Defrost in grafiekvorm

En ik realiseerde mij ineens dat de grafiek een stuk eenvoudiger is om te maken dan ik vooraf had gedacht. Korte samenvatting; Ik zat te moeilijk te denken. Met onderstaande query ging het in 1x goed:

SELECT ROUND( des.buitentemperatuur, 1 ) AS buiten, 
    COUNT( 'x' ) AS aantal
 FROM dts_elga_defrosts des
 GROUP
  BY ROUND( des.buitentemperatuur, 1 )
 ORDER
  BY ROUND( des.buitentemperatuur, 1 ) ASC;

Daarna de resultaten naar Excel gekopieerd en vanuit daar onderstaande grafiek gemaakt.

Op de X-as de buitentemperatuur op het moment van de defrost, op de Y-as het aantal keer sinds 01-01-2018 dat dit voor is gekomen. Wat opvalt is dat er een hele duidelijke piek is tussen de 1,5 tot 3,5 graad buiten. Die groep steekt er met kop en schouders bovenuit qua aantallen.

Dat klopt ook met mijn vermoeden. Rond die temperaturen zie ik regelmatig defrosts en zodra het kouder wordt neemt dat aantal hard af in de andere grafieken.

3 Reacties

 1. Michiel

  Leuk! Je mag verwachten dat defrosts te maken hebben met buitentemperatuur, luchtvochtigheid en het vermogen (percentage van maximum?) dat de warmtepomp levert. Zou mooi zijn als er soort heat map is te maken van het gebied met de meeste defrosts (rond het vriespunt, met een hoge luchtvochtigheid, als de warmtepomp hard moet werken).
  Mijn warmtepomp verwarmt nu vrij constant, en er gaan dagen voorbij zonder defrosts. Bij het op vol vermogen vermogen verwarmen had ik net als jij soms bij relatief hoge temperaturen een defrost.
  Leuk voor het inzicht zo’n dataset.

 2. mike

  Heeft het misschien ook iets te maken, met de bijzondere eigenschap van water, welke bij +4 C zijn hoogste volume heeft? Een vraag voor de natuurkundige onder ons. Ik ga zelf ook nog verder zoeken.
  Met vriendelijke groeten Mike Meeken

 3. mike

  Lees “dichtheid” ipv volume
  Met vriendelijke groeten Mike Meeken

Geen reacties toegestaan.