Elektriciteitsgrafieken

Wat interessante grafieken uit mijn enorme bak aan data.

Stroomverbruik in een jaar


Ons lopende verbruik over de periode van een jaar

Hier boven de grafiek van ons lopende elektriciteitsverbruik in de periode van een jaar. Dus de waarde die op 24-12-2018 staat is het verbruik in de periode 25-12-2017 tot en met 24-12-2018, 365 dagen. Deze grafiek laat goed zien wat de trend is van ons verbruik.

Wij zitten al jaren rond de 2500kWh. Dit is best opvallend vind ik. We hebben een extra vriezer in de schuur voor groente en fruit uit onze eigen volkstuin. Daarnaast is Kevin meer stroom gaan verbruiken nu hij meer op zijn eigen kamer achter de computer zit.

Ondanks dat vind ik 2500kWh netto nog steeds best veel. Misschien moet ik maar eens gaan nadenken over een goed voornemen voor 2019. 20% of 25% lager misschien?

ELGA

Lopende verbruik van de ELGA

En dezelfde grafiek alleen van de ELGA. Wat hier opvalt is de dip vanaf de zomer 2018. Het verbruik zakt over een jaar onder de 1500kWh wat nog niet eerder is voor gekomen. De verklaring is ook simpel gezien de volgende grafiek.

kWh/Graaddag grafiek.

De kWh/graaddag grafiek zakt eigenlijk niet in dezelfde periode. Dan blijft er maar 1 conclusie mogelijk. Het aantal graaddagen is dus ook gedaald het afgelopen jaar. De ELGA heeft dus minder lang hoeven draaien waardoor het verbruik zo is gedaald.

Conclusie

Ons verbruik blijft zo rond de 2500kWh zitten omdat de ELGA ook minder energie verbruikt. Ons stroomverbruik zou dus zo maar weer omhoog kunnen gaan naar 2800kWh wanneer het wel weer wat kouder wordt.

Dan is/wordt een goed voornemen voor 2019 toch misschien geen slecht idee.