De grote douchekoppentest

douchekoppen

 

De grote douchekoppentest! Vandaag een test gedaan met 4! douchekoppen. Drie zijn afgebeeld op bovenstaaande foto. Van de meest linker hebben we er twee en beide zijn apart van elkaar getest.

Testmethode

Simpel; Een grote emmer, een maatemmertje en een stopwatch. De kraan aan en bij een volledige straal tegelijkertijd de stopwatch aan en de douchekop in de emmer. En uiteraard na een minuut de kraan uit. Daarna met een maatemmertje steeds een liter uit de emmer halen en het resultaat opschrijven. Daarnaast heb ik een waterbeperker waarmee ik ook bij sommigen heb getest. ( kolom beperking ).

Resultaat

Merk Beperking liter/m Metingen
Grohe rainshower Ja 6,5 3
Grohe rainshower Nee 6,5 2
Witte noname Nee 5,5 2
Chroom Bespaarbazaar Ja 6,8 2
Chroom Bespaarbazaar nee 7,5 2
Chroom 2 Ja 6,5 2

De douchekop van Bespaarbazaar doet gemiddeld 6,8liter/minuut met de beperking. Onze Grohe rainshower doet slechts 6,5liter/minuut! Alleen de witte noname douchekop bespaard nog meer met slechts 5,5liter/minuut.

Wat me opvalt is dat het allemaal ontzettend dicht bij elkaar zit.

 

6 Reacties

 1. peter

  Hele gave test.

  Ik dacht dus een geode (zuinige) douchekop te hebben met 8.8 ltr/min.

  Mijn vraag is dan direct, afgezien van de meting, douchen ze ook lekker?

  Want ik kan dan dus nog 2ltr./min. naar beneden.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De witte douchekop raad ik je af, die is ronduit beroerd. De chromen douchekop van Bespaarbazaar.nl is wel lekker alleen heeft in het midden geen waterstralen.

  De Grohe bevalt ons prima. Ik wist niet dat die zo weinig water verbruikte.

 3. Marnix

  Ik heb hier een keer mee geexperimenteerd, een kleine ring in de aansluiting aangebracht. Het bespaarde enorm maar door de kleine hoeveelheid water had iedereen het hier koud onder de douche. Minder dan 6.5 ltr gaat tenkoste van het comfort.

 4. Gert

  Volgens mij hebben we geen energiezuinige douchekop, 4 minuten douchen, verbruik 24 liter dus 6 l/min maar dit heeft een andere reden.
  Tapwater hier ingesteld op 55 graden de thermostaatkraan (39gr) 1 slag openen geeft een behagelijke temperatuur, verder openen wordt het water minder warm!
  En een temperatuur van 55 graden is nog voldoende om legionella te voorkomen.

  Het wordt aangeraden om de warmwaterleiding niet te isoleren i.v.m. legionella, maar zit er wel aan te denken om het te doen als ik in het voorjaar de cv leidingen ga isoleren. Meerdere heet water tappunten en een douche op de verdieping.
  Martin heb jij de warmwaterleidingen geïsoleerd?

 5. Martin Kleinman

  Alle WW leidingen zijn hier geisoleerd. Sterker nog; een deel van de leidingen is sinds de verbouwing van de badkamer is een groot deel van ons huis voorzien van kunststof leiding.

  Die komt in twee kleuren, blauw en rood.. Blauw, niet geisoleerd, voor koud water, en rood, geisoleerd, voor warm water!

 6. f. rec

  Mooie test! Ik heb net een nieuwe Grohe gekocht (45 euro, Grohe Vitalio Comfort 100, -35% H2, 9.5 L/min @ 3 bar) die waterbesparend leek. MAAR net metingen gedaan:
  – Grohe Vitalio Comfort 100: 8.00 L/min (6 metingen)
  – Onze 20 jaar oude, niet-sparende kop: 8.25 L/min (2 metingen).
  – Zonder douchekop: 12.0 L/min (2 metingen).
  Er lijkt minder water uit de Grohe te komen (4 gezinsleden unaniem) waardoor je minder geneigd bent de kraan zachter te zetten (wat met de oude douchekop altijd deden: 5.5 L/min). Kortom, ik geloof niet in waterbesparende douchekoppen die comfortabeler douchen! Ik ga de dure Grohe inruilen voor een goedkoop model van 10 euro.
  PS. Kan jij de test herhalen zonder douchekop? Het feit dat jij lagere waarden dan ik meet kan zijn doordat er bij mij een andere waterdruk is en een andere CV-ketel (warmwaterklasse CW5).

Geen reacties toegestaan.