CV-Tuning mogelijkheden in huis

Nu ik steeds meer sensoren online in huis heb wordt het zo langzamerhand hoog tijd daar gebruik van te maken. Met het nadenken over de mogelijkheden beginnen er ook dingen voor mij duidelijk te worden. Ik kan op twee belangrijke doelen optimaliseren:

 1. Zoveel mogelijk comfort in huis;
 2. Zo hoog mogelijke COP van de warmtepomp.

En doel 1 staat deels haaks op doel 2, lastig.

En aangezien er ontzettend veel variabelen zijn die ik kan aanpassen voor het optimaliseren wordt het tijd om eerst een lijst te maken aan welke knoppen ik kan draaien in huis.

Knoppen

Waar kan ik allemaal aan draaien om het systeem in te regelen?

 • Klokprogramma ( wanneer hoe warm )
 • Pompsnelheid ELGA ( traploos )
 • Pompsnelheid CV ( normaal / hoog )
 • Pompsnelheid vloerverwarming
 • Inregelventiel bij de vloerverwarming
 • Inregelventiel slaapkamer 1 achter
 • Inregelventiel slaapkamer 2 achter
 • Inregelventiel slaapkamer voor
 • Inregelventiel badkamer
 • Inregelventiel zonneboiler-doorlaat
 • Inregelventiel zolder, kamer achter,
 • Inregelventiel zolder, kantoor
 • Open/dicht regeling op de tweewegklep

Keuzes

Wanneer moet de ELGA en/of de CV wel door de zonneboiler en wanneer niet? Als die altijd open staan dan moet mogelijk een extra plas water worden verwarmd maar kan er ook warmte aan worden onttrokken en is het boilervat eigenlijk een condensator in het systeem.

Wat ik weet

De ELGA bepaald het vermogen waarop hij moet draaien op basis van de retourtemperatuur en op basis van het verschil tussen het gekozen setpoint en de gemeten kamertemperatuur. Des te groter het verschil tussen deze twee temperaturen des te hoger wil de ELGA de aanvoertemperatuur opstoken. De ELGA besluit zelf, wanneer de retourtemperatuur boven de 40 graden komt, om terug te toeren in vermogen. Immers er kan op dat moment niet meer het volledige vermogen worden toegevoegd in het systeem.

De maximale aanvoertemperatuur van de ELGA ligt zo rond de 42 a 43 graden.

Op dit moment, met gemiddeld 11 graden buiten, doet de warmtewisselaar dit:

warmtewisselaar

Het gaat met name om de tweede run vanaf 13:00 tot 15:00. Hier zie je duidelijk dat de ELGA nog steeds bezig was met het opwarmen van het CV circuit. Bij het uitschakelen van het systeem lag de aanvoertemperatuur zo rond de 37 graden. Ik vermoed dat wanneer ik de zonneboiler uit het systeem haal de temperatuur sneller richting de maximale waarde van 43 graden schiet.

Aanvoertemperatuur

Ik wil eigenlijk mijn ELGA zodanig inzetten dat de aanvoertemperatuur zo snel als mogelijk op de maximale waarde zit. De radiatoren op de eerste verdieping werken dan hun best. Wil ik dat voor elkaar krijgen moet ik dus ervoor zorgen dat de retourtemperatuur zo snel als mogelijk 40 graden of hoger wordt. En dat laatste krijg ik alleen voor elkaar wanneer de afgifte van warmte, veel, kleiner is dan wat de ELGA aanvoert.

En er moet wel weer voldoende afgiftevermogen zijn anders wordt het huis uberhaupt niet warm.

Hoe ga ik deze puzzel werkend krijgen?

15 Reacties

 1. S.Jelsma

  Hoi Martin,
  Misschien is een RTA ventiel toepassen een idee. Deze zou dan ergens tussen je elga en de ZB moeten komen in de aanvoer. De meetbulb die aan dit ventiel zit moet dan op de retour van je elga komen. Hiermee bepaal je doormiddel van een voorinstelling bij welke retourtemperatuur het ventiel dicht loopt en dus de ZB niet meer mee doet.
  Even googlen en dan snap jij vast wat ik bedoel.

 2. Martin Kleinman

  Zoiets zit er al tussen. Ik kan met hulp van de zonneboilercontroller een klep bedienen. Die staat nu ingesteld zolang de zonneboiler warmer is die meedoet.

  En ik heb dus een bypassklep zodat ik zelf ook kan bepalen wat er gebeurd.

 3. Rick

  Low tech brainfart:
  – Elga wordt heel boos bij gewenste temp >1* C verschil tov huidige temp toch?
  Dus gewoon kortstondig de thermostaat omhoog knallen? Circa 15min om alleen ff de retourtemp op te warmen?

 4. Rick

  Echter voor de beste COP wil je een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur.
  Dus een ander alternatief is de radiatoren op de eerste verdieping vervangen voor grotere varianten.

 5. Barry

  Ik zou voor een warmere bovenverdieping de vloerverwarming beneden wat afknijpen (ofwel door pompsnelheid VV pomp te verlagen ofwel door een andere regelventiel op de VV verdeler).

  Immers hoge aanvoer temp is funest voor de COP, dus langer stoken met lage aanvoertemp is het beste.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Daar zit hem nu de tegenovergestelde balans in. Mijn vloer kan best overweg met hele lage temperaturen, alleen onder de 33 graden aanvoertemperatuur en -2 of lager wordt het dan niet warm in de woonkamer. Dus eigenlijk wil ik minimaal 33 graden of hoger hebben.

  Aan de andere kant wordt het boven pas lekker warm als de radiatoren 40 graden zijn of hoger. De radiatoren zijn al veel groter juist vanwege de lage aanvoertemperatuur.

  Ik ben nu inderdaad de vloerverdeler aan het knijpen, er zit een inregelventiel op die ik nu voor 2/3e dicht heb zitten. ( 2,25 slag open ). Nu met de sensoren kan ik al hele interessante dingen afleiden. Moet even kijken hoe ik die moet interpreteren.

 7. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Klopt, ik wil een hoge COP maar ook een zo hoog mogelijke aanvoertemperatuur, en daar zit ergens een balans in die ik moet vinden.

 8. Marnix

  Wat dacht je van een 2e ELGA alleen voor boven ?
  Of huidige ELGA verkopen en de Toshiba versie installeren, heeft iets meer vermogen als ik het goed heb.
  Feit is dat de 5.1 Kw wat aan de krappe kant is wat je nu parten speelt.

  Vloerverwarming ook boven aanleggen, maar dan moet ook daar je dekvloer uit ivm de leidingen die kriskras hier doorheen lopen.

 9. Martin Kleinman

  ELGA zou ruim zat moeten zijn. Zelfs bij -20 heb ik nog geen 5kW warmteverlies ( volgens mijn eigen verliesberekening ).

  ELGA trekt het ook prima. Alleen ik moet de balans zien te vinden. Wordt druk aan gewerkt! πŸ™‚

 10. Marnix

  Ik dacht ik gooi maar wat ideeen voor de pot.
  Ik snap dan alleen niet waarom je het met lage aanvoer temperaturen boven niet warm krijgt.
  Ons doorwaai hok heb ik gisteren nog op 20 graden gebracht met 30 graden aanvoer. boven werd het ook 20c en de radiatoren zijn standaard 22 (orgineel 1980).

 11. Martin Kleinman

  Is vermoedelijk mijn eigen perceptie. De radiatoren boven staan ingesteld op 18 graden. Wanneer de ELGA aan gaat dan blijven de radiatoren boven uit. Dus dan zal het er 18 graden zijn.

  Vorig jaar merkte ik dat de woonkamer dus wel warm wordt met 35 graden aanvoer maar dat dat voor boven net niet genoeg is.

 12. Marnix

  Je hobby is nog lang niet ten einde, dat is zeker.
  Zelf heb ik er 2 jaar over gedaan de vloerverwarming goed in te regelen.
  Zodra morgen mijn WP loopt kan alles ineens in een ander daglicht staan en beginnen we weer opnieuw met draaien.

  Het scheelt boven wel als je woonkamer op temeratuur is, misschien kan je nog de woonkamerdeur openzetten zodat een deel van de warmte naar boven gaat.
  Boven wilde je toch een split airco ? Deze kan je dan in deze periode ook inzetten als hulp.

 13. Martin Kleinman

  Ik heb misschien vorig jaar de verkeerde kant op zitten te optimaliseren. Ik heb vorig jaar namelijk alle klokthermostaatkranen boven krapper ingesteld, dus 18 graden continu en dan stoken tussen bijvoorbeeld 15:00 – 20:00 ( kamer Kevin ). En zo een specifiek schema per kamer. ( inclusief badkamer ).

  Misschien is de truc juist wel om alle klokthermostaatkranen gewoon op exact hetzelfde schema in te stellen als de woonkamer binnen en ook in te stellen op 20 graden.

  Het hele huis wordt dan gewoon 20 graden (evenwichtig ).

 14. Marnix

  Waar thermostaatkranen ook altijd last van hebben is dat de stift na verloop van tijd vast gaat zitten en ze niet meer werken.

  Goed idee, baat het niet dan schaadt het ook maar weinig.

 15. Martin Kleinman

  Die stiftjes doen het gelukkig nog, maar is wel een aandachtspunt om op te letten inderdaad.

  Ik heb vanavond boven alle klokprogramma’s aangepast en ze lopen nu bijna hetzelfde mee als beneden. Alleen staan ze iets lager ( 0.5 graden ). En gaan ze een fractie eerder uit.

  Vanavond een testrun gedaan daarna, ELGA 1 graad hoger gezet. Resultaat boven lekker warm en boiler boven op 42 graden.

Geen reacties toegestaan.