tot nu toe gaat dat aardig goed.
  Ik heb nu 846 kwh verbruikt (dit compenseer ik met zonnestroom)en 3891 geleverd met 84m2 vloerverw. en in de slaapkamers boven trad. verwarming.
  ik heb de bivalente temp. op 5gr. staan dus hij draait grotendeels op de warmte pomp, ik werd alleen de laatste dagen wat nerveus wat betreft het bevriezen van het buitendeel, hoe ervaren jullie dat.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Bevriezen buitenunit hoort er bij. Hij gaat uit zichzelf weer ontdooien en daarna verder met verwarmen

Geen reacties toegestaan.