Dakisolatie en de cijfers

En het eerste stookseizoen met dakisolatie is nu wel ten einde kunnen we wel stellen. Hoog tijd om onze, idioot 🙂 gedetailleerde cijfers erbij te pakken en kijken hoeveel gas we nu hebben bespaard.

Terug in de tijd

De firma Koston heeft hier in september net werk afgeleverd en ons dak na-geïsoleerd. Op bovenstaand plaatje is te zien hoe dit wordt gedaan. Met een hard plastic lans en een speciaal hiervoor gemaakt apparaat worden piepschuim bolletjes en lijm samen gemengd en onder de dakpannen gespoten. Deze ruimte is bij de meeste moderne huizen best fors. In ons geval gemiddeld 7 centimeter. Omgerekend houdt dit een R declared in van 2,3, en dat zou dus gelijk moeten staan aan een aanzienlijke energiebesparing.

Randvoorwaarden

In dit artikel ga ik er van uit dat een winterseizoen duurt van 1 oktober t/m 31 maart van het jaar erop, omgerekend dus een periode van zes maanden.

Daarnaast is in deze periode verder weinig tot niets aangepast wat het gasverbruik ook zo kunnen beïnvloeden. Dus geen ander klokthermostaat programma, ingrijpende wijzigingen in wie er wanneer thuis is, extra isolatie etc etc.

Winter seizoen 2010-2011

Van 01-10-2010 tot en met 31-03-2011 hebben we 1061,041m3 gas verbruikt. Het aantal graaddagen in dezelfde periode was 2454,7.

Winter seizoen 2011-2012

Van 01-10-2011 tot en met 31-03-2012 hebben we 916,363m3 gas verbruikt. Het aantal graaddagen in dezelfde periode was 2187,9.

Gasverbruik

Het gasverbruik in het laatste winter seizoen was lager, maar het aantal graaddagen ook. De vraag is nu of we ook gas hebben bespaard als we de graaddagen mee laten tellen.

Eerst maar eens kijken hoe de verhouding gasverbruik ten opzichte van het aantal graaddagen is.

m3/graaddag
2010/2011 0,43225
2011/2012 0,41883

Er zit inderdaad een subtiel verschil tussen beide stookseizoenen waarbij het laatste seizoen iets gunstiger is uitgepakt. Dat is een eerste goed teken.

Graaddagen

En wat als we ze beide gaan verrekenen met de formule: (GasSeizoen2*GraaddagenSeizoen1/graaddagenSeizoen2)/gasSeizoen1?

(916,363*2454,7/2187,9)/1061,041= 0,968961 of omgerekend 96,9%. Het gasverbruik na het isoleren van het dak is dus 3,1% lager ten opzichte van het eerdere seizoen. Als je dat vergelijkt met spouwmuurisolatie waar ik eerder over schreef dan lijkt dakisolatie geen zoden aan de dijk te zetten maar is dit wel zo?

Problemen?

Even voorop gesteld, we stoken niet op de zolder/bovenverdieping, hierdoor zal de besparing altijd wat lager uitvallen wat betreft dakisolatie. Er zijn echter nog meer problemen aan te wijzen.

Ik had verwacht meer te besparen met de isolatie van het dak. Dat we slechts 3,1% besparen in plaats van 10 of 15% moeten we denk ik zoeken in andere problemen in huis. De warmte in huis, en met name de woonkamer, lekt namelijk ergens anders weg. Dit is nu heel duidelijk geworden nu het dak is geïsoleerd. Het is namelijk nu warmer in de gang/hal dan in de woonkamer wanneer de CV ketel uit staat. Met andere woorden in dat deel van het huis blijft de warmte beter in huis dan in de woonkamer/bijkeuken.

Daarmee kom ik meteen op ons grote probleem. De bijkeuken. De warmte in huis lekt daar dermate snel weg dat de isolatie onder de dakpannen daar niets aan kan doen. Vergelijk dit maar met een passiefhuis waar alle ramen kapot zijn. Je kan dan je huis nog zo goed geïsoleerd hebben maar dit zal geen enkele invloed hebben op hoe de warmte wordt vastgehouden in huis.

Bijkeuken

Dat wordt dus binnenkort de bijkeuken strippen, de problemen vinden, oplossen en isoleren om daarna alles netjes weer af te werken. Dan gaan we waarschijnlijk een gigantische val in ons gasverbruik zien, en daarmee wordt ook de zonneboiler / CV installatie ook NOG interessanter.

Wordt vervolgd.

 

 

1 Reactie

  1. Technisol

    De kosten van huisisolatie kunnen inderdaad flink oplopen. Echter valt dat op de lange termijn in het niet bij de kostenbesparing die je kunt realiseren.

Geen reacties toegestaan.