Elektriciteitsverbruik update oktober 2021

Nu de energieprijzen door het dak gaan wordt het ook weer eens hoog tijd om ons eigen verbruik weer eens tegen het licht te houden. Wat ik al heb gemerkt is dat ons energieverbruik in de afgelopen jaren langzaam aan weer aan het stijgen is. En met alle meetdata en meterstanden moet ik toch een aardig eind kunnen komen zou je zeggen.

Energieverbruik

Ik heb de periode gepakt van 01-10-2020 tot en met 30-09-2021. Dus drie maanden van 2020 en de eerste 9 volledige maanden van 2021. Ik kom op, een vrij schokkende, 6814kWh uit voor deze 12 maanden.

Bemeten apparaten

Ik heb een fors netwerk van Plugwise pluggen in huis en daarnaast hebben wij een aantal apparaten in huis die hun eigen verbruik meten. Al die data gooi ik in mijn database en daar komt het volgende overzicht uit rollen van bemeten apparaten.

Dat houdt in dat bijna 80% van ons verbruik actief wordt bemeten.

Beredeneerd verbruik

Die 20% die niet wordt bemeten kan ik grotendeels beredeneren. Daar komen de volgende cijfers op jaarbasis uit.

Toch nog relatief veel voor verlichting, echter met twee buitenlampen die automatisch aan gaan zodra het gaat schemeren gaat het toch nog vrij hard omdat ze dus vrij lang aan staan. Het elektrische kacheltje op Kevin zijn kamer is niet meer nodig gelukkig nu daar een grotere radiator hangt. Verder kost het meten van alles in huis per jaar zo’n 175kWh.

Samengevoegd

Als ik deze gegevens samenvoeg en dan per groep bij elkaar op tel dan komt daar dit uit:

Grootverbruikers

Warmtepomp

Als wij willen besparen dan zijn de eerste twee groepen om te kijken de verwarming en alles wat met computers te maken heeft. De ELGA ACE verbruikt al 1880kWh in deze periode, 27,5% van ons totale verbruik. Hier besparen betekent dus aan de ene kant kijken of ik het systeem zelf nog verder kan optimaliseren en aan de andere kant het isoleren, isoleren en nogmaals extra isoleren van ons huis.

Aankomende donderdag komt er een bedrijf langs om te kijken of de spouwmuur extra geïsoleerd kan worden.

Computers en netwerk

Het hogere verbruik komt hier voor een deel door COVID-19 en dus heel veel thuis werken en deels thuis onderwijs. Intussen al een klein deel van het verbruik hier kunnen verlagen door een, niet gebruikte, versterker weg te halen. Verder energiebesparingsfuncties aan gezet en anders ingesteld op de PC zelf. Dit scheelt hopelijk ook iets.

Het netwerk zelf verbruikt ook best wat, dit zijn 2 switches een POE switch, 3 accesspoints, een router en een glasmodem. Het is allemaal al energiezuinige apparatuur, echter omdat het 24/7 aan staat kost het uiteindelijk nog best wat. Omgerekend is het overigens 61W wat continu staat te draaien.

Meten = weten

Dit is best dubbel; Het kost 175kWh op jaarbasis om alles te meten, energieverbruik wat heel makkelijk is te voorkomen.

Toekomst?

Ons verbruik is best hoog, en gaat ook nog hoger worden in de nabije toekomst. Er komt een andere auto, een plugin hybride, en ik ga dus thuis ook deels laden. Verder is project gasloos nog steeds een grote wens wat er ook voor gaat zorgen dat ons elektriciteitsverbruik gaat stijgen. Keuzes keuzes keuzes.

Zonnepanelen?

Nog een optie is om de zonnepanelen te vervangen. Ik heb zonnepanelen gevonden, Panasonic HIT N250, die qua maat 1 op 1 te vervangen zijn voor onze huidige panelen. Dan gaat het vermogen van ongeveer 4500Wp naar 6000Wp. Met optimizers zou de opwek van ongeveer 2900kWh kunnen stijgen naar 4200kWh per jaar. Alleen kost het “even” vervangen van de panelen ook weer geld en wie heeft er op dit moment interesse in 8 tot 10 jaar oude zonnepanelen?

Wederom keuzes.

1 Reactie

  1. Onno

    Ga je de muur met schuim bij laten vullen?
    Wij zijn met bedrijf T. bezig, maar dat loopt nog niet zo soepeltjes (organisatorisch).
    Ben wel erg benieuwd naar de besparing die het gaat opleveren bij ons hoekhuis van ’78.

Geen reacties toegestaan.