ELGA ACE is jarig

Afgelopen weekend was het zover, de ELGA ACE was jarig en werd 1 jaar. Hoe is de ELGA ACE 6kW in dit jaar bevallen, wat was het verbruik en zou ik de ACE aanraden? En tussen neus en lippen door bespreek ik ook nog wel andere zaken zoals geluid etc :-).

Voorwoord

Een op een vergelijken met de ACE en de oude met Carrier is lastig. Ik heb heel veel zaken aangepast in mijn systeem en heb veel zitten experimenteren. Bijvoorbeeld water wel of niet continu door de boiler heen boven, wel of geen nachtverlaging, veel nachtverlaging, weinig nachtverlaging, pielen met ventielen, klokprogramma’s en nog veel meer. Dus puur vergelijken op harde cijfers is 1, het interpreteren van die cijfers is 2. Toch ga ik een goede poging wagen.

Verbruik

In de periode van 26-09-2020, de eerste volledige dat, tot en met 25-09-2021 was het verbruik 1967kWh volgens Plugwise. In deze periode heb ik 2816 graaddagen geteld. De ACE komt daarmee op 0,699kWh/graaddag. De grote hamvraag is nu hoe de verhouding is met de oude ELGA met Carrier unit.

Hieronder de gegevens van zowel de ELGA/Carrier als de ELGA/ACE.

van tot kWh Gd kWh/Gd
26-9-2014 25-9-2015 1783,007 2853 0,625
26-9-2015 25-9-2016 2015,471 2611 0,772
26-9-2016 25-9-2017 2043,492 2871 0,712
26-9-2017 25-9-2018 1783,531 2610 0,683
26-9-2018 25-9-2019 1795,653 2639 0,680
26-9-2019 25-9-2020 1692,136 2578 0,656
26-9-2020 25-9-2021 1967,365 2816 0,699

 

De scatterplot ziet er zo uit.

Volgens deze grafiek, de gemiddelde lijn, ligt het verbruik van de ELGA ACE iets lager dan dat van de ELGA Carrier. Dit is ook duidelijk te zien aan alle blauwe punten op de grafiek. Stuk voor stuk liggen deze onder de ELGA met Carrier. De ELGA ACE is dus zuiniger. Ik vind het alleen lastig duiden hoeveel procent zuiniger.

Voor de wiskundigen onder ons; Kan iemand mij daarbij helpen met bovenstaande informatie, of eventueel extra informatie?

Nog een leuke is dat ik de ELGA ACE al een tijd door het boilervat laat lopen, de ELGA verwarmd dus ook het boilervat en gebruikt het boilervat als een soort condensator om het hele circuit sneller op temperatuur te krijgen en te houden; Toen ik dit experiment deed met de oude ELGA ging ons verbruik door het dak, werd het huis minder goed warm, en ging het gasverbruik ook nauwelijks omlaag.

Verwachting

Ik ben een tijdje bezig geweest met het inregelen van de ACE. Pas na het vervangen van de klokthermostaat voor een Remeha eTwist thermostaat werd het gedrag een stuk rustiger en zuiniger. Ik ben daarnaast lang op zoek geweest naar de betekenis van instellingen en vooral waarom een bepaalde instelling genegeerd leek te worden. Het blijkt dat de meeste instellingen alleen worden gebruikt in geval van een weersafhankelijke regeling, en zo stoken wij niet.

Ik verwacht dus dat het verbruik het komende jaar gaat dalen. De instellingen zijn stabiel en werken goed, boven is de laatste radiator vervangen voor een grotere en ik hoef dus een stuk minder aan de knoppen te draaien.

Comfort en geluid

Hier kan ik heel kort over zijn. Het comfort van de ACE is waanzinnig. De oude ELGA deed het al goed, maar de ACE doet daar nog een ruime schep bovenop. De ACE heeft meer vermogen dan de oude Carrier, en dat maakt heel veel uit.

Het geluid van de ACE is wel anders dan de oude met Carrier. Bij de Carrier hoorde je vooral de ventilator. Bij de ACE meer de compressor. het geluid wisselt dus voor mijn gevoel ook meer als de compressor harder, of minder hard, moet werken. Is het storend? Nee absoluut niet. Binnen horen wij het geluid niet, en buiten valt het geluid ook mee.

Wederom voor iedereen die twijfelt; Iedereen is hier welkom voor een kop koffie en een luistersessie binnen en buiten.

Aanrader?

Dit is een dubbele. Wilt u van het aardgas af? Kies dan meteen voor een volledige warmtepompoplossing, de ACE is en blijft een hybride warmtepomp en kan dus niet zorgen voor sanitair warm water.

Wilt u over naar hybride en veel gas besparen en niet inboeten op comfort in huis? Gebruikt u minder dan 2000m3 per jaar dan is wat mij betreft een hybride ELGA ACE een zeer goede investering. Gebruikt u meer dan 2000m3 dan blijft isoleren de eerste beste optie.

 

 

11 Reacties

 1. Wiebrand

  Hallo Martin,

  Sinds 23 februari ook een Alga Ace 6kw draaien. Nu we wat verder zijn in het gebruik (ik gebruik nog een Tado ingesteld op Aan/Uit) zie nog veel stop en starts in de ochtend. Komt overeen met jou eerdere bevindingen. Ik denk dat ik nu ook een eTwist ga aanschaffen om het gedrag wat beter te sturen. Mijn vraag is eigenlijk aan jou is of je ook wilt delen hoeveel start en stops jouw systeem heeft gehad in 1 jaar. Ik zie op mijn systeem in de instellingen dat dit nu ligt rond de 824 keer. Dit klinkt veel maar is dat ook zo?

 2. Jeroen

  Hi Martin,

  Geweldig blog, hartelijk dank voor zoveel praktijkervaring. Wij overwegen een Elga Ace 4kw om het gasverbruik te verkleinen. Zo te lezen moet dat wel gaan lukken. De vraag is echter of mijn Nest thermostaat (3e generatie geloof ik, uit 2018) goed genoeg is. De expert dacht eerst dat hij vervangen moest worden maar komt daar bij nader inzien op terug. Wat had jij voor thermostaat voor de eTwist?

 3. Martijn Smit

  Hallo Martin,
  In hybride waterpompen land zijn er veel aanbieders, waarom heb je voor de tweede keer voor de Elga gekozen tov een Nefit(hogere COP) of Daikin ?
  Wat is de overweging geweest om voor de 6kW te gaan en niet de kleinere 4kW, je huis is nml optimaal geïsoleerd en je verbruik laag..
  Groet
  Martijn

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Mijn ELGA Carrier ging kapot, ik kreeg een vervangende aangeboden via Remeha/Techneco. Ik had de keuze tussen de 4 en 6kW en heb strategisch gekozen voor de grotere. Die kan langer door en maakt minder geluid als hij op halve kracht draait.

 5. Gerjan

  Hallo, met aandacht het verhaal gelezen over de Elga Ace. Zelf zit ik in de installatietechniek als engineer en werkvoorbereider. De elga ace wordt door ons ook geplaatst. Vorige week nog een gesprek gehad met de adviseur van Remeha, om het ea te bespreken betreft ontwerp en in bedrijf stellen.

  Onze advies is; neem de E-Twist van Remeha, werkt heel goed, let wel op dat sommige cv-ketels (bijv intergas en Atag) niet lekker werken als ze als modulerend zijn aangesloten op de Elga Ace, aan/uit gaat wel goed, tip Remeha!

  Let ook op dat je genoeg buffer hebt (installatie inhoud) is dit te weinig dan is de kans op hoge aantallen start/stops aanwezig. Eenvoudig op te lossen door een buffervat (tje) te plaatsen.
  Kortom laat je goed informeren!!

 6. eric-pvt

  beste martijn geloof de boekjes niet..de cop verschilt per huis en lokatie. ik stel voor dat je vanaf nu ervaringsdeskundigen gaat geloven. dit is geen nare opmerking, ik woon aan de kust, mijn cop is altijd hoger dan martin, het is hier warmer en vochtiger, dat beschrijft het boekje niet, het is marketing. de cop zegt iets over jouw rechter broekzak, en je weet waar je woont, zo werkt dat.

 7. agtkaspers@gmail.com

  Beste Heren,
  We overwegen ook de aanschaf van een warmtepomp. In de meest recente test van de Consumentenbond komt een Remeha Elga wat betreft prijs/kwaliteit met een goede score. Zelf hebben we een Atag hr ketel(E325C) aan gestuurd op afstand met zone kleppen en een honeywell thermostaat.Dit systeem werkt al jaren top! Een projectleider cv gaf me een tip: je kunt aan je systeem zo een Atag warmtepomp koppelen! Gertjan legde ons in de Blog uit dat een prima Remeha- Elga niet zo goed samenwerkt met een Intergas enof Atag cv ketel. Mijn vraag hierin is; geld dit dan eventueel ook in ons geval?
  Mvrgr Albert.

 8. eric-pvt

  de Consumentenbond verkoopt betaalde opinie(zelfs energiekontrakten). ik niet, ik heb al 9 jaar een atag qsolar met q25c atag ketel,en een oude elga, zoals martin, dat werkt perfect, van de gaswinst heb ik een nieuwe atag energion gekocht, want ik wil martin verslaan, hij heeft me ingehaald, en dat kan natuurlijk niet…helaas hebben we geen platform om ervaringen te delen.

 9. eric-pvt

  (de winst was zeer ruim genoeg al, maar ik kreeg zelfs subsidie… en volgend jaar kadootje van rutte voor gas blijven gebruiken, hoe gek is dat eigenlijk) de energion staat nog op een pallet, en de tvt is al voorbij op een pallet.

 10. eric-pvt

  @gerjan, martin en eric-pvt hebben 2 thermostaten, de markt bepaald wie het hoogste staat, en ze moduleren via de kamertemperatuur. is je elga te klein, of welke dan ook, dit werkt altijd. deze informatie is al jaren beschikbaar, aan/uit. rechterbroekzak aan! in switzerland heb je treinen met een locomotiefje voor en achter, bergje op bergje af, in de installtaiewereld heet dat cascade. moduleren via de lucht of via het cv water, het word genegeerd, hoezo ?

 11. Ysbrand

  Bedankt voor de nuttige informatie op je site.

  Wat ik niet heb kunnen vinden: Waarom heb je voor een lucht/water warmtepomp gekozen en bijvoorbeeld niet voor water/water in combinatie met een grondboring of pvt?

  We staan op dit moment zelf voor de keus en ik vind het lastig om het eea met elkaar te vergelijken (en de leveranciers zeggen allemaal “wij van WC eend adviseren WC eend”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.