Compensatie op de energierekening

Vandaag maakte het kabinet bekend dat ze alle huishoudens in Nederland willen compenseren voor de opgelopen energiekosten. Hiervoor is voor huishoudens 2.7 miljard euro beschikbaar gesteld. Dit willen ze tweeledig gaan doen:

 1. Ieder huishouden 230 euro extra teruggave energiebelasting
 2. Een korting op de energiebelasting op elektriciteit

Nu ben ik gaan rekenen. Wij hebben ongeveer 7 miljoen huishoudens in Nederland. 230×7.000.000 levert een post op van iets meer dan 1.6 miljard euro. Dan blijft er 1,09 miljard euro over voor de korting op de energiebelasting. Via google/CBS vond ik dat alle huishoudens gemiddeld 2730kWh gebruiken. 2730kWh  * 7 miljoen levert 19,1 miljard kWh. 1.09 miljard / 19,1 miljard = 5,7cent.

In ons geval zou dat betekenen: 230 + ( 4100 * 0,057 ) = 463,86, even uitgaande van ons huidige verbruik.

Overigens; Ik betaal nu 21,5cent/kWh. Als daar 5,7 cent vanaf gaat per 01-01-2022 dan wordt elektriciteit voor ons wel heel erg goedkoop, en nog interessanter om daar de plugin hybride elke keer mee op te laden. Het is nog even afwachten wat de 2e kamer nog aan dit voorstel zal willen aanpassen. Wij wachten het rustig af.

7 Reacties

 1. Marnix

  Ik denk dat ik het extra geld maar ga weggeven aan het meest zielige slachtoffer dat ik kan vinden.
  Mijn youtube kanaal met slechts 3 filmpjes (tot nu toe) begint al een hoge vlucht te nemen en ik kan daar vast wel iemand vinden die ik ermee blij kan maken.

  Overigens als je goed leest dan scheelt het voor een doorsnee cvketel gezin niet erg veel en gaat er weer een groot deel van het geld richting het mkb en mensen die het niet nodig hebben.

 2. eric-pvt

  162 euro per megawattuur (MWh) en was daarmee bijna 11 keer zo hoog als een jaar geleden….. nou marnix, kies maar uit 15 miljoen zielige mensen, ze hebben allemaal het boiling frog syndrome. het gaat over geld ook he nu, kan jou dat klimaat ook schelen….en dan heb je de keuze uit 18 miljoen zielige mensen.

 3. eric-pvt

  de compensatie is overigens een sigaar uit eigen doos, na accijns word btw geheven over de hogere prijs, dus van die 1,6 miljard, het is 8 miljard alleen al btw inkomsten op energie, gas licht benzine…je betaald het dus eerst zelf. maar stel nou dat je zoals martin niet betaald, en je krijgt wel compensatie…het kan nog gekker trouwens, mijn windstroom word duurder, wat gek… duurdere wind, ik koop dat produkt, blijkbaar krijg ik toch gasstroom… iets klopt hier niet, laat je niet gek maken marnix, we worden volledig in de maling genomen.

 4. Marnix

  Zo kennen we Eric-PVT weer, leuk.
  Martin betaald toch nog steeds en zijn rekening ver2/3voudigd ook zomaar, jij en ik krijgen alleen nog maar meer geld terug.
  Het geld weggeven is misschien niet zo slim, maar dan in natura zonnepanelen of zoiets anders is het totaal geen drijfveer voor die persoon (en de 17 miljoen anderen) om iets eraan te doen. Ik snap het kabinet ook wel dat alleen op stroom een sigaar uit eigen doos gegeven word, ze willen je echt van het gas hebben. Wat mij betreft gaat het allemaal nog niet ver genoeg, zeg nou gewoon dat je per 1-1-2040 de gaskraan dichtzet en dan zorg je als consument maar dat je over bent op een warmtepomp.
  Om even terug te komen op het helikoptergeld
  Sowieso is het lastig om Mien uit Assen te gaan verduurzamen, als je spullen geeft word er niet goed voor gezorgd en eindigt het stuk in een hoekje. en geef je geld dan veranderd er ook niets, sowieso doet Mien natuurlijk niets want ze heeft geen geld.
  De overheid moet de woningbouw maar gaan verplichten of zoals ik zei de gaskraan dicht per 1-1-2035

  Waarom heb je eigenlijk windstroom Eric, je kan toch alles salderen ?

 5. Barry

  Hier daalt de rekening.
  Mijn netto verbruik gecompenseert met zonnepanelendelen. die betalen kWh uit via greenchoice. En die vergoeden het productietarief uit het contract. Dus ik betaal alleen energiebelasting (en die gaat omlaag

 6. eric-pvt

  ik heb windstroom omdat dat beter voelt swinters als ik de warmtepomp weer eens op 23c zet, omdat het kan, blijkbaar word er toch een witbrood geleverd door de bakker, terwijl ik een volkoren vroeg, wat een onzin… die energiewereld he..juist windstroom drukte vandaag de gasprijs, toch waaide het vandaag duur… wie geloofd het nog… die 400 gascompensatie is fossiele subsidie, hollanders pak je in de knip, verlaag de energiebelasting op stroom en verhoog gas nog maar verder, dat stimuleert, mijn verhaal is al 12 jaar oud he… wie niet horen wil…

 7. eric-pvt

  @eric-pvt heeft ook een hele oude pa, die kan het mooi vertellen hoe de energietransitie naar gas ging in de jaren 1960-1970, wat een enorm getrut zijn we aan het doen nu, zo zijn de deltawerken ook niet gebouwd, over geld werd niet gelult toen, waar zijn we in hemelsnaam mee bezig… en diegene die de oplossing heeft word weggezet, wat gek, gebruik dan ook gewoon nog een typemachine. ik gebruik de vermeden kosten en 5x tvt nu als studiefinanciering met 2 dochters. duurzaam is een jeukwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.