CO2 gestuurde ventilatie

In mijn laatste blog werd geopperd om te kijken naar CO2 gestuurde ventilatie. Nu is onze huidige afzuigbox alweer  jaar oud. Ook al doet de unit het nog prima mits de besparing groot genoeg is vind ik vervangen voor CO2 gestuurde ventilatie het best het overwegen waard.

CO2 gestuurd?

CO2 is denk ik bij iedereen wel bekend, het is niet best voor ons milieu en zorgt voor klimaatverandering. Daarnaast zorgt een te hoog CO2 gehalte er ook voor dat het binnen onprettig kan worden. Bij echt hoge concentraties CO2 in huis kan je allerlei gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn.

CO2 gestuurd ventileren is dus eigenlijk niets anders dan ventileren wanneer dit nodig is. Is het CO2 gehalte laag dan staat de ventilatieunit in een lage stand of zelfs helemaal uit. Zit het huis vol met mensen en is het CO2 gehalte erg hoog dan gaat de unit harder ventileren.

Men zegt dat CO2 gestuurd ventileren aardig wat energie kan besparen in huis, terwijl het leefklimat er beter op wordt. Aangezien onze unit aardig op leeftijd begint te raken is meteen de vervolgvraag. Hoeveel zouden wij kunnen besparen?

Besparing

Dit is een erg lastige om uit te rekenen. Op de website van mijn duurzaamheidscollega Niels kwam ik dit artikel tegen. De gemeten periode is erg kort maar hij meet een besparing in deze periode tot over de 40%. Niels zegt ook dat de besparing groter is naar mate het kouder is buiten. Dit klinkt ook aannemelijk; Als de ventilatie uit gaat als het koud is dan scheelt dat uiteraard meer dan wanneer het 10 graden is buiten.

Ik heb gewerkt met de volgende aannames:

 • Stookseizoen van 1 november tot en met 31 maart
 • Gemiddelde wintertemperatuur in die periode van 3,4 graden
 • Woonkamer gemiddeld 20 graden over de hele dag
 • Ventilatie gemiddeld nu op 75m3 per uur
 • CO2 sensor hangt in de woonkamer

Met de formule P = ( Delta Binnen/Buiten ) * Volume / 3 kom ik uit op een warmteverlies van 415W bij 20 graden binnen en 3,4 graden buiten bij 75m3 gemiddelde luchtstroom. In de praktijk staat de luchtstroom bij ons regelmatig in stand 2 en bij het koken en douchen op stand 3 dus het daadwerkelijke verlies zal nog iets hoger zijn.

Hoeveel is nu 415W warmteverlies daadwerkelijk. Het klinkt niet als heel veel. 1W is 1 Joule per seconde. 415W betekent dus dat elke seconde er 415Joule verdwijnt door ventileren. Over en hele dag is dit dus: 415 * 3600 * 24 / 1000 / 1000 = 35,9MJ. Aangezien 1kWh gelijk staat aan 3,6MJ betekent dit dat er per dag dus 35,9 / 3,6 = bijna 10kWh aan warmte verloren gaat puur alleen door ventileren.

Gesteld de MV zou elke dag 8 uur uit gaan omdat in de woonkamer het CO2 gehalte laag genoeg is. Dan zou de besparing in de winterperiode 1804MJ of omgerekend zo’n 500kWh warmte zijn. Dit heb ik uitgerekend door het verlies per uur * 8 uur * 151 dagen te doen.

Na dit uitgerekend te hebben sprong ik een gat in de lucht. 500kWh besparen is enorm op ons verbruik. Echter vergat ik 1 belangrijk ding. Namelijk dat de warmte die verloren gaat intussen al is opgewerkt door de ELGA, met andere woorden we gaan geen 500kWh besparen in de ELGA maar moeten ook nog rekening houden met de COP. Uitgaande van een COP van 4 komt de besparing op 125kWh. Dat is ongeveer een besparing van 7% en omgerekend weer ongeveer 25 euro op jaarbasis.

Nu is de vraag: Is 7% met CO2 gestuurd ventileren realistisch, of is veel meer of minder?

Kosten

Een normale gelijkstroom MV box kost ongeveer 150 euro en dan nog ongeveer 100 euro voor een RF sensor. Een CO2 gestuurde MV box is een stukje duurder. Ik zag ze gemiddeld voor z’n 250 a 350 euro staan maar dan moet er ook nog een RF unit bij voor in de badkamer en een CO2 sensor in de woonkamer. Al met al komt het er op neer dat CO2 gestuurd ventileren zo’n 300 a 400 euro duurder is dan een gewone ventilatiebox.  Dan zou met 25 euro op jaarbasis de terugverdientijd langer worden dan 10 jaar.

In het verlengde hier van. Gesteld nog meer isoleren zoals ik al zei in het eerdere bericht samen met het aanpassen van de ventilatie. Wat als dit samen dermate veel bespaard dat we uit kunnen met een kleinere warmtepomp in de toekomst? Bij de Loria scheelt dit sowieso enkele honderden euro’s. Dat zou dus de investering in meer isolatie en een andere ventilatie-unit het waard maken.

Zijn er hier meer mensen die een CO2 geregelde ventilatieunit hebben? Hoeveel besparen jullie? Hoe is het comfort? Hoe is leefcomfort er in huis op vooruit of achteruit gegaan?

8 Reacties

 1. gerard

  Heb je in je berekening wel meegenomen dat je eventueel stroom bespaart omdat de ventilator minder vaak of lang hoeft te draaien of wellicht een zuiniger gelijkstroom motor heeft? Op 415 watt zou dit best een groot deel kunnen zijn.

 2. Martin Kleinman

  Dat speelt bij ons bijna niet. Ik heb nu al een gelijkstroomventilator hangen. ( ITHO CVE ). Die doet uit mijn hoofd slechts 50kWh per jaar. Als wij daar 1/3e op besparen is dat nog niet heel veel πŸ™‚

 3. Barry

  Ik had de itho, die eigenlijk altijd in de laagste stand stond en alleen bij douchen in de hoge stand werd gezet. Nu CO2 gestuurde zehnder en het verbruik is vergelijkbaar, echter de ITHO werd met plugwise elke nacht stop gezet. Kortom hij staat nog steeds de meeste uren in de laagstand, maar nu nooit helemaal uit. En soms kort hoog. Voordeel is inderdaad dat hij niet onnodig hoog staat
  Wellicht begin je met hem achter plugwise zetten en de nacht uit. en dan kijken wat je merkt. ik was daar uiteindelijk toch niet heel blij mee (ivm verversing lucht slaapkamers).

 4. Gert

  En het inzetten van een WTW?

 5. Ron

  Hoi Martin,

  Ik heb ook een reactie gegeven op tweakers, ik heb geen getallen voor je maar wel een MV die en CO2, RV en hand bediend is op basis van een Itho CVE RFT SP.

  Ook kan ik de lucht uit de MV toevoeren aan de warmtepompboiler en kan ik de douche met een dubbel debiet afzuigen zonder dat ik de woonkamer daar in mee neem, de Rv meting stuurt ook een klep in het afzuigkanaal van de kamer en een t-stuk op de afzuiging in de douche maakt het mogelijk buiten het ventiel in de douche om de dubbel hoeveelheid af te zuigen.

 6. Hidde

  misschien is een inventum ecolution een idee/oplossing. Uiteindelijk zet je de MV warmte dan om in warm water.

 7. Raymond

  Heb je een Itho CVE waar al een RF ontvanger in zit? Dat is namelijk met het huidige model standaard. Deze kun je aansturen met een ESP8622 + CC1101 transmitter. Ik heb een MH-Z19 co2 meter uit china (20 euro).

  Met deze componenten kun je dus zelf tegen zeer geringe kosten je Itho CVE vraag gestuurd maken.

  Ik heb het zelf nog niet gedaan maar wil er binnenkort mee aan de slag.

  Zie ook: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1690945/1

 8. Hans Schmidt

  Hallo Martin, leuke site heb je. Kwam er bij toeval op terecht. Je loopt een aantal jaar op me voor met je energiebesparingsproject….ik zal je site en blogs wat beter gaan volgen. Heb zelf oom wel eens met de gedachte gelopen met de tot nog toe opgebouwde kennis wat te gaan doen. Hoe loopt dat bij jou?

  Vwb CO2 gestuurde ventilatie. Kijk een op de site warmtepompweetjes.nl onder capaciteit berekenen. Ergens halverwege staat een tabel waarin verschillende bouwnormen met elkaar vergeleken worden. Zo ook de bouwnorm waarin CO2 gestuurd verntileren een rol speelt. Is in ieder geval indicatief voor een besparing. Zie de toegevoegde link.

  Zelf speel ik met de gedachte om op termijn de uitlaat van mijn mechanische ventilatie bij de inlaat van mijn warmtepomp te laten uitkomen. Op manier wordt de restearmte ook hergebruikt.

  Mvg Hans

Geen reacties toegestaan.