Domotica

En een kort overzicht van onze domotica. Alhoewel het bij ons, nog geen, echte domotica is. Op dit moment houd ik alleen een heleboel temperaturen bij in huis en diverse zaken over de zonneboiler.

Doel

Ik wil mijn huis nog beter leren kennen en op basis van de informatie die ik allemaal bewaar kijken of ik nog intelligenter kan stoken en zo nog meer energie kan besparen. Oja en ik doe dit ook een klein beetje omdat het kan πŸ™‚

De hardware

raspi

In huis hebben we intussen een drietal Raspberry PI’s die temperaturen voor ons bijhouden. Het loggen doe ik met de hulp van DS18B20 digitale temperatuursensoren. Daarnaast heb ik een Grundfos VFS 2-40 flow/temperatuursensor zitten bij de ELGA om de flow te meten.

De sensorlocaties:

  • Raspberry PI, Douche WTW, kruipruimte, meterkast
  • Raspberry PI, Zolder, deel zonneboiler, kantoor, deel CV installatie, woonkamer
  • Raspberry PI, ELGA, buiten, schuur, deel CV installatie.
  • Arduino, ELGA, flow en aanvoertemperatuur.

En ik houd met een eigen geschreven tooltje de status bij van de zonneboiler en schrijf die informatie ook weg in mijn database. De software is hier te vinden hiervoor overigens.

Frontend

Met de hulp van JSON objecten die ik uit mijn database haal en Bootstrap heb ik een eigen intranet website gebouwd waarin ik alle informatie kan inzien.

Hieronder een aantal screenshots

Index

domotica_index

Op deze pagina heb ik een overzicht van alle temperaturen in en om het huis, overzicht hoe de zonneboiler het doet en ook de opbrengst van de zonnepanelen.

WTW

domotica_wtw_actueel

Actuele informatie over de doucheWTW. In de grafiek onderaan is te zien dat vannacht iemand onder de douche heeft gestaan en iemand rond 19:00. Uiteraard kan ik inzoomen op deze delen voor meer informatie. En ik kan ook de historische data ophalen van elke dag.

Temperaturen

domotica_temperaturen

Temperaturen van diverse ruimtes en buiten van vandaag. Washok wordt warmer omdat er vanavond een was in de droger is gegaan. Uiteraard kan ik inzoomen op een bepaalde periode en ik kan grafieken aan en uit zetten voor meer detail.

Verwarming

domotica_verwarming

Een hele drukke grafiek. Op deze grafiek staat bijna alle relevante informatie over de verwarming. Door in te zoomen en specifiek naar 1 of 2 grafieken te kijken krijgt deze tabel betekenis.

Zonneboiler

domotica_zonneboiler

En informatie over de zonneboiler, niet alleen de temperaturen maar ook de deltaT over de collector en de pompmodulatie.

Meterstanden

Ik kan ook de meterstanden intussen bijhouden met de nieuwe domotica website. Hiermee heb ik alle informatie nu geintegreerd in 1 dashboard.

dashboard