Dilemma, nieuwe server

Ik kom er niet uit voor wat betreft het in gebruik nemen van een nieuwe server. Waar ik vooral mee zit is het energieverbruik en een eventuele “TvT”.

De meest zuinige optie is een server gebaseerd op de Fujitsu 3644B moederbord met 16gb geheugen, Celeron of Pentium G4560 processor, 1 SSD en 1 harddisk van 2.5″ voor data. Deze set doet idle met alles in powerdown minder dan 5W. Een vergelijkbare server met een Asrock moederbord is iets minder zuinig en doet minder dan 10W onder dezelfde omstandigheden.

Echter het Asrock moederbord is 100 euro goedkoper dan het bordje van Fujitsu.

Er van uitgaande dat het verbruik onder load hetzelfde is bij beide borden scheelt het in de meest theoretische mogelijkheid nog geen 10 euro per jaar aan elektriciteit. De TvT van het 3644B bordje is iets meer dan 11 jaar ten opzichte van het Asrock moederbord. Een zo zuinig mogelijke setup is leuk maar ergens houdt het toch op vind ik. Mijn verwachting is dat de server 4 tot 6 jaar blijft draaien, ik “verdien” die extra investering op deze manier niet terug.

Dilemma 2 is dat ik ook nog de eerder genoemde laptop heb liggen. Deze heb ik intussen in idle mode terug naar 16W. Die laptop heb ik al liggen en ik zou daarvoor alleen een extra harddisk moeten aanschaffen. Dat scheelt nog meer aan kosten allen ten koste van een hoger energieverbruik en dus een hogere energierekening.

Wat is nu wijsheid. Een nieuw servertje in elkaar schroeven is erg leuk, het instellen en configureren van de software nog leuker. Daarna de server met instellingen zo zuinig mogelijk maken is ook leuk, maar daarna draait de server en heb ik er geen omkijken meer naar.

De laptop heb ik al liggen en de investering is veruit het laagst als ik deze ga hergebruiken.

Keuzes, keuzes, keuzes.

2 Reacties

  1. Barry

    Waarschijnlijk is de huidige setup blijven gebruiken het meest duurzame. iets meer kwh maar minder gebruik grondstoffen.
    Wellicht het geld gebruiken voor een lening aan een windpark?

  2. Ingmar

    Idd, tvt is leuk, maar het gaat uiteindelijk om de voetafdruk. Vanuit dat oogpunt is het gebruik van de laptop het meest voor de hand liggend en eigenlijk een no-brainer.

    De Fujitsu zou de optie zijn als je toch wilt vervangen. Niet vanwege de TVT, maar vanwege: Put your money where your mouth is. Op die manier stimuleer je fabrikanten om zuinigere hardware te maken, er is blijkbaar vraag naar. Als niemand het koopt zal niemand het ontwikkelen.

Geen reacties toegestaan.