Domotica uitbreidingen

Ik heb gisteravond nog wat uitbreidingen gemaakt op mijn domotica pagina.

Actueel verbruik

Sommige zaken zijn een inkoppertje waarbij ik mij soms afvraag waarom ik er niet eerder op ben gekomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor onderstaande grafiek;

Deze grafiek laat zien wat er ongeveer op dit moment door de kWhmeter gaat. Dit doe ik door het verbruik van alle plugwise pluggen te pakken en daar de opwek volgens jSunnyreports weer vanaf te halen. Hiervoor moest ik een aantal kleine aanpassingen doen. Voorheen liep jSunnyreports elke 10 minuten, dat heb ik nu verkort naar elke minuut. Gelukkig is met alle optimalisaties jSunnyreports nu zo snel dat hij binnen een paar seconden klaar is met het updaten en verwerken van alle informatie.

Bovenstaande grafiek is van vandaag ( 15-04-2020 ).

KNMI

Ik bewaar al jaren de informatie van het KNMI maar deed daar eigenlijk erg weinig mee terwijl dit wel erg interessant is.

Daarom deze tabel maar toegevoegd.

Dit is de actuele data vanaf het KNMI station aangevuld met de minimum en maximumtemperatuur.

5 Reacties

 1. Vincent

  Hoi Martin,

  Gebruik je toevallig BeNext? Ik lees via de P1 poort mijn netto inname / terug levering uit (minuutwaarde). Ik zet daar de opbrengst van de panelen bij en heb dan mijn gevraagd vermogen in beeld en het opgewekt vermogen dat ik zelf verbruik.

  Bijkomend voordeel is dat de gateway 24h data vasthoudt. Hierdoor kan ik in de nacht mijn WiFi, wifi repeater en modem uitzetten (en met onze mobiele telefoon weer inschakelen) zonder verlies van met gegevens.

  Scheelt in de nacht en op dagen dat we allebei aan het werk zijn toch 11W. En dat keer heel erg veel uren op een jaar.

 2. Joram

  Je weet nu wat je terugleverd. Je weet wat je opwekt. Dan weet je ook hoe efficient je opwek is, als in wat je directe verbruik is van wat je opwekt. Straks als de saldering er af gaat wil je dat zo hoog mogelijk hebben.

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Vincent,

  Nee ik gebruik geen P1 poort, ik heb nog een ferrarismeter hangen in de meterkast. Ik bereken de teruglevering door het verbruik met plugwisepluggen en de opwek van de PV panelen van elkaar af te trekken.

  Dat geeft een aardig maar nog niet volledig sluitend beeld, er zijn nog genoeg apparaten en lampen waar nog geen plugwise plug tussen zit namelijk.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Grotendeels inderdaad! Alleen ligt ons verbruik nog wat hoger; Alle verlichting, en een aantal apparaten zit nog niet op een plugwise plug op dit moment.

  Maar zeker interessant om daar eens een artikel aan te wijden.

 5. Vincent

  Hoi Martin,

  Toch een andere meter overwegen? Ik zie elke schakeling (zelfs het poetsen van de panelen is te zien in de data vandaag).

  Als ik dat vergelijk met wat ik meet, vind ik je patroon dan ook erg vlak terwijl het dat absoluut niet is. In de nacht fluctueert mijn netto inname tussen de 89 en 158 watt met uitschieters naar 210W. Vermoedelijk de koelkast / vriezer / vloerverwarming pomp maar ik moet nog wat uitbreiden in de meetset. Ik mag helaas geen screen shot uploaden om een voorbeeld te geven.

  Oftewel: er is nog meer energie winst te behalen door nauwkeurigere metingen te doen.

Geen reacties toegestaan.