ELGA ACE 6kW is gemonteerd en draait.

En de nieuwe ELGA hangt inmiddels en heeft zijn eerste testrondje ook gehad.

De oude ELGA was er zo af, nadat het koudemiddel veilig was gesteld uiteraard. Daarna begon het echte werk om de nieuwe buitenunit en binnenunit op te hangen.

De nieuwe buitenunit is iets hoger dan de oude Carrier unit die we hadden. De ophangbeugel die aan de muur hangt is gelukkig universeel en de nieuwe buitenunit stond er zo boven op.

De binnenunit ziet er ontzettend gelikt uit. het is Techneco/Remeha gelukt om er meer in te stoppen en de unit kleiner te maken. Zo kan ik bijvoorbeeld met bluetooth verbinden met mijn binnenunit.

Voor de printplaatfanaten onder ons ( zoals ondergetekende ), dit is een foto van de binnenunit met alle elektronica. Deze zit vast met scharnieren waarna je bij de pomp en open verdeler komt.

Buitenunit volledig aangesloten, met buitenvoeler, en alle leidingen aangesloten.

En zo ziet het er uit van een afstandje, strak en netjes.

Kink in de kabel

Helaas daarna een kink in de kabel. Bij het starten volgden er allemaal foutmeldingen op het display en de ELGA weigerde goed op te starten. Wat blijkt? Bij de oude ELGA/Carrier zit de aanvoer rechts en de retour links.Bij de ELGA ACE zit de aanvoer links en de retour rechts!

En aangezien er in mijn aanvoer een terugslagklep zit en je sluit het verkeerd om aan dan volgen er flow storingen. Dat was gelukkig vrij snel op te lossen door de beide leidingen om te wisselen.

Hier zijn de aanvoer- en retourleiding omgewisseld waarna het testprogramma netjes zijn werk ging doen.

En daarna?

Een werkend systeem!

Meteen een uitgebreide testrun gedraaid. Thermostaat stond op 19.5 graden, die op 20.5 graden vraag gezet. De ELGA start op, begint met draaien. De temperatuur in de aanvoerleiding schiet best snel omhoog. En in mijn domotica zag ik dit.

Maar liefst 2086W en even later zelfs 2136W. Dat is heel wat hoger dan wat de oude ELGA/Carrier uit het net haalde. Met deze hoge buitentemperatuur en lage aanvoertemperatuur vermoed ik zelfs dat de ELGA nog wel wat hoger gaat qua vermogen.

Dat is behoorlijk wat meer dan ik uit de handleiding haalde maar dat mag de pret absoluut niet drukken!

Filmpje

 

Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe de nieuwe ELGA zich gaat houden in de winter.

30 Reacties

 1. Luuk

  Heb ik nog een bericht gemist of komt de nieuwe Elga echt uit de lucht vallen?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Is niet uit de lucht komen vallen. Zie eind augustus een aantal postings over printplaten en de ELGA.

  Deze bleken niet meer leverbaar en later weer wel, maar ik had in de tussentijd een aanbieding van mijn installateur gekregen waar ik geen nee tegen kon zeggen.

  Ik heb nu een iets zwaardere warmtepomp hangen waarmee ik de ketel echt niet meer nodig ga hebben.

 3. DJ

  Hey wat gaaf!
  Vervalt hiermee nu ook (vermoedelijk) de noodzaak voor een extra doorstroomverwarmer?

 4. Martin Kleinman

  Ja, de noodzaak voor een doorstroomverwarmer voor de CV is hiermee zo goed als zeker vervallen. En nog mooier; Mocht die nog wel nodig zijn dan kan ik die zo toevoegen.
  De ELGA ACE heeft een open verdeler intern waarbij het CV deel voor bijverwarming nu is afgesloten.

  En de ELGA kan nu met AAN/UIT, OpenTherm of een 0-10V signaal een externe verwarmer aansturen.

 5. Marnix

  Nou zeg je gas dan maar direct op, kan de elga ook je boiler verwarmen ?

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hij kan niet rechtstreeks een boiler verwarmen. Alhoewel de logica in de software wel allerlei SWW zaken vermeld.

  Ik ga van de winter proberen om de ELGA permanent door mijn boilervat te laten lopen, wat ik al eerder heb geprobeerd.

 7. Hidde

  Prima stap lijkt me. Nu dus een update van “van het gas af revisited”…

 8. Wiebrand

  Mooi je verhaal te kunnen lezen over de installatie van de Elga Ace. Voor mijn woning lijkt dit ook een goede oplossing. Heb echter nog wel een vraag. Is het geluid van de buiten unit ook beter geworden. Hoor vaak dat de oude elga nogal een luidruchtige buitenunit had. Hoop eigenlijk dat deze wat beter is.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De ELGA/Carrier die ik had was echt heel erg stil te noemen. Deze unit is, volgens de papieren, 3dB stiller. Ik heb de buitenunit nog maar heel kort gehoord en kan er nog niet echt een mening over vormen. Komende dagen hoop ik daar meer over te kunnen vertellen.

 10. Marijn

  Interessant om dit zo te lezen. De warmtepomp kan de cv-ketel modulerend aansturen. Weet je of de warmtepomp zelf ook terugmoduleert als de warmtevraag lager is?

 11. Theo Velders

  Martin,
  Proficiat met jullie nieuwe Elga Ace.

  Ik ben benieuwd naar de resultaten in de winter en ga dan ook weer jouw verslagen met veel interesse lezen.

  Het was wel een een verassing dit plotseling te lezen dat de oude Elga vervangen ging worden.
  Je had ook wel eerder in je verslagen aangegeven dat je liever een krachtige Elga zou hebben gehad, dus nu dus.

 12. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Marijn,

  De ELGA moduleert zelf ook inderdaad op en weer terug, afhankelijk van de warmtevraag.

 13. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Het is ook enorm snel gegaan. 5 weken terug kreeg ik de eerste melding van Remeha/Techneco dat de printplaat niet meer leverbaar was. De dag er op hetzelfde van mijn installateur, Ecolibrium. Ik kreeg daarbij ook meteen dus het voorstel om de ELGA te vervangen, daar ben ik meteen op in gegaan.

  En de vrijdag er na kreeg ik te horen dat de printplaat nog wel leverbaar was van Remeha/Techneco.

  En een dikke 4 weken later hangt de nieuwe ELGA ACE 6kW alweer aan de muur. Dus het is in een sneltreinvaart allemaal gegaan.

 14. Herman Huiskamp

  Hoi Martin; Ik volg jou al heel lang met veel plezier. Ik kan mij herinneren dat jij op een moment zei, ik had liever de Loria genomen. Waarom nu niet?

 15. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Die is mij niet aangeboden, en eerlijk gezegd ben ik het ook vergeten om te vragen.

 16. Erwin Jager

  Hallo Martin,

  Ik heb sinds 2 jaar ook een Elga hangen icm een Nefit Trendline HRC30. De Elga bevalt goed en het gasverbruik flink gedaald, maar inherent het stroomverbruik gestegen. Zoals al gezegd bevalt de combinatie prima, alleen zoals Wiebrand ook al melde, de buitenunit (Toshiba) maakt soms nogal een behoorlijk lawaai. Ben benieuwd of hier ook meerdere zijn die dezelfde lawaaiklachten ondervinden. Misschien in een nieuw topic. Groet Erwin

 17. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb nu de ELGA met Carrier gehad en een ACE met, vermoedelijk, een Toshiba unit. Ik vind het geluid van de gebruikte Toshiba wel meevallen. Bij de Carrier was het hoofdzakelijk de fan die je hoorde draaien. Bij de Toshiba is het hoofdzakelijk de compressor die je hoort ( net een grote koelkast ).

 18. Joram

  @Erwin Jager.
  Wij hebben hier ook de Elga/Toshiba combinatie staan. En ja, de buitenunit maakt best een hoop lawaai, zeker wanneer hij op (bijna) vol vermogen draait. We passen nu nachtverlaging toe, anders gaat onze (en die van de buren)nachtrust er aan.

 19. Erwin Jager

  Klopt, is hier bij ons net zo, de fan hoor je bijna niet, het is hoofdzakelijk de compressor die je hoort en dan met name bij bepaalde toerentallen. Heb er een kast met geluiddempend materiaal omheen gebouwd, scheelt toch 4dB geluid en een stukje gemoedsrust van de buren. Verder bevalt de warmtepomp prima en doet wat ie moet doen, flink besparen op gasverbruik. We zijn van 2100m3 naar 400m3 gegaan.

 20. Frank

  Ik heb sinds een week dezelfde draaien. Helaas niet met extra monitoring, maar ik kan wel het stroomverbruik in de gaten houden en de bereikte ruimtetemperatuur. Het vele uit/aan gaan herken ik, maar momenteel stuur ik de elga nog met een aan/uit thermostaat aan dus daar za dit ook door komen. Dit wil ik nog naar opentherm omzetten, maar ik lees dat dat met Honeywell Evohome niet altijd goed werkt,

  Ben benieuwd of jij de leidingen van buiten naar binnenuit goed hoort. Ik heb nu nog een aantal stukken niet ingebouwd en hoor een beetje borrelend/knisperend geluid. Dates volgens mijn installateur wel normaal. Heb jij dat ook?

 21. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Dat borrelende geluid bij het minimumvermogen is normaal. Dat heb ik nagevraagd bij mijn installateur.

  Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=yFG6HTPVjQ8

  Ik heb het zelf opgenomen wat voor geluid de buitenunit maakt.

 22. Frank

  Dank voor je snelle reactie!
  Fijn dat je een opname hebt gemaakt, dat klinkt inderdaad heel herkenbaar. Belangrijk dus om leidingen goed weg te werken. Dat heb ik nu nog niet overal gedaan.

  Ik zag jouw metingen. Helaas meet ik de aanvoer/afvoer temperatuur nog niet. Wel kan ik de kamertemperatuur en het stroomverbruik van de Elga Ace bijhouden.

  Ik stuur de Warmtepomp met Evohome aan/uit aan. Zou ik nog kunnen omzetten naar OpenTherm. Dat laatste zou denk ik minder starts/stops moeten geven. Nu heb ik de thermostaat ingesteld op 3 schakelmomenten per uur van minimaal 5 minuten elk. Heel soms zie ik een lang run van +- 30 minuten, maar meestal kortere runs van 10 minuten. Best redelijk al denk ik.

  Zie dit plaatje, temperatuur blijft mooi constant over afgelopen 6 uur:
  https://tweakers.net/i/nDxaoNkwcWnVJvz9xSa3hTdzjtk=/full-fit-in/4000×4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/aN02G9Fl8KPOuLlg0kZMuYCF.png?f=user_large

  En dit plaatje, over afgelopen 24 uur (’s nachts staat de thermostaat op 18 graden, overdag 22): https://tweakers.net/i/iVwBxdn4QU9rcHliJ0aA8Vhjvu4=/full-fit-in/4000×4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/AcY2rhFX75W3ok8lQA8T5Y7X.png?f=user_large

  Dit zijn nog de temperatuursettings van voordat ik een warmtepomp had. Moet nog bekijken of ik dat wil aanpassen. Benieuwd hoe het eruit komt te zien als het buiten kouder is. Afgenomen vermogen nu zo rond de 500 tot 1000 Watt.

 23. marcel

  ik ben benieuwd hoeveel stroom je extra gaat gebruiken icm deze warmtepomp. ik twijfel nog vanwege de toename in stroom en tot welke temperatuur de warmtepomp het huis warm krijgt. Beneden heb ik vloerverwarming dus dat zal wel goed komen, maar boven heb ik radiatoren hangen. Hoe warm maakt hij het water in de leidingen?

 24. Mello

  Wij hebben sinds 10 dagen nu de 4kW versie voor ons vrijstaande huis (bj 2018) met 3 verdiepingen vloerverwarming.

  Zelfs bij vorst hield de Elga ons huis gewoon comfortabel warm (op 21+ graden!)
  Dat had ik niet verwacht…
  Uiteraard stond de Elga toen wel maximaal te draaien en was het stroomverbruik ook relatief hoog. Maar dat was voor de Elga nog steeds geen reden om automatisch te switchen naar gas. En nu is al zichtbaar dat het extra elektraverbruik duidelijk minder is dan de besparing op gas. Gelukkig 🙂

  Aanvoer/retour in de leidingen is nu vrij constant gemiddeld tussen de +/- 25 en 31 graden en de Elga moduleert heel mooi (icm Pluwgise Adam etc).

 25. Ed

  De buitenunit maakt wel herrie bij de elga 6 kw

 26. Joey

  Hallo Martin en anderen hier, ik ben erg geïnteresseerd in een Elga Ace, wij hebben met onze zonnepanelen een stroomoverschot van 2000 a 2500KwH, perfect om te gebruiken om ons gasverbruik te verlagen! In de tussentijd zijn wij druk bezig met nemen van isolerende maatregelen.

  Aan de achterkant van onze woning hebben we een bijbouw met plat dak waar ik de buitenunit zou kunnen laten plaatsen. Voor de binnenunit is binnen genoeg ruimte in de bijbouw. De CV ketel bevindt zich aan de voorkant van de woning op zolder. Vanaf de CV ketel loopt er een ringleiding door de hele woning, deze komt vervolgens uit bij de radiator in de bijbouw. Op de bovenverdieping hebben wij radiatoren, beneden grotendeels vloerverwarming en 1 radiator in de bijbouw. Dit alles draait sindskort met een Tado, waarbij ik elke kamer apart kan verwarmen. Bij de verdeler van de vloerverwarming zit een bypass voor als alle Tado knoppen gesloten zijn maar de ketel nog rond wil pompen.

  Om een Elga Ace te laten plaatsen heb ik contact gehad met een installateur, deze zegt dat de Elga Ace binnenunit alleen naast (of vlakbij) de CV ketel geplaatst kan worden. Dit ivm warmteverlies tussen beide apparaten. Dat zal betekenen dat ik OF mijn cv ketel naar de bijbouw moet verplaatsen (wat heel veel extra leidingwerk met zich meebrengt), OF de Elga Ace binnenunit op het zolder laten plaatsen naast de ketel (waar weinig ruimte is), en met dus een lange afstand (10 a 15m) leiding tussen de binnen- en buitenunit (de buitenunit kan alleen aan de achterkant van de woning), dat levert een grote witte koker aan de achtergevel van mijn huis op wat ik ook niet erg fraai vind.

  Ik heb mijn twijfels over de bewering van de installateur dat binnenunit binnen enkele meters van de cv ketel geplaatst MOET worden. In de installatie handleiding van de Elga Ace kan ik niets vinden over de afstand tussen binnenunit en cv ketel. Wel zie ik dat daar de cv ketel en binnenunit rechtstreeks met elkaar verbonden worden met aanvoer en retour. Op uw pagina https://www.familie-kleinman.nl/energie/cv/verwarming/ zie ik een situatie die ik graag zou willen, maar dan met de binnenunit in mijn berging en de cv-ketel op zolder laten. Ik zie op de eerste foto op deze pagina twee CV leidingen aangesloten op uw Elga Ace binnenunit, wat mij doet vermoeden dat mijn idee ook mogelijk moet zijn.
  Kunt u iets vertellen over hoe uw installatie draait i.c.m. uw CV installatie? En mag ik u vragen hoe zit het met de twee afgedopte leidingen op uw binnenunit?

 27. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Definieer herrie in dit geval? De buitenunit maakt inderdaad geluid. Onder vollast hoor je de compressor vooral. Bij laaglast maakt de unit een iets sissend geluid, dit is binnen ook iets te horen in de binnenunit in de schuur. De buitenunit hangt bij ons aan de muur bij een slaapkamer. In die slaapkamer is de buitenunit al bijna niet meer te horen, in onze woonkamer, in de bijkeuken ( recht onder de buitenunit ) hoor je niets.

  Ik durf nog wel een sterkere bewering te maken; Wij kunnen in ons huis ( betonnen bunker ) de CV ketel beter horen wanneer die draait dan onze ELGA.

  Belangrijkste bij de plaatsing van een airconditioning of warmtepomp is het gebruik van goede beugels met goede demping en wanneer de unit op een plat dak komt zorg dan voor goed veel massa voor demping en ontkoppeling van het geluid door het gebruik van rubberen matten en dragers.

 28. Harm

  Hallo Martin, ik heb met belangstelling je verhalen over de Elga Ace gelezen. Ik heb samen met 5 buren een Elga Ace aangeschaft en de systemen draaien sinds een week. We hebben veel aan jou tips gehad maar we zijn nog aan het finetunen. Zo wil ik graag de temperatuur van het retourwater uitlezen maar de parameter geeft 2 streepjes, is dat bij jou ook zo? Verder vroeg ik me af wat de deltaT van toe en afvoer moet zijn zodat de Elga het meest effectief werkt. Groet

 29. Wilco

  Hoi Martin, zeer interessante website!!
  Ben eigenlijk wel heel benieuwd naar de reactie die je Joey hopelijk gaat geven op zijn vragen van 17-12
  Ik heb eigenlijk dezelfde vragen…
  De belangrijkste vraag is kan ik de Elga Ace beneden in berging plaatsen en mijn CV op zolder laten, waarbij de Ace eerst het meeste werk doet en de CV voor nood kan bijspringen.
  In mijn berging heb ik namelijk ook mijn vloerverarming verdeler (met pomp) hangen.
  als mijn wens zou werken, met welke thermostaat zou dit dan het beste kunnen? of ben ik dan voor de CV en Ace beide een thermostaat nodig?
  Gr. Wilco

 30. Martin Kleinman (Auteur bericht)

Geen reacties toegestaan.