Delaminatie problemen met Isofoton I100/12 panelen

Vandaag ben ik het dak op geweest om de Clickfit beugels te vervangen van onze Isofoton panelen. We hebben de vaste beugels vervangen voor de instelbare beugels. Karweitje van ongeveer twee uur.

De panelen zitten nu vast met het, idiote, aantal van 18 beugels. Die panelen gaan windkracht 14 met gemak overleven :-). De panelen zijn 15cm dichterbij de nok geplaatst en 15cm dichterbij het einde van het dak. Hiermee pakken de panelen net ietsje meer en langer zon. Hopenlijk 5-10% meer rendement.

Verder heb ik van alle panelen foto’s genomen in verband met delaminatie problemen. Op alle 5 panelen is duidelijk te zien dat rondom de solderingen het laminaat dat UV licht tegenhoud, loslaat van de cellen. Hierbij worden de cellen beschadigd en gaat de opbrengst achteruit.

Een compleet formulier met foto’s is inmiddels onderweg naar Isofoton en ik mag aannemen dat daar positief op gereageerd gaat worden. Wordt vervolgd dus.

Hierbij wat foto’s van de Isofotons.

5 Reacties

 1. Niels

  @Martin: hoe heb je dit probleem oorspronkelijk ontdekt? Gewoon bij plaatsen/verplaatsen van je panelen? of had je al merkbaar minder-opbrengsten?

 2. Martin Kleinman

  Bij het plaatsen van de 2e hands panelen zag ik dit fenomeen al, pas nadat http://www.polderpv.nl er een melding van maakte dat het delaminatie was ben ik verder gaan zoeken.

  Ik heb t.o.v. het oosten altijd al minder opbrengst met deze set. Of dit volledig door dit delaminatie komt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het niet hoort.

 3. Pingback: Tweets die vermelden Delaminatie problemen met Isofoton I100/12 panelen | Familie Kleinman blog -- Topsy.com

 4. Ronald

  Dit mag absoluut niet gebeuren en Isofoton moet de panelen gewoon vervangen daar ze 10 Jaar product garantie geven.

  MvG
  Ronald
  Magae solar GmBh

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Ronald,

  Vertel dat maar aan Isofoton, die doen het af als een estetisch probleem. Ik mag de panelen terugsturen dan gaan ze ze testen in hun lab. Beetje onder het motto “wij van WC-Eend”..

Geen reacties toegestaan.