Een jaar zonneboiler

Het is alweer bijna een jaar geleden dat bij ons de zonneboiler is gestart. In dit artikel blik ik terug op de ervaringen van het eerste jaar.

Het begin

Op 24-11-2008 was het dan eindelijk zover, de stekker van de boiler ging in het stopkontakt en het systeem was daarmee officieel opgeleverd en klaar voor gebruik. De installatie was kinderlijk eenvoudig maar was qua tijd toch wel tegen gevallen. Uiteindelijk zijn er ongeveer 6 mandagen in de installatie gaan zitten, waarbij ik ook mijn eigen uren heb meegeteld.

Ik had uitgerekend dat de boiler van half maart t/m half oktober 100% dekking voor warm water zou hebben. Hoeveel opbrengst we zouden hebben in het naseizoen en winter wist ik dus niet. Daar kwam dus al snel antwoord in. Weinig. De hoogste temperatuur onderin de boiler die we hebben gemeten tot begin januari was slechts 24 graden. Dus absoluut niet om over naar huis te schrijven. Maar goed, alle kleine beetjes helpen, en water opwarmen van 20-60 graden kost nog altijd minder energie dan water van 10 graden tot 60 graden opwarmen. Dus er was wel onmiddelijk een paar m3 besparing.

Vanaf eind januari was het duidelijk te merken dat de dagen langer werden. Eind januari werd al 32 graden onderin de boiler gehaald. Toch niet slecht! Februari 2009 was dan qua weer een drama. Eigenlijk maar 3 dagen met zon gehad en die 1e hele mooie dag tikte de boiler netjes 35 graden aan.

Voorjaar

Mijn voorspelling is exact uitgekomen, half maart ging de boiler ineens fanatiek meedraaien. Op 18 maart tikte hij al 56 graden onderin aan, bovenin waarschijnlijk nog wat warmer, want de douche die we die avond namen was gratis. Althans de CV ketel sloeg niet aan toen we aan het douchen waren! Twee dagen later haalden we voor het eerst de magische 60 graden grens en op 30-03-2009 gingen we al door de 70 graden grens heen! Uiteindelijk haalde maart bijna 75% warm water dekking.

April was voor de zonneboiler ook een uitstekende maand met maar liefst een berekende dekkingsgraad van meer dan 96%. Mei haalde dat net niet en ging met precies 96% dekking de boeken in. Eind mei haalde de boiler al dik 80 graden!

Zomer

Lang leve de zonneboiler! Juni was heerlijk met eigenlijk constant 60 graden of hoger in de boiler. Het record in deze maand was maar liefst 89 graden. Met dank aan Eric-PVT hebben we op 1 juli de stekker uit de CV ketel getrokken, op dat moment stond de zonneboiler er alleen voor, uiteindelijk ging de stekker er pas weer in september in. Dus dit experiment is geslaagd. Juli en augustus gaan beide dus ook met 100% dekking de boeken in.

De eerste twee dagen van september waren ook prima alleen viel jammer genoeg de temperatuur in de boiler op 3 september terug naar 42 graden. En dat was helaas net merkbaar onder de douche. De hoogste temperatuur was 66 graden gemeten op 20-09-2009. Die temperatuur zullen we pas weer zien ergens in maart 2010 denk ik. Oktober was nog redelijk met nog een mooie uitschieter naar 52 graden op 17-10-2009. Daarna loopt de lijn hard naar beneden. Inmiddels is het november en blijft de opbrengst zo tussen de 20-30 graden in zitten. Niet slecht maar ook verre van goed.

Subsidie aanvraag

Wat een drama. Ik heb meerdere malen met Senternovem moeten bellen om mijn subsidie geregeld te krijgen. Eerst kregen we slechts 1×314 euro omdat ze vonden dat we maar 1 collector hadden. Daarna waren ze ons dossier kwijt en als een donderslag bij heldere hemel kregen we ineens begin JULI de tweede 314 euro op onze rekening.

Samengevat

Half december 2008 subsidie-aanvraag ingediend, 7-4-2009 de eerste 314 euro. 1-7-2009 de tweede 314 euro. Meer dan 6 maanden tussen aanvraag en afronding. Op dit vlak kan Senternovem nog een hoop leren. Want hoeveel werk is het nu om een aanvraag te controleren?

Besparing

En dan nu. Hoeveel hebben we nu bespaard op onze gas en electriciteitsrekening?

Mijn berekende gasbesparing is 144,1m3 en electriciteit is : 255,3kWh. Totale energie-inhoud hiervan is net geen 6GJ. Met een theoretische opbrengst van 8.4GJ volgens SunSystems hebben we een rendement behaald van 71,5%. Ik was uitgegaan van 75% rendement gezien ons westdak. Dus we zitten ietsje onder de verwachting.

Voor de economen onder ons 🙂 we hebben ongeveer 150 euro met onze zonneboiler bespaard volgens deze cijfers. Ons gedrag is anders geworden wat betreft douchen, wassen etc dat ik vermoed dat de daadwerkelijke besparing nog wat groter is dan bovengenoemd cijfer.

Seizoen 2010

Ik verwacht dat de zonneboiler nog meer gaat opbrengen in het komende seizoen. De instellingen van de boiler zijn aangepast en geoptimaliseerd waardoor we meer rendement met de boiler zullen halen. Daarnaast willen we volgend jaar veel eerder de stekker al uit de CV trekken, misschien al zo vroeg als begin mei, waardoor we nog meer gas gaan besparen.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om het systeem aan te sluiten op de verwarming/vloerverwarming die er nog moet gaan komen. In het voorjaar en najaar zouden we hier nog een paar extra joules mee moeten kunnen besparen 🙂

11 Reacties

 1. Harmen

  Genieten !!!!!!, ik vind het erg leuk, de passie waar jij dit mee bijhoud !! Petje af ik kijk iedere dag meerdere malen of er weer iets nieuws op je site staat. Erg leuk !!! Ga vooral door !!!! Mijn boilertje tikte vandaag 21 graden onderin aan ook niet fantastisch dus. Maar afwachten. Veel succes !!!

  Groet,

  Harmen

 2. peter

  Hallo Martin,
  Op de eerste plaats je site is echt perfekt, ik kan het niet nalaten om iedere dag even te kijken.
  Je hebt van mij al een keer foto’s van mijn zonneboiler op je site geplaatst.
  IK wil ook wel even doorgeven hoe de stand van zaken er bij mij voor staan, ik hou het niet elke dag bij hoeveel graden het in de boiler is (ga wel iedere dag even kijken) . afgelopen zomer is het twee keer voorgekomen dat de ontluchting op het dak open ging omdat het 90 graden in de boiler was.De tweede keer was toen ik op vakantie ben geweest en het hier erg warm was (35 gr.) de buren hadden het horen sissen. Ja we waren niet thuis dus was er geen afname, de volgende zomer maar de buurt uitnodigen om te douchen of het zwembad te vullen met heet water.
  Senternovem is bij mij ook al een drama op 18 juni aanvraag ingediend, in september maar eens een mail gestuurd met de vraag waarom ik nog niets gehoord had, volgende dag werd ik teruggebeld. Mijn aanvraag was blijven liggen, maar ik zou binnen een week post krijgen. (dus niet) Hierna heb ik stelselmatig om de twee weken gebeld, en ieder keer is me verteld dat ik deze week een brief zou krijgen. Maandag 16-11 weer gebeld, mijn verhaal weer verteld en de medewerker gevraagd of ik iemand van de directie kon spreken (dat ging dus niet) maar wel een baas van de afdeling, die man vroeg mijn referentienummer, heb ik niet (zit er al 22 weken op te wachten)De beste man was verbijsterd. Nu heb ik van hem mijn referentienummer gekregen en ik moest meteen mijn aanvraag tot uitbetaling opsturen,en nu maar hopen!!! Ik heb mijn vloerverwarming op de boiler aangesloten, en het werkt wel alleen mag de zon wel wat meer schijnen. Met dit weer is het bovenin 20 graden en onderin 18 graden.Ik heb het nu zo ingesteld dat bijna alle warmte naar de vloer gaat, wat dit uiteindelijk opleverd weet ik niet..
  Ik zou wel eens willen weten of ander mensen ook zo lang op senternovem hebben moeten wachten, en kun je ook zien hoeveel mensen er per dag naar jou site gaan?
  Ga zo door Martin.

  Groeten Peter

 3. sander kerkhoff

  ikke
  eerst 1/2 jaar wachten op een positief subsidieveroek

  eind augustus vaststellingsaanvraag voor uitbetaling ingediend, 2 keer gebeld, en de mededeling gekregen dat de adviseur ermee bezig is….hoeveel werk is een handtekening zetten

 4. Hielke

  hallo Martin,
  en ook ik lees regelmatig en met veel plezier mee. Ik lees dat je ongeveer 150 euro hebt bespaard in het eerste jaar; valt je dat niet tegen? Dat betekent dat jouw terugverdientijd (4000-(314+314))/150 = 22,5 jaar bedraagt! En dat terwijl de adviseurs die ik over de vloer heb gehad, het hadden over 7 a 9 jaar, afhankelijk van de gasprijsontwikkeling. En dan hebben we het over relatief duurdere systemen met minder Gj opbrengst, zoals dat Nefit 110 systeem met 2 collectoren.
  Dit is voor mij wel weer een reden om toch te kijken wat ik zelf kan doen; de kosten voor de installateur beinvloeden die terugverdientijd aanzienlijk.

  Hielke

 5. Martin Kleinman

  Hoi Hielke

  de rauw TVT is mij inderdaad iets tegengevallen, ik was zelf van wat gunstigere cijfers uitgegaan.

  We gaan nu kijken of volgend jaar de CV ketel nog eerder uit kan. Dat bespaard allicht weer iets meer gas en ik ga kijken naar een GJ meter voor m’n zonneboiler.

  Ik hanteer nu een vaste regel ( 18- opbrengst ) voor onze besparing. Gesteld er zit een maand bij waar we veel douchen en we eigenlijk 25m3 in de oude situatie hadden gebruikt dan zie ik dat in mijn huidige rekenregels niet.

 6. Pingback: Zonneboiler opbrengst over 2009 | Familie Kleinman blog

 7. Henri

  Interessant, maar het echte rendement (financieel gezien), haal je mijn inziens als je de wasmachine en afwas machine er op aan sluit. Deze beide apparaten zijn al gauw goed voor €600,00 elektriciteit kosten per jaar. Als hier 1/3 kan afhalen dan heb je een TVT van iets minder dan 10 jaar, zonder rekening te houden met de energie prijzen stijging. Natuurlijk zijn er wat extra kosten met de hot-fill ombouwset, maar ook dat is snel terug verdient. Alleen met een wat grotere afstand tussen boiler en deze apparaten moet er nog een warmtapwater recirculatie systeem komen, ook dit is niet zo prijzig.

 8. Harry

  Hi, allereerst: geweldig leuke, informatieve website. Tof!
  Dan een vraag: Ik begrijp dat je nog geen gebruik heb gemaakt van de tweede spiraal in je boiler om een vloerverwarming aan te sluiten. Wij zitten net tegen het keuzemoment aan te hikken: 120liter (alleen tapwater) of 180liter met 2e spiraal voor vloerverwarming in ons keukentje (met 4,4GJ systeem). Gezien de wintertemperaturen in jouw boiler verwacht ik weinig rendement van nov-mrt. In in sep/april zal de warmteuitwisseling naar de vloerverwarming kannibaliseren op de tapwaterwarmte. In in de overige maanden is de vloerverwarming niet nodig, kortom: zou jij (achteraf) nog pleiten voor een grotere boiler met vloerverwarming optie? Als ja, waarom? Ik ben benieuwd, Harry
  (planned projects: PUR spouwmuurisolatie aug-2010, Tonzon vloer sep-2010, 1400Wp PV sep-2010?, 4,4GJ zonneboiler aug-2010)

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Harry,

  Bij ons was een grotere boiler geen optie, meer ruimte had ik niet beschikbaar voor de boiler en meer buizen op het dak. 180 liter vind ik overigens nog steeds erg klein. Ik zou met 4.4GJ zo gaan voor 200-250 liter.

 10. Harry

  Hoi, Bedankt voor de tip. Maar mijn lieftallige vrouw wil geen groot vat midden op onze mooi afgetimmerde zolder. En helaas paste de 180liter net niet onder de schuine wand. DutchSolarSystems was nog heel behulpzaam en bood een liggende 150liter aan, maar (zelfs rekening houdende met stijgende gasprijzen en grotere opbrengst) was deze pas na 12-14 jaar rendabeler dan de 120liter HRsolar. Voornaamste reden: lagere aanschafprijs, elke niet-uitgegeven euro hoef je ook niet te besparen.
  Groeten en succes verder! Harry

 11. MacSchulte

  Zou je aub een korte update van je zonneboiler-ervaringen kunnen geven tot en met nu?

Geen reacties toegestaan.